夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

1。今日約咗朋友下午三點去會所游水,個囡今朝八點九起咗身,c6話俾佢瞓到9:30!ok, 9:30叫佢起身,例牌唔起,拖到十點半先起身,但話佢要減肥,所以唔會出去買早餐,叫我食返一至五都食開既粟米片!算, 但結果因為把罐頭刀壞咗,開唔到份鹽水吞拿魚,而因為我冇準備後備罐頭刀,佢冇得食最後要佢出去買,所以我錯!
2。11點半食完,我陪囡瞓午睡,佢做家庭,好似好好啦,但掃地抹地洗厠所都係一星期一次,更什係兩星期一次。洗厠所個定義係用花洒沖濕哂個地下就叫洗咗!結果係我執手尾,偷偷自己洗過!但都係我錯因為佢話我對佢做乜都有意見!已經做係佢做家務,仲想點?

3。1點半出門口,個囡沿路想自己行,看看花追下雀,我俾佢自由發揮,所以都係我錯,因為我浪費時間,應該直接抱過囡去車站,避免行得慢走架車!

4。去游水,c6催出門口,叫我唔洗落水,冇執我套泳衣,因為係佢約活動,我從頭到尾唔知咩事,最後去到先知係全部人都去會所游,咁我話想隨便買套泳衣落下水,咁要行多來回十分鐘路程,所以又係我麻鬼煩啦!

5。去到2點3,因為買泳衣,所以搞到唔夠時間食野,上去朋友屋企煮面食,係佢一直話唔餓,叫人煮一碗兩份就夠,結果我食咗兩啖,留咗大部份俾佢,佢話我食哂,肚餓一早出聲整兩碗!但佢唔記得個囡都要食架!

6。游完水搞掂哂5點半,下場係七點返99家食飯,諗住想行一陣買返對拖鞋,行到6:10去到quickxxxxx
我睇中一對拖鞋,佢就左選右選搞到六點八。但我對拖鞋次咗,又最後一對,所以sales幫我打去其他舖問有冇新貨,但用咗二十分鐘!所以又係我錯,著住對拖靯都遮咗個花架啦,邊個得閒睇你次咗!其實我想答我自己囉,點解明明見到,都要買返去著一次見一次先!我都係真係好鍾意先堅持買姐,花多二十分鐘我覺得好值喎!

7。7:35返到99家,但未齊人,應該冇位入我啦掛,好戲在後頭!

8。一返到去我即整飯餵囡,我呢d小角色當然冇人理我,大家同枱食飯,我邊餵囡邊食,但基本上到餵飽個囡既時候,我發現全枱餸都基本食清,而我個時只係食咗一件豬扒同一件叉燒,係基本上冇餸既情況下,我自覺唔可以乾食白飯,所以我食埋餸尾就算,諗住都有飯後果掛,點知冇,所以我只係要求返屋企前食糖水姐。9:45走,食埋糖水10:30。11:10返到屋企!爆發點到!

9。我連沖涼洗頭資格都冇!係我攞黎賤搞到咁夜,咁夜仲洗乜野頭?個囡返99到玩到痴咗,狂扭眼瞓,係我錯,我冇睇住個囡!我冇餸食係我錯,一早唔出聲,到食哂先怨(到然佢預計我係先知,會知道餵完個囡,成班家人係會清哂所有餸而冇留俾我囉)!我低低地先會浪費20分鐘等人confirm有另一對新鞋,仲要佢幫我去攞!早20分鐘返去咪可以餵囡食飯先,或者我可以出口叫99餵或者其他嫂嫂餵,更什叫人地個工人餵,所以冇餸食係我自取其辱,工人姐姐餵飯,主人都會留餸俾佢啦,其實我堅係覺得自己衰過工人姐姐

各位,我真心想知其實我係咪真係咁差,作為老公都留意唔到老婆冇乜食過野,我可以怨男家其他家人嗎?有時我覺得c6已經唔愛我,但佢唔係有外遇,真係我抱怨太多,稱讚太少?但我只要講任何一句說話,佢都自動幫我增加位場,我而家真係好怕同佢講野,我唔想成日閙交,怕會嚇親個囡,但忍氣吞聲,我真係唔知可以再吞幾次

珍珠宮

回覆:我完全感受唔到老公仲係愛我

明,因為愛早已隱藏,未生時愛護有加,生完爭吵無數,事事不順意見不合,人生既磨練階段,

大宅

回覆:友子蜜 的帖子

係少左份溝通。我同老公都係少左份溝通,攪到大家有乜不滿就即刻爆。。。我由憧憬佢會好溫馨咁一齊湊小朋友,到而家接受現實係乜都自己做哂

wcpcelia    發表於 15-7-18 21:46

大宅

回覆:究竟係咪真係我錯?

直接跟你老公講,唔聽就msg

btw咁多年你都知你老公脾氣行經
其實以上有部分可以避免

只係你老公又幾婆麻,好自主,自私

一定要傾下,你地既關係
再咁,你好辛苦,委屈

大宅

明白你好辛苦
但係咁落去會係困局

你非常係認真,做左個好稱職的老婆
呢個的而且確好好

但係一段婚姻除左呢d實務之外
氣氛,溝通,關係同樣重要
例如老公肯做家務,你重視個家務的的成果,但忽略左家人感受同雙方關係

到底一段婚姻乜野完素最重要呢?
每人想法都唔同
你同老公對生活睇法
重視乜野
性格如何
要互相尊重

大宅

補充下先
如果你老公真心覺得廁所唔使洗得咁乾淨
咁呢個係佢..價值觀你只係可以尊重佢
講到尾佢會覺得唔需要

但係如果係因為你次次執手尾而佢唔知後果係點
有時可能你一要忍下唔好執..過多幾日佢見到個廁所不能接受先會明

呢個係一個例子
有d野你睇到/有經驗,所以你識
但係佢未必有...
所以講未必明

大宅

(手提電話打,只好分post)

樓主,我覺得你老公粗之大葉
但係未必係唔關心你,只係男人思想好多都係單一方向
例如食飯時只能處理食飯(不能處理你是不是有在場)
女人就可以同時多方思考
好多男女心理分別之類的書有講

你難受好正常
但係我上面講的其實係一d方法改變你地之間的互動
咁你先走得出個困局
加油

(科學參考,男女腦部運作分別)
http://www.cw.com.tw/article/article.action?id=5054461#

男爵府

其實有時男人係粗心大意,唔好下下都衡量咁樣係咪唔愛你。
有時佢地唔細心,真係無為意你無食野,你可以開聲講,唔使忍完又自己唔開心,不過一定要注意語氣,唔可以好似寸佢咁話「你見唔到我無夾過餸咩」,可以嗲吓佢「唔該老公幫我夾d餸吖,我仲餵緊阿女」。
做家務嗰方面,人人嘅標準都唔同,你可以唔好即時「執手尾」,咪等沖涼先再洗吓個廁所囉,好少事啫。
買鞋嗰度,如果你知佢係個無耐性嘅人,當佢已經唔想等,提出叫你買嗰對嗰時,其實俾著我會走唔買住,下次自己再嚟買,免得攪到大家心情唔好。
其實可能由朝早佢唔願起身開始,你已經自己內心不滿,有時d野睇開d啦,放假想瞓多d咪由得佢,靜靜地等佢瞓到夠,心情好d,都無咁容易燥底啦!

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆 友子蜜 的帖子

首先,你梗係唔差,但係你老公都唔係好衰,最起碼佢都肯幫,雖然你唔滿意個效果。男人就係咁,幫少少就覺得自已做曬咁!仲有,好似個小朋友佢冇份咁(呢樣係最激氣)。有時嬲起上嚟,諗嘢會負面D,唔好諗先己有冇資格食嘢、沖涼咁,你梗係有啦!算啦,上BK呻完就算啦!

珊瑚宮

環保接龍勳章

好長氣,睇唔晒。

我覺得全部都好小事,我老公好易氹,仲有我學識左人地有意見我會聽左笑下話「收到」,我老公好多時就收聲,會氣氛好返。

你老公更年期嗎?樣樣有意見,可能燥。

nk88    發表於 15-7-12 20:57
人邁向新的一天跨新步放眼遠方迎來朝暉將人照亮

大宅

食得好勳章 美好大世界2017勳章 BK Milk勳章

你老公有d大男人,所以唔細心。同埋可能比較後知後覺呀,第一下覺得無問既,到發生左原來有問題就出聲,可能唔係存心的。你同佢平心靜氣傾下,最好唔係當時立刻講,係事後搵機會講返,可能可以改善到。

男爵府

引用:+本帖最後由+友子蜜+於+15-7-12+01:00+編輯

原帖由 友子蜜 於 15-07-12 發表
就咁睇我覺得係溝通問題,直接同 C6 講你的感覺,但要大家心平氣和時講。

你 C6 肯幫手做家務已經好好!我 C6 講明唔做家務。唯一一次我發脾4佢先肯洗。佢洗碗係可以唔整濕對手(不戴手套),用隻刷刷完就算。但我都收貨,因為我要佢做嘅嘢佢做咗。至於我自己要求高係我問題,最後我等佢沖涼時靜雞雞洗多次,但我唔係話俾 C6 聽佢洗完的碗我要再洗一次。

我都係大概一星期抹一次地,洗一次廁所同浴缸。都真係幾辛苦架,我洗完通常成身大汗,而 C6 就喺房歎冷氣打機。但呢個係我自己選擇,我唔洗 C6 都接受到,係我接受唔到屋企污糟,所以冇得怨。

男爵府

你冇錯既,不過我想比d意見:
1.早一日買定d早餐例如面包。
2.如果约左人游水,我一定執定泳衣,我通常自己執袋,好少比c6執。
3.下午3:00游水,我朝早會做左家務先,1:00前去食lunch先,再坐車去朋友度。
4. 返99度,我通常整碗飯比阿仔自己食,我就快速食左先,之後再餵,如果唔飽返屋再揾野食,因為食埋糖水返屋企真係太夜,小朋友實扭眼瞓,或者外賣糖水。

Ahome9    發表於 15-7-20 00:47

瑪瑙宮

有 d 野佢 d 意見係啱, 但您都唔覺得啱聽.

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

睇左一半, 覺得以上全部都係小事, 有時你睇唔過眼, 有時係佢太緊張
家務佢肯做, 意見佢肯俾, 其實你仲想點?

放鬆D, 多D溝通, 多D遷就啦

琥珀宮

大男人

男爵府

你好麻煩,見到都想避開。

Ahome9    發表於 15-7-20 00:48
cissie    發表於 15-7-12 20:29

大宅

回覆:友子蜜 的帖子

勁我以前會好似你咁。而家嘅我會變成

1 9:30 夠鐘起身放我飛機 我等到 9:40 唔起就走

2 肯做喺好但好多時唔做好過做,廢事執餐包,我做只需10 mins 經過佢做要30 ~ 60 mins 再做過

3. 嫌我行得慢咁你自己抱,可是我喺對 twins ,車喺我揸你自己喺車打機,總之我準時到就ok 啦

4 一我自己一早準備好,如果唔喺請你全程自己照顧好妳嗰女(果女佢有份,我會坐埋一邊嘆)

5 我唔會分比佢食 第一 筆起碗喂女,淨番嗰d留自己,我果 c6 還衰到自己食埋我份 ok

6 對鞋我會留他日自己去買 (免佢有籍口 貴、浪費時間)
記得提佢買罐頭刀

7 我會早入廚房整阿女果份同喂包女先(以前) 而家睇佢食完放阿女比佢,自己慢慢食

8 糖水我會外賣,番到屋企攪掂阿女慢慢嘆,阿女扭叫佢湊,免佢大爺上身

因為我喺 ftm 以前我同阿大瞓時,我 c6 可以話我自私 同阿大瞓唔理阿細,後來我回敬佢一句嗰仔你冇份你可以唔理,而家仔大了已經冇嘢需要你。

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

曄!放假都要九點起身!我係你C6我都發老脾啦

伯爵府

全部小事,妳太認真,件件事都上心,妳好辛苦者,
寫得到咁詳細!

妳老公又粗枝大葉,可能妳面口唔好,佢先躁火!
冇泳衣,我會係會所坐下,或食d野,唔會突鄧去買泳衣!
在6299 家照顧小朋友而冇晒送下,我都會嬲,只會即場話老公,做咩你唔留d送比我??
我會叫佢煎隻雞蛋,雞蛋炒飯我食,佢唔肯的話,我會自己入廚房煎,跟住當大家面嬲佢,比6299 知道佢地唔岩,6299 正常一定幫口話妳c6!!

妳真要放鬆d, 小事真唔好上晒心!
過好,每一天!

首頁

尾頁

跳至