跳至

首頁

尾頁

洋房

回覆 fayfeily 的帖子

係香港黎呀。你呢?
呢邊既生活係幾舒服,尤其夏天,藍天白雲,多festivals,加上當季既本地蔬果所以又新鮮又好味。
老實講,冬天到而家都未適應到,太凍又長,連本地人都覺得太長😅 唯有去吓旅行避一避。
總括黎講,呢度稅重但福利好尤其有小朋友既家庭,生活簡單,空氣好。

語言方面,睇吓你住邊,西邊的話,只講英文唔係問題。搵工的話,好多都要求講法文,我都花左兩年時間先搵到唔需要法文既工。因為主要睇工種同公司,對外就一定要講法文,對內就要間公司係英文公司,而呢啲公司主要喺西邊。

洋房

回覆 Maqurita 的帖子

你好:)
係有啲borough禁止公眾地方抽大麻,我嘗試搵過但冇一個網站列晒所有地方出黎,只係叫你自行聯絡個區索取更多資料。我見到新聞講係[size=14.399999618530273px]St. Leonard, Montreal North, Riviere-des-Prairies, Pointe-aux-Trembles, St-Laurent同Hampstead都禁止,但已經係上年10月既新聞所以唔知而家既情況有冇變。

別墅

好媽媽勳章

rwwm 發表於 19-1-21 20:14

哦!雖然擔心,但唯有盡量教好自己小朋友
http://hk.myblog.yahoo.com/mags307/

子爵府

好媽媽勳章

rwwm 發表於 19-1-21 20:14

你好rwwm, 我都將會去Montreal呀. 想問下Montreal有無邊個區中學好D?

洋房

阿早! 發表於 19-1-22 13:22
你好rwwm, 我都將會去Montreal呀. 想問下Montreal有無邊個區中學好D?

我個女先一歲所以對中學仲未好清楚,唔好意思幫唔到你。其他jm或者可以幫你。。
你幾時過黎呀?

子爵府

好媽媽勳章

rwwm 發表於 19-1-22 17:48
我個女先一歲所以對中學仲未好清楚,唔好意思幫唔到你。其他jm或者可以幫你。。
你幾時過黎呀?
...

我預計3年後, 亞仔過來升中學.

子爵府

好媽媽勳章

你幾時過黎呀?
...

rwwm, 想問下你Montreal天氣係咪非常凍? 難唔難適應?

男爵府

最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

你幾時過黎呀?
...

有冇好嘅daycare介紹?

洋房

阿早! 發表於 19-1-22 18:05
rwwm, 想問下你Montreal天氣係咪非常凍? 難唔難適應?
我怕凍所以覺得難適應,不過每個人唔同,最好黎感受吓。呢幾日體感溫度徘徊喺-20至-30,不過通常咁凍只會維持幾日,溫度上升返就會覺得-10度都好暖!

洋房

jolin123 發表於 19-1-23 01:23
有冇好嘅daycare介紹?

其實我都喺度搵緊。
你喺邊區?

大宅

回覆 rwwm 的帖子

rwwm 你好,多謝你回覆. 你在這裹見多不多香港朋友?請問這邊考車牌是不是要好耐?
聽聞這邊的手機及上網費都不便宜,是嗎?

洋房

fayfeily 發表於 19-1-23 14:53
回覆 rwwm 的帖子

rwwm 你好,多謝你回覆. 你在這裹見多不多香港朋友?請問這邊考車牌是不是要好耐?
香港人好少,所以我黎呢度認識吓
考車牌上完理論課最少要等12個月先可以考路試。

手機同上網費一定唔會平過香港,但係而家香港百物騰貴,除左呢兩樣,我諗其他都平過香港。淨係講住已經非常affordable。

子爵府

好媽媽勳章

rwwm 發表於 19-1-21 19:54
回覆 fayfeily 的帖子

係香港黎呀。你呢?

想問下如果住Hampstead or Westmount, 果邊係咪一定要識法文? 我暫時睇都可能係落戶呢兩個地方多D.

洋房

阿早! 發表於 19-1-24 13:44
想問下如果住Hampstead or Westmount, 果邊係咪一定要識法文? 我暫時睇都可能係落戶呢兩個地方多D.
呢兩個地方都係講英文多

複式洋房

kylietoy 發表於 15-6-20 20:56
我十月會同老公仔仔過來呀

可pm 你吗,想请教下,Many tks !

複式洋房

yoyo0202 發表於 15-7-16 09:24
要睇邊方面工作啦,有一些工作都不用法語既,不過你想學法語的話 Quebec政府會給生活補助,Quebec 省政府是 ...

hi , 可pm 請教一下, thx

別墅

阿早! 發表於 19-1-21 12:32
見到呢個POST太好了, 我搵到同路人. 18年11月入左紙搞QIIP, 但為左就亞仔入學, 我地好可能會早D去Montrea ...

Hi~ 我地都申請緊移民過去, 都打算早啲去比小朋友一路讀書一路等.... 想請教下, 如果過去一邊讀書一邊等 咁我可以用陪讀身份過去嗎?

子爵府

好媽媽勳章

RacB 發表於 19-2-8 11:22
Hi~ 我地都申請緊移民過去, 都打算早啲去比小朋友一路讀書一路等.... 想請教下, 如果過去一邊讀書一邊 ...

我入左QIIP, 應該年尾或者出年年頭有CSQ. 打算三年後睇下有無大學收我老公讀Doctor, 到時拎住個CSQ睇下拎唔拎到Student Visa, 如果拎到咁亞仔讀書可以免費, 我亦可以去搵工. 住一兩年應該都收到PR了.

如果拎唔到Student Visa, 可以申請陪讀. 其實就算唔申請我地都好似可以住半年出一出境再入.

子爵府

好媽媽勳章

RacB 發表於 19-2-8 11:22
Hi~ 我地都申請緊移民過去, 都打算早啲去比小朋友一路讀書一路等.... 想請教下, 如果過去一邊讀書一邊 ...

你係邊隻申請?

複式洋房

Hi 各位,

我剛剛收到CSQ approval, pending for 驗身...我是通過quebec investor program 申請去加拿大. 因為我沒有親人朋友係那邊, 所以如果可以希望認識多啲香港人, 有個照應! 我有兩個小朋友, 8 & 4 years old. 其實仲未知幾時過到去, 有好大可能2年後才approve. 我見大家好似直接去到一邊讀書一邊等approval. 但我想問d保險, d醫療, d讀書 etc. 點做?

thanks...

首頁

尾頁

跳至