自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

BK Milk勳章

呢個朋友,叫朋友A係小一已經識,係鄰居,直至小學畢業我就搬左,另外仲有一位朋友B早幾年嫁左去美國,我地三個都算玩大⋯

搬走之後,耐唔耐都有聯絡,朋友A係16歲那年生左個仔,佢當年既男友同年亦因犯事,坐監,朋友A將個仔交比保良局,之後出來工作,大約四,五年之後,再識另一個男人,有BB,跟住結婚,辭職(賣化妝品既工,應該搵2萬一個月),佢生完之後去睇佢,好窮,話冇錢買奶粉,買維他奶餵B,佢當時個老公做散工,剛放工返家,手中係一盒新模型,不是奶粉,我就買左奶粉比佢,之後耐唔耐話冇錢,叫我幫佢⋯⋯

隔左一年,再生多個,又係冇錢,要幫手,話要同佢老公離婚,要爭撫養權,佢老公爭既原因係因為d綜援,最後當然係我朋友A爭到⋯⋯

申請到公屋,繼續食老綜,叫我送衣櫃比佢新居,但佢做錢facial,佢d囡就自己親手湊,而我既就要交比工人同婆婆⋯⋯而且我既小朋友仲細過佢既好多⋯⋯(我不是羨慕,只是有點討厭...)

我從此疏遠佢,不再接她的電話,whatapps亦冇應佢⋯

事隔好幾年,今日再見到呢位朋友A,我地冇打招呼⋯⋯純呻

已刪除用户

好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:今日見到個舊朋友

男爵府

回覆:yanyan25h 的帖子

其實由佢一開始咁樣就應該疏遠佢囉

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

當年年少無知亂生仔, 冇能力養仔可以理解。
嫁錯郎, 但起碼肯離婚養小朋友, 都唔係太差, 係綜援果度有點那個.....
做朋友都要講緣份, 啱咀形, 相處舒服, 唔係咪當普通朋友 LOR.......
始終每個人都有佢自己生活同人生要過

你若盛開, 蝴蝶便來!

別墅

畀面勳章

其實由佢一開始咁樣就應該疏遠佢囉x2

男爵府

佢係咪傻嫁,咁玩,害咗3個小朋友啊

翡翠宮

回覆:yanyan25h 的帖子

16 歲就生,跟本都未定性,唉,仲要3 件,真係害咗d小朋友

侯爵府

不覺可惜!

小肥楊    發表於 15-7-3 17:43

琥珀宮

搵你老襯多,無錢仲生,然後攞老綜,同問你攞

greenpea    發表於 15-7-3 17:56

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

咁朋友B呢?無啦啦提朋友B,成件事関朋友B咩事?

男爵府

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

yanyan25h 發表於 15-7-3 16:34
呢個朋友,叫朋友A係小一已經識,係鄰居,直至小學畢業我就搬左,另外仲有一位朋友B早幾年嫁左去美國,我地 ...

醒得太遲。。。。。

水晶宮

唔係太明你呻咩野? 呻佢幸福過你? 定呻無左個朋友覺得可惜?
你樣樣都比佢好,比佢幸福.雖然佢自己湊BB,但不見得佢能夠比個好既環境比BB成長,亦比唔到一個好既榜樣比孩子.
佢只係一個舊相識,只係你6歲至12歲既鄰居,又唔係有咩好深既友誼.

Chirley    發表於 15-7-3 17:29

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

你做法都好正常呀,長貧難顧,明知唔掂仲要生,生完又要食政府又要朋友老馮幫,比我都唔聽電話。

greenpea    發表於 15-7-3 17:56

禁止發言

水晶宮

我有點點明樓主既感覺既
始終係一個童年既朋友, 應該都有點懷念,
正如我見返D小學同學, 雖然只係同班左半年,
雖然有2、3個係一直玩開熟既, 但其他人根本一D都唔熟,
只係見返佢地時都好開心, 知道大家都仲好安好,
好多童年回憶返左黎....
不過樓主呢位咁既『朋友』, 真係相見不如懷念,
做朋友既都要講緣份

男爵府

BK Milk勳章

引用:唔係太明你呻咩野?+呻佢幸福過你?+定呻無左

原帖由 方方媽媽 於 15-07-03 發表
唔係太明你呻咩野? 呻佢幸福過你? 定呻無左個朋友覺得可惜?
你樣樣都比佢好,比佢幸福.雖然佢自己湊BB,但不 ...
我無講清楚,我覺得自己努力工作,努力讀書,努力進修,交埋d稅養埋d有手有腳,唔做野,生埋一堆既人度,佢地有機會陪小朋友成長,而我就⋯⋯,討厭!另外一位由細玩大既朋友,⋯⋯亦只可以話:道不同⋯

男爵府

BK Milk勳章

引用:咁朋友B呢?無啦啦提朋友B,成件事関朋友B

原帖由 theclacheng 於 15-07-03 發表
咁朋友B呢?無啦啦提朋友B,成件事関朋友B咩事?
朋友B當年都有幫佢,我地三個都friend架,之後B嫁左去外國,冇乜聯絡la

伯爵府

你朋友 A 已老奉覺得你應份幫佢, 好彩佢申請到公屋, 起碼有屋住先, 唔好諗咁多啦.

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

你當人哋係朋友, 但人哋只當你係水魚, 咁啲"朋友"無佐唔洗可惜

首頁

尾頁

跳至