懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問圖中呢隻水溶性乳霜,孕婦可以用黎塗全身嗎 Thanks

大宅

回覆:Aqueous Cream BP

別墅

我由大肚開都係搽佢,冇問題

大宅

回覆:oceanocean2014 的帖子

Thanks a lot!

大宅

引用:我由大肚開都係搽佢,冇問題

原帖由 anthea108 於 15-07-01 發表
我由大肚開都係搽佢,冇問題
Thank you

別墅

http://hk.apple.nextmedia.com/news/art/20141107/18926638

含SLS潤膚膏致水份流失
他提到,潤膚膏可因應個人需要而選擇,建議使用含較少香料及防腐劑的產品,目前臨床證實對皮膚有保濕功效的成份是Ceramide。而坊間常見俗稱A Cream的Aqueous Cream,雖然成份簡單,吸引不少人選用,但近年有研究指若註明是Aqueous Cream BP的潤膚膏,成份含有乳化劑SLS(Sodium Lauryl Sulphate),可令皮膚水份流失。坊間部份潤膚膏也含SLS成份,可留意包裝上的成份表作出選擇。

要注意自己情况。

別墅

岩岩聽talk,姑娘都敎用Aqueous cream對付濕疹,或者代替肥皂沖涼,唔係日日搽當保濕。不過description話搽保濕,真係唔邊個啱,所以自己要小心。

英國研究:冷霜 (Aqueous Cream BP) 會令皮膚病惡化 (明報)
http://rogerkungpublic.blogspot. ... s-cream-bp.html?m=1

別墅

我有俾BB用。又唔覺得好似網上講咁。通常沖完涼再幫佢搽番補濕lotion.我用哩個代替沖涼液。

努力擔大旗

首頁

尾頁

跳至