跳至
[加拿大] Montreal 媽媽  

首頁

尾頁

別墅

阿早! 發表於 19-2-8 12:53
你係邊隻申請?

我地申請投資移民 差不多要5-6年.....
所以都有打算先過黎先
呢幾日我地都係Montreal
感覺比我預期好 不過本身無咩朋友 又無親戚係呢邊 所以有啲擔心...

子爵府

好媽媽勳章

sunnia 發表於 19-2-8 23:00
Hi 各位,

我剛剛收到CSQ approval, pending for 驗身...我是通過quebec investor program 申請去加拿大. ...

Congrats!! 我都係呢個Investor Program (QIIP), 不過我舊年11月先入form, 有排等.

子爵府

好媽媽勳章

RacB 發表於 19-2-9 00:07
我地申請投資移民 差不多要5-6年.....
所以都有打算先過黎先
呢幾日我地都係Montreal

係咪35萬加紙果個? 如果係即同我一樣係QIIP. 我都係剛入紙, 慢慢長路.

別墅

阿早! 發表於 19-2-14 18:23
係咪35萬加紙果個? 如果係即同我一樣係QIIP. 我都係剛入紙, 慢慢長路.

係呀⋯⋯ 真係慢慢長.....路(emoji)

大家知唔知 Montreal有無Summer Camp....

別墅

想問下大家邊區既小學比較好? 我睇左Westmount, NDG 果啲但係好難比較.....

大宅

回覆 RacB 的帖子

你已移居這裹嗎? 你看的是public 還是 private school ? 你有親身去看看嗎? 在網上看的資料有限..所以都很難說是怎樣..

別墅

fayfeily 發表於 19-3-11 12:34
回覆 RacB 的帖子

你已移居這裹嗎? 你看的是public 還是 private school ? 你有親身去看看嗎? 在網上看的 ...

未呀 我地打算年尾去~
今年年頭有親身去過 都有走去啲學校門口睇下..
去到先知原來要預約先有得參觀.... 所以無詳細去研究 返到黎網上資料真係好少........
因為Agent叫我比學校佢地幫我小朋友攪入學 呢排上網睇左好多都無咩結論 所以先上黎問下....

複式洋房

Hi 大家好,我係上年暑假回流返Montreal 架, 小朋友現在係法文小學讀緊一年級welcome class, 我住南岸brossard, 有無香港媽媽都住呢附近呀?!

大宅

阿早! 發表於 19-2-14 18:23

你好,我地都打算投資移民,你地有冇經香港移民公司?我問過一間要收20萬agency fee港幣,好貴又唔包申請成功

大宅

makcms 發表於 19-5-15 11:31
你好,我地都打算投資移民,你地有冇經香港移民公司?我問過一間要收20萬agency fee港幣,好貴又唔包申請成 ...

$200K? 真係太貴!佢包什麼?你再search下先啦!

大宅

QueenBallet 發表於 19-5-16 07:22
$200K? 真係太貴!佢包什麼?你再search下先啦!

真係太貴,你地有agent pm?

複式洋房

回覆 Maqurita 的帖子

點解可以一路讀一路搞?

複式洋房

回覆 阿早! 的帖子

但未攞到PR要讀私校喎

複式洋房

回覆 fayfeily 的帖子

Do you have idea on how much on private primary school in Montreal? As I am also applying the QIIP and starting the process of Federal PR application. I think it will need 3 more years to go. Exploring the chance whether I can bring the kids there to study first but need to check on the cost of study before getting PR.

複式洋房

另外想問問呢度既Montreal媽媽, 點解Quebec咁多地方, 你地最後會選擇Montreal留底? 有無諗過Gatineau, Hull,或 Quebec City? 係咪因為 Montreal 既學校普遍都好啲嫁?

複式洋房

sunnia 發表於 19-2-8 23:00
Hi 各位,

我剛剛收到CSQ approval, pending for 驗身...我是通過quebec investor program 申請去加拿大. ...

大家好,我也是申請QIIP,好開心見到有這麼多同路人。

Sunnis,請問你是何時開始申請?我是18年2月,現在只是在等。

複式洋房

回覆 limawy 的帖子

你好,我也是申請QIIP的。我是17年12月入FORM

複式洋房

RossRoss 發表於 19-6-1 00:47

你好,我也是申請QIIP的。我是17年12月入FORM

Hi RossRoss,請問你有任何消息未?

複式洋房

我地2017年12月入紙,跟住上年7月去了Montreal做explorer trip, 見了替我們搞那個律師,也上了broker office 見了 broker 老闆。跟住返來之後收信要求4月頭去Montreal見移民官,見完accept咗出了CSQ。現在開始搞form申請federal的process。但聽聞要3年。
你呢?

複式洋房

makcms 發表於 19-5-16 09:23
真係太貴,你地有agent pm?

我申請前quote咗3個不同的agent, 最貴果個係John Wu, 要成30萬,上去第一次見佢收咗我$1000。仲要上到去傾下傾下叫我考慮改去英國,話快好多,半年搞掂。咁我問John Wu, 如果英國快咁多係咪平啲,佢話一樣要30萬,我同老公覺得佢地好有hidden agenda, 因為收費一樣,佢緊係想我地搞英國,可以快收30萬。但QIIP要搞成5,6年先收30萬。結果我地都再出去繼續搵。

第二個搵到既係啲小型agent, 是一兩個人果啲,係我friend搵佢申請緊QIIP program既。價錢就少返一半,大概12,3萬佢話都可以。但傾完又講到我個case既management experience要有好多proof, 如果唔係都唔易搞,總之講到我同老公好似要諗下第二啲方法。

首頁

尾頁

跳至