時政擂台

跳至

首頁
45678...15

尾頁

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 redhot 於 15-06-30 發表其實

伯爵府

同樣工程給國內公司承造,估計便宜50%

水晶宮

畀面勳章

回覆:其實果條高鐵不如由佢爛尾啦

終於明白咩叫倒錢落鹹水海

伯爵府

daisyma008 發表於 15-6-30 18:04
阿爺就係想用曬香港既存備,亦要香港配合完成指令,依個弱勢既香港政府又要討好阿爺,說算無低深潭要$1000 ...
好似好有道理

珊瑚宮

引用:同樣工程給國內公司承造,估計便宜50%

原帖由 gorky 於 15-06-30 發表
同樣工程給國內公司承造,估計便宜50%
依家都係大陸公司在港分支,你估肥水會流外人

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 gorky 於 15-06-30 發表同樣

琥珀宮

都唔明香港起高鉄做咩,返深圳搭未得囉,香港咁細,冇需要起高鉄啦,我唔會走返出九龍搭佢囉,嘥錢,睇下人地希臘欠嗰百令億就話要破產,香港用咁多錢起條高鉄,政府做咩都淨係識嘥錢,再加埋班民主黨得閒拉下布,納稅人d錢未係咁倒落海囉

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 陪月勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

摌左佢起公營老人院啦

anixon    發表於 15-7-1 09:36
幸福花    發表於 15-6-30 21:43

子爵府

我都支持爛尾囉... 癡線架咩,不停係咁叫高個價,咁叫落去,你嗌到1000 億香港人都要硬食?!成件事根本就係騙局!

一地兩檢都未諗掂就急急腳話要起,工程問題未處理就話起,結果到而家?又係要兩地兩檢!又話地太硬、又話部鑽挖機壞,賴得就賴!

其實高鐵都無俾人司法覆核過咪又係delay,成件事根本就係一開始無諗清楚就死要去馬!我淨係知道黎緊仲有好多呢d 咩千億工程,香港人D $ 就係咁敗曬去!諗諗下,可能有司法覆核仲好,stop 左呢d 無謂大白象工程!

珍珠宮

熱血勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

翡翠宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 玩具勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

唔知想點

侯爵府

畀面勳章

回覆:yukitsoi 的帖子

係喎!叫政府用850億買希臘,所有香港人自由出入歐盟國家好過!!

Nice to meet you!

侯爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

jeanne1120 發表於 15-6-30 21:21
我都支持爛尾囉... 癡線架咩,不停係咁叫高個價,咁叫落去,你嗌到1000 億香港人都要硬食?!成件事根本就 ...

每次仲會有D人撲出黎模糊焦點,乜都話關拉布,司法覆核事。

ALL ANIMALS ARE EQUAL, BUT SOME ANIMALS ARE MORE EQUAL THAN OTHERS.

男爵府

我政治冷感,請問當初政府預算幾多錢起好高鐵架?點解會超哂標既?

禁止訪問

引用:係喎!叫政府用850億買希臘,所有香港人自

子爵府

止蝕離場啦!當俾你起到,當傾掂一地兩儉,有無計過幾時先回到本?

我地仲有條3跑,個度都唔知又要dump多幾多億落海...

HoneyBee30    發表於 15-7-1 00:46

珍珠宮

贊成即刻停工!

子爵府

引用:Quote:原帖由 redhot 於 15-06-30 發表其實

原帖由 OKOK123 於 15-06-30 發表
其實有無諗過點解呢幾年咁多人出黎反政府呀?

以前我都唔係好明,仲覺得d人出黎搞事,但呢一年開始叫做留 ...
無錯! 睇下政府所推嘅項目, 好多都係為左中港融合, 通通最後只有方便B6。 高鐵, 蓮塘, 新界西北發展, 三跑。。。只恨不夠力量反對通過, 最终儲備淘盡。我地就变成地底泥!

珍珠宮

引用:其實一個地方有交通網絡係好事,但搞到咁樣

原帖由 mln 於 15-06-30 發表
其實一個地方有交通網絡係好事,但搞到咁樣真係好失敗,仲衰過大陸,大陸發展咁多條高鐵,人地條條都開通了 ...
論基建,我真心佩服大陸,10 年前同現在,冇得比。

現在連深圳都超越香港,將來,由深圳去全國,恐怕非常快速,不過,如果要去香港,麻煩去轉過境巴士,香港會落後到怎樣?

不過,我都有興趣知道,點解會唔貴和點解會超支。

bull2015    發表於 15-6-30 23:21

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

首頁
45678...15

尾頁

跳至