夫婦情感

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

回覆 joyce059521 的帖子

沒有男人會承認自己出軌,你們沒有結婚,
一起七年,有兩個女兒,
對你男友來說,
你已經是一個不會容易離開的女人,
所以他想找尋其他的刺激。

首先你應找人來照顧兩個女兒,
你要自己走出去找工作,
沒有工作,沒有經濟能力,
你要做任何決定都是枉然,
女人一定要有經濟能力才成,
你男友過得太舒服了,
他既然說只是玩玩,
那就讓他拿出誠意,
由他開始要去負擔日常兩個女兒的生活費開始,
要給他機會去照顧兩個女,
不能老是因為愛他把一切自己來辛苦,
你也要讓他明白,
他不想傷害兩個孩子,
就要盡作為父親的責任。

你天天在查他是否還有小三聯絡是沒有意義的,
你要抓住的是看清他是否真的想回頭?
他現在存有內疚的心,
就不要老是去罵他沒有良心,
哭泣也是沒有意義,
反而你應把自己裝扮得美美的,
讓他回來去發現你的好,
你要修補好你們的關係,
這才是擊退小三的最佳良方,
男人是受軟不受硬的,
何況在男人來說,
出軌並不是大錯,
所有男人都會做同樣的事,
女人再去責罵只是變成他公然出去找小三的藉口!

所以現在先畏冷靜下來,
好好想清楚你未來的路應怎樣走?
mc <()>

子爵府

小豬澄 發表於 15-6-22 10:35
明知穿左仲要同條女聯絡諗計
我諗你要問清楚自己你忍受到同人分享男人嗎? 佢擺明唔放你入眼內
我唔認為有 ...

因為人係會為愛所以選擇原諒
唔係黑同白咁簡單
當然唔係要同人分享
所以大前題係樓主堅決要分還是留
如果大家諗住修補但個男人根本無心
咩都唔使講啦
有時人係需要致命一擊去睇清另一個人令到自己死心
假如試都唔試
樓主會唔會有一日問番自己當初點解連一次機會都唔俾佢
做任何決定係要令自己唔會後悔
值唔值得去試要樓主自己先知
唔關自己事,一睇落去都知唔值得
但咁多年感情, 習慣,小朋友,生活,將來
要面對考慮好多,要有勇氣去面對
果種痛,唔係一時三刻決定到
包容唔係錯,錯係錯在對方唔懂得珍惜
未經本人同意,請勿轉載內容!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:小豬澄 發表於 15-6-22 10:35 明知穿

原帖由 eggpudding 於 15-06-22 發表
包容唔係錯 但好多時對方既壞習慣就係包容出黎
問清楚自己值定唔值 有人覺得值 有人覺得唔值
我份人就最自私 一掂我底線 我就反枱唔認人
樣樣野都可以就 就係有第三者不能忍
一次不忠百次不容 好多時衰野都係一不離二 二不離三

只能講每個人既接受能力 同承受能力都唔同
性格主導命運

瑪瑙宮

eggpudding 發表於 15-6-22 10:51
包容唔係錯, 錯係錯在對方唔懂得珍惜

兩個都錯, 好似個 case 女友向案主讚前度讚埋 sex 又 x 您老x 鬧案主, 個案主重話要包容要就得就就, 包容都睇下包容乜野, 過晒底線 ge 野無可能包容, 包容到佢咁就自己攞黎.

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

joyce059521 發表於 15-6-22 09:27
我都唔知點好,比佢講講吓我就真係以為係自己有問題,今朝再睇就真係火都嚟,明知風頭火勢重搵條女重咩?

...

C6最初同小三斬纜, 頭2個星期小三都有打比C6,傾過一,二次電話, 我好嬲, 鬧佢仲有乜野傾, 佢話大家係同事, 都會傾下公司d八卦野, 我話你同邊個傾都無問題, 同小三傾就一定唔得, 你點知小三會唔會借d倚搵番你. 跟住佢話會同小三講, 以後唔好再聯絡.

跟住我叫佢unfriend埋小三既fb, 比埋手機既password我. 點知3個星期後又比我發現佢search小三fb, 我跟住同佢講要離婚, C6解釋話佢記得小三好似喱段時間去日本旅行, 佢想八下有冇相睇. 我話既然你放唔低小三, 大家離婚. 都成個幾月, 你仲未知我既底線去到邊. 我嚇佢話搵埋律師攪離婚, C6個樣睇落好內疚和後悔, 佢話以後都唔會再做. 佢叫我唔好離婚, 冷靜下, 佢真係會改, 同我一齊走過喱段傷痛的日子, 我冇理佢2日, 之後再同佢講清楚我既要求, 佢要監守行為, 如有再犯, 會判死刑. 之後我再在C6 fb 封鎖埋小三, 等佢無得再search,小三.

So far, 我偷睇佢手機, 未有任何發現.

老實講, 心始終有條刺, 時不時會隱隱作痛, 不過, 如果佢行為良好既, 希望可以淡化喱段傷痛既回憶.

JM, 你自己要諗清楚, 你仲愛唔愛佢, 如果你選擇比機會佢, 你預左條路會好難行, 傷口會時時作痛, 而且結局冇人預計得到. 不過, 我願意一試.

子爵府

小豬澄 發表於 15-6-22 10:57
包容唔係錯 但好多時對方既壞習慣就係包容出黎
問清楚自己值定唔值 有人覺得值 有人覺得唔值
我份人就最自 ...
我以前都係好似你咁諗
忠誠有幾難,專一有幾難
不忠梗係唔要啦
原來有事發生的時候
唔係講得咁易
如果兩個人有心去修補
原諒未嘗唔係一件好事
所以係睇對方個心,有無誠意
我知你年紀仲細,但唔知道你有無相關經歷
真係有D人忍下忍下咁就一世...
最緊要係樓主自己認為值唔值...
我只係覺得凡事無絕對
最緊要係自己知自己想點,承唔承擔到個結果...
不過做人都係唔好太包容,自己會好痛苦

男爵府

你有娘家幫忙,件事會好啲,咁你如果好想走就走吧

如果經濟不許可,你想等起碼有返份工之類,唯有同佢住住先。如果你地本身係好好,而佢有第三者,有時你以極平常的心態去對呢件事,佢可能就會無癮,因為通常「玩下」係要暗中作業先好玩。當然如果有日去到呢個位,佢係因為覺得唔好玩先返嚟,而你又已經有足夠經濟能力,想走隨時一樣都可以走。

但如果你地本身關係唔好,咁好難同呢件事角力,唔搬的話就起碼減少爭拗,個男人係都要變心的話,你都唔會留得住。再講,你地冇結婚,佢應該會諗到你處境,對你稍為有情有義的人佢會知點做,如果佢係無情無義的人,其實你又做乜都冇用。

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:小豬澄 發表於 15-6-22 10:57 包容唔

原帖由 eggpudding 於 15-06-22 發表
我以前都係好似你咁諗
忠誠有幾難,專一有幾難
不忠梗係唔要啦
我無咁既經濟但我屋企見唔少 角色調轉 我係個小朋友 睇住佢忍下忍下 睇住我屋企人日喊夜喊 辛苦既就係小朋友 最後落得乜都無仔女走哂

子爵府

小豬澄 發表於 15-6-22 11:33
我無咁既經濟但我屋企見唔少 角色調轉 我係個小朋友 睇住佢忍下忍下 睇住我屋企人日喊夜喊 辛苦既就係小朋 ...
兩種結果都有...
我都見到隻眼開隻眼閉的AUNTIE唔開心架
但係佢想維繫個家
個老公又會識番屋企
選擇呢樣野無對錯之分
係樓主可唔可以做到
承唔承擔到個結果...
俾人背叛
傷一次真係永世難忘...

禁止訪問

大宅

引用:唔結婚生小孩,負責任極有限。

原帖由 dlee_ca 於 15-06-22 發表
唔結婚生小孩,負責任極有限。
我真係好想知大人結唔結婚係咪關個小朋友事呢?一張紙可以代表負責任?我唔結婚就係唔負責任?真係好想知咩道理……

我大女出世我全識照顧佢到2歲,全人奶埋身到3歲,1餐都無假手於人過,因為大女內向唔肯跟人,包括佢爸爸都唔肯跟又唔肯坐車,由細到大都係我手抱佢,以家嘅學習同教育都係我一手一腳去跟,放假放工永遠無因為攰而唔陪佢,我自己發高燒都要頂住陪,我身邊所有嘅朋友都覺得我個女聽教聽話,你唔會覺得係天生架……我真係想知你所講嘅負責任係咩?

每個人負責任定義唔一樣,你自己係咪父母?如果係無可能唔明白做一個媽媽嘅辛苦,所以唔該唔好話人唔負責任

大宅

引用:姊妹講得好啱……大前題係你仲要唔要

原帖由 WaiMayTai 於 15-06-22 發表
姊妹講得好啱……大前題係你仲要唔要?
其他咩唔抵呀…咩完整家庭呀…
唔好諗,你諗咗你自己仲要唔要先?
如果只係自己,我一定唔會要,我係好神經質嘅人,兩個人之間嘅信任已經唔存在,點可以係埋一齊?

但我有2個女,我要諗埋佢地感受,要諗佢地嘅生活一切嘅事,所以好煩惱

大宅

引用:Quote:joyce059521 發表於 15-6-22 08:48

原帖由 wing1388 於 15-06-22 發表
首先唔好怪對方個女人先,因為可能妳C6係佢面前可能抹黑過妳,將妳講成一個唔好嘅女人,個女人會同情妳C6, ...
我從來都無怪對方個女人,係我太放任佢,太信佢所以先搞到咁……

我當然有睇到係我C6係佢面前抹黑我啦!佢地嘅短訊我大約都有睇,我當然見到佢話我唔識做人老婆,如果係佢做就會好好多個d說話啦!

大宅

引用:究竟佢係想留住樓主定留住兩個女?定留住樓

原帖由 chingman129hk 於 15-06-22 發表
究竟佢係想留住樓主定留住兩個女?
定留住樓主幫佢照顧兩個女?
呢幾個問題要同c6搞清楚先。
我叫佢搬,佢唔肯,話自己無對我唔住,所以唔搬,我話我同2個女搬,佢話唔得,要留返2個女比佢,我話我地無結婚,2個女係我嘅,佢無權同我爭

翡翠宮

"好開心尋晚可以攬住佢瞓,好希望可以攬住佢最愛嘅人好好咁休息"

真又好, 假又好, 偷食又好真愛都好; 我只係知我一睇以上黎句, 你講咩都無用. 我一定掃佢走, 佢唔走我走. 絕對無回頭.
完全無可能原諒, 完全無可能'抆'走條刺, 根本完全無可能.
句號.

子爵府

如果間屋係你名下,可以叫佢搬走

大宅

引用:如果間屋係你名下,可以叫佢搬走

原帖由 虫虫主人 於 15-06-22 發表
如果間屋係你名下,可以叫佢搬走
我地間屋租架,係佢名……但我點都要叫佢走架啦!佢阿爸阿媽大把樓比佢住,但我唔同……我娘家已經無位瞓,我走都係住住酒店先再慢慢搵

伯爵府

回覆:joyce059521 的帖子

我唔會忍,點解唔去領證,對你自己都有保障啊

子爵府

回覆 joyce059521 的帖子

如果佢唔交租都大WOK 喎

大宅

mini1204 發表於 15-6-22 14:32
"好開心尋晚可以攬住佢瞓,好希望可以攬住佢最愛嘅人好好咁休息"

真又好, 假又好, 偷食又好真愛都好; 我只 ...
完全同意, 睇完呢句如果我係樓主我會即刻執野走。

首頁
12345...6

尾頁

跳至