心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

以前未為人父母,聽到朋友話個女入左心儀學校開心到喊,覺得簡直不可思議,一定係家長過分緊張。

而家身為兩子之母,今日仲要帶仔仔去幼稚園面試。唔好講笑,真係好緊張,比自己去面試仲緊張。如果得左,我估自己一定開心到傻。

睇到早前杜鵑幫仔仔報11個興趣班,比全城熱罵。我覺得大家真係唔好踩到咁盡好d。每人對兒女的教育同期望都唔同,雖然我唔完全認同佢的做法,但我明白佢的苦心。 只可惜高登都係未婚後生仔居多,唔明白啫

男爵府

唔使咁緊張

大宅

我小兒今年升K1,K1面試左10多間,我從不比壓力佢,佢做得好,我固然開心,做唔到應有表現,我亦平常心!我都認同入到好嘅幼稚園係好開心,有d我認為佢in得好都無offer or waiting,不過我都無強求(我都有寫求位信,這是唯一我應為他做的)!
嗰20-30分鐘嘅interview 又怎可以真實反映佢嘅表現!
BTW, 我一想到咁細就有壓力,我覺得難過,亦唔想給他一個這樣的童年!
我比佢學嘢,只係想佢覺得開心,並不是要參加咩比賽!
可能我這想法大家未必認同,我只係希望大家都放鬆d,小朋友嘅健康和快樂真係無價,共勉之!

子爵府

回覆:個仔面試已好緊張

呢D就系叫做身不由己,要個小朋友冇乜壓力下成長益或是具競爭力下成長,真系作為家長都幾難决擇

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

當大部人走去極端時, 自己都好易會迷失。
好多時都叫自己平常心, 因為身邊好多說話...無論做什麼都有人講。
我唔係想佢報好多興趣班, 谷佢樣樣皆精, 只想佢開開心心成長。
仔仔只學英文一樣, 佢既英文班係玩樂多, 聽下故事, 學下詞語, PHONICS, 畫下圖畫。
但有人問起時, 最後得黎反應會好極端, 有人會不屑答你「咁細, 就要佢學英文?」佢看我既眼神, 就像告訴我, 你好明顯係怪獸啦....
但有人聽了後「只係學英文一樣? 第日叩門唔夠啦, 要報多D」

我只覺得, 現在我怪獸也不是, 人也不是。
生了小孩, 才發覺「人云亦云」好可怕....左也不是人, 右也不是人。
無論點樣做, 都有人話。

平常心, 都好難做到。當人人走在前端,自己獨個兒留在原地, 不禁又會質疑,自己選擇是對嗎? 這樣做對他是好? 還是不好?

Childhood is journey, not a race.

琥珀宮

回覆:個仔面試已好緊張

其實人生路漫長,唔使咁緊張喎

首頁

尾頁

跳至