自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:IB+27分,冇可能入到香港大學任何一科,Law

原帖由 hchu06 於 15-07-09 發表
IB 27分,冇可能入到香港大學任何一科,Law收39+,醫科收43+

其實你個仔呢個情況,可以考慮去讀一年英國fo ...
如果學校開得IB,唔係應該一早報定晒UCAS嗎(我女學校唔行IB都會報定攬住offer黎考DSE)。如果UCAS都無著落,香港更加唔駛唸,仲唔面對現實?

侯爵府

引用:Quote:my005+發表於+15-7-8+22:13+而家讀護

原帖由 yanyan-mummy 於 15-07-09 發表
中大 nursing, 24分5 科吾會穩入喎, 上年呢科 best 5 , max 29, min 24 , average 25.8,
你朋友個女 4+1 21 ...
中大⋯⋯會作數據
好多入完去都發現仲有比佢公佈岀黎最低嘅分更低嘅人入去

侯爵府

引用:Quote:bik1229+發表於+15-7-9+22:38+IB與DS

原帖由 my005 於 15-07-09 發表
好唔同﹗dse 係以jupas申請入大學。位較多。

IB係NON-JUPAS申請入大學,位亦較少。而且,dse難d架﹗
但其實ib個啲先易入 因最後某啲科收好多non-ju 但non-ju其實少人好多 相對位可能比較少但同時競爭少 兩睇啦

侯爵府

引用:Quote:原帖由+Joeywave+於+15-07-08+發表國

原帖由 ozoz 於 15-07-10 發表
IB? IB 39入唔到醫喎,其他啦。39應該有好多選擇了。
樓主話考到27分。

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

回覆:Candywong61 的帖子

係呀,我女舊年未夠34分,最後放棄揀呢科做A1,呢科真係收得好高架。

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

公爵府

畀面勳章

引用:阿仔諗住入港大讀醫,要求39分,現在只有27

原帖由 Joeywave 於 15-07-08 發表
阿仔諗住入港大讀醫,要求39分,現在只有27分,點算呀我唔識點架,請幫忙

...
揀其他

珊瑚宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由+Candywong61+於+15-07-09+發

原帖由 Charlotte_mom 於 15-07-10 發表
我最希望我女入果科,談何容易
真係要加倍努力

<3<3Rilakkuma+PostPet+Pooh

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Joant 發表於 15-7-10 22:08
但其實ib個啲先易入 因最後某啲科收好多non-ju 但non-ju其實少人好多 相對位可能比較少但同時競爭少 ...

都係既。

所以近年越來越多人轉讀IB囉,令到好多好多人都話唔公平囉﹗(尤其係神科﹗)
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

伯爵府

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+15-07-10+發表IB?+IB

原帖由 Chole 於 15-07-10 發表
樓主話考到27分。
Sorry,睇錯,27就更sorry了,揾合適嘢讀啦,有能力去考IB,應該已經有一定分析能力,可以自己諗下條路點行。

侯爵府

亞女學校到高中先決定報唔報IB,其實我都係抱觀望態度,唔知到時收生制度或名額轉唔轉。講真,我無咩錢畀佢去外國讀。

伯爵府

回覆:入唔到港大

樓主,如果你仔仔係考IB 27, sorry....我諗香港排名較低的大學都未必會考慮。。。。。

首頁

尾頁

跳至