在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

做marketing成日ot同events,邊類公司可以多少少時間陪屋企架,定係要轉行?

大宅

MommyPanel勳章

回覆:marketing在職媽媽

我做細銀行,ok準時收工。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:做marketing成日ot同events,邊類公司可以多

原帖由 JNF 於 15-07-02 發表
做marketing成日ot同events,邊類公司可以多少少時間陪屋企架,定係要轉行?

...
做product 既marketing會唔會好d?

別墅

回覆:JNF 的帖子

我都想做marketing , 但其實點入行?

子爵府

回覆:good_pig 的帖子

可能仲繁忙....

大宅

引用:Quote:原帖由 JNF 於 15-07-02 發表做marke

原帖由 good_pig 於 15-07-02 發表
做product 既marketing會唔會好d?
我係bank就係做product marketing..
點入行。。。由低做起。
咩marketing assistant, executive果d position一般唔洗太多經驗,因為一入行多數都係跟頭跟尾,幫上司做下admin,payment,report多。我請人要佢肯學同轉數快,表達能力好,有無讀過marketing 反而其次。

大宅

引用:可能仲繁忙....

原帖由 JNF 於 15-07-02 發表
可能仲繁忙....
最繁忙應該係event同research, event 有時會係紅日,research要ot 做focus group...

但做event會好有成功感,如條team work得好會好開心。

c.m.lai    發表於 15-7-30 09:49

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我都想做marketing , 但其實點入行?

原帖由 molly_fung 於 15-07-02 發表
我都想做marketing , 但其實點入行?
由marketing asst 開始,不過有d,公司只係跟單

大宅

B-2-B 既IN HOUSE MARKETING 比較HEA
唔係成日有野做

大宅

引用:B-2-B 既IN HOUSE MARKETING 比較HEA 唔係

原帖由 Katrinawym 於 15-07-03 發表
B-2-B 既IN HOUSE MARKETING 比較HEA
唔係成日有野做
但感覺job security好低,b2b公司有事第一個實係減marketing先

蘿絲頭    發表於 15-7-9 21:27

大宅

引用:B-2-B 既IN HOUSE MARKETING 比較HEA 唔係

原帖由 Katrinawym 於 15-07-03 發表
唔係成日有野做
例如邊d係 b to b?

大宅

回覆:ykkan 的帖子

B to B 產品服務對象係公司
例子:會計系統

男爵府

我做event marketing,前幾年的確好博,日日ot,但而家有2個細路,心態都改晒,我每日7點就走,遇上有急野要趕,便拎回家等細路瞓左開夜班做,有時要onsite假期要開工,但唔會成日都係咁。
我同意呢類型既工作帶黎好大滿足感,所以即使間中ot,我都ok。

別墅

我做過FMCG, 做過F&B, retail, 同B2B. 做飲食最忙,其次retail.

每次有campaign 出,或做event 都好開心。

大宅

引用:我做過FMCG, 做過F&B, retail, 同B2B. 做

原帖由 tazmanic_j 於 15-07-30 發表
我做過FMCG, 做過F&B, retail, 同B2B. 做飲食最忙,其次retail.

每次有campaign 出,或做event 都好開心 ...
係咪B2B最好做?

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

ykkan 發表於 15-7-30 06:57
係咪B2B最好做?
b2b 係簡單好多...至多都係落trade magazine
如果一做FMCG 就真係死喇, 不停追稿, 如果上埋萬x 屈人x 就想食屎....
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

引用:Quote:ykkan 發表於 15-7-30 06:57 係咪B2B

原帖由 lemontea520 於 15-07-31 發表
b2b 係簡單好多...至多都係落trade magazine
如果一做FMCG 就真係死喇, 不停追稿, 如果上埋萬x 屈人x 就想 ...
你之前做過FMCG?b to b marketing 好似好難揾

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

ykkan 發表於 15-7-31 17:33
你之前做過FMCG?b to b marketing 好似好難揾
B2B唔難搵呀其實, HEALTH SUPPLEMENT 呀, BEAUTY 野個類都好多B2B 公司..但就係煩囉~因為E 行係香港人老細, 或者家族生意其他行既B2B個D 有機會係要做埋落SHIPMENT個D囉...

我有做過FMCG呀, 個一年真係"成長左好多"
一個MARKEITNG, 帶2個DESIGNER,
由寫稿到個THUMB DESIGN都要理, PRODUCT DEVELOPMENT都要做埋, PRODUCT OUTER BOX 加D乜都要諗...
吹DESIGNER 交稿比MAGAZINE..頭都暈...OT? 8點走係閒事啦~~~

沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

大宅

我都做緊FMCG mktg, 又唔太忙準時收工,其實好多嘢都係俾agency做

寶石宮

lemontea520 發表於 15-7-31 15:27
如果一做FMCG 就真係死喇, 不停追稿, 如果上埋萬x 屈人x 就想 ...
我係fmcg...都有跟萬X

首頁

尾頁

跳至