心聲留言

跳至

首頁

尾頁

男爵府

話說今晚朋友聚會,有朋友建議有小朋友嘅帶埋一齊玩。其中一個4歲嘅男仔搶2歲女仔嘅玩具,2歲嘅女仔俾人搶野喊好正常,點知朋友L(未婚)對C(2歲女嘅媽媽)講「你個女似你,小氣」,講完大家呆咗,有朋友轉話題,無耐2歲女又喊,L又同C講 「你個女真係好似你咁小氣」 ,仲走去同2歲女講「遺傳咗你媽嘅小氣,都知你慘」。
C當年結婚叫L做姊妹,L話佢同月生日怕相沖,連婚禮都唔到,所以C嬲過下L。
L仲得失埋Q,因為Q個仔著件薄外套,L話「件衫薄過紙點會暖,我未做人啊媽都知唔應該俾呢D衫仔女著」,Q個仔食野較慢,L竟然都有說話「我姪女好食得,唔駛人餵,你個仔就唔多我姪女叻喇」

L把口都未停過彈三彈四,彈完小朋友,彈朋友老公,L話見到人嘅老公衫褲都係藍色,話人似小朋友套裝衫,話人眼光差唔識買衫。

雖然唔知L咩事,近呢年講野愈來愈過火位,今次聚會更努力得失朋友。我算好彩L對我冇乜野,但見L得失咁多人,有D難受,怕再約會好難。
朋友疏遠下一個疏遠下又一個,由同學變老友嘅,冇剩幾個。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 Anastasia-sa 的帖子

你朋友幾大呀? 未婚但有冇拍拖? (lee)個係關鍵問題。
我都有個已婚但冇仔女嘅朋友, 我已好多年見(lee)個朋友冇帶仔女出去, 因為佢好鍾意批評/質疑我地唔識教/湊仔, 其實佢自己從來冇照顧過小朋友, 所以我知佢係得個講字, 都費時理佢講乜, 都冇實戰經驗, 唔該同我行開!

伯爵府

引用:話說今晚朋友聚會,有朋友建議有小朋友嘅帶

原帖由 Anastasia-sa 於 15-07-11 發表
話說今晚朋友聚會,有朋友建議有小朋友嘅帶埋一齊玩。其中一個4歲嘅男仔搶2歲女仔嘅玩具,2歲嘅女仔俾人搶 ...
我都認識一個女仕(J),一班舊同事聚會吃飯,(J)不斷批評其他同事。
我覺得(J)係為說話而說話。
說話內容毫無意義。

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆:朋友何苦

其實有啲人係咁,自己冇仔女,彈人唔識教仔女,可能佢地身邊有小朋友實例,例如姪女點叻點叻,幾多歲唔洗人餵食,幾歲已識乘數表等等,見你個個唔識,就會話你唔識教,其實每個小朋友性格唔同,唔係一種方法走天涯一定得架 ,況且彈人永遠易過自己做啦!

Childhood is journey, not a race.

首頁

尾頁

跳至