母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

洋房

本身係在職媽咪,雖然bb仲有一個月就6個月大,但都成日擔心bb唔夠奶飲,因為返工奶量真係跌左,如開始加固後,係咪一餐米糊可代替一餐人奶??

男爵府

引用:本身係在職媽咪,雖然bb仲有一個月就6個月

原帖由 GreenToamto 於 15-06-24 發表
本身係在職媽咪,雖然bb仲有一個月就6個月大,但都成日擔心bb唔夠奶飲,因為返工奶量真係跌左,如開始加固 ...
可以咁講。開頭只會比1-2匙比佢試下,慢慢加到1-2安食物,之後我會比返正常奶量佢,食多左固體就開始食剰奶,直到你發覺佢食完固體完全飲唔落奶,就叫代一餐。

男爵府

引用:本身係在職媽咪,雖然bb仲有一個月就6個月

原帖由 GreenToamto 於 15-06-24 發表
本身係在職媽咪,雖然bb仲有一個月就6個月大,但都成日擔心bb唔夠奶飲,因為返工奶量真係跌左,如開始加固 ...
努力呀,加固之後追奶壓力會少好多,到固體食得好你唔夠奶都唔駛擔心!

大宅

回覆 GreenToamto 的帖子

是的,但是不會即刻。我仔6個月開始加米糊,少少開始,頭一個月奶反而需要多佐,因為要用來開米糊。7個月之後確實減少。現在8個半月,白天只要2-3餐奶,每餐150-180ml,2-3餐米糊,夜晚埋身喂, so far奶都夠

洋房

引用:回覆 GreenToamto 的帖子是的,但是不會即

原帖由 selenapxd 於 15-06-25 發表
回覆 GreenToamto 的帖子

是的,但是不會即刻。我仔6個月開始加米糊,少少開始,頭一個月奶反而需要多佐, ...
聽人講bb初初開始加固,都係每日中午果餐,禁幾時比佢食多幾餐固體?

大宅

引用:Quote:原帖由+selenapxd+於+15-06-25+發表

原帖由 GreenToamto 於 15-06-25 發表
聽人講bb初初開始加固,都係每日中午果餐,禁幾時比佢食多幾餐固體?
看你bb適應情況,食得好就可以加多一餐,不是每個bb都一樣

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊