烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

大宅

DHA勳章 畀面勳章

自己坐月,唔識整,希望有經驗嘅jm幫忙

大宅

回覆:請求。。。坐月雞酒點整?

以下是以前高人貼出來,你可参考。

呢碗係一人份量

材料:鮮雞脾一隻
黑木耳兩塊(浸開切絲)
紅棗6粒(去核)
薑5-6片(切碎或切絲)

調味料:黑糯米酒約一碗

醃料:豉油、糖、紹興酒、生粉
將雞脾醃20分鐘

煮法:
1.少許油爆香薑絲落雞脾爆至小許金黃再落木耳炒一炒
2.落糯米酒煮約1-2分鐘等酒精蒸發
3.加水蓋過材料落紅棗煮約20分鐘
4.最後加小許鹽即可

象牙宮

積 發表於 15-7-12 06:09
自己坐月,唔識整,希望有經驗嘅jm幫忙

各省, 省区, 雞酒 大同小異.

我家傳統之雞酒

雞腿肉(含腿排)…..2隻 (雞腿肉/全雞)
薑…..30g
黑麻油…..2大匙 (最好能用黑麻油/ 麻油替代也行)
米酒…..1瓶 (600ml)

做法:
1.雞剁塊;薑切薄片
2.用黑麻油 ,以小火慢煸薑片,一直煸到薑片有點乾乾
3.然後 轉大火….放入雞塊爆炒到雞皮微焦
4 .然後倒入米酒,滾煮雞肉
5.滾煮到雞肉熟( 煮6~8分鐘… 依雞肉多少決定)
湯會有雞油出現, 就用湯匙舀起去除. (我怕油) 怕肥, 怕胖
** 也可加枸杞. (味道更好) 也好看.

(營養學, 中醫養生, 駐顏保養)

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

坐月子時一般要食幾多次?

別墅

回覆:NoSan 的帖子

我聽我媽媽講,以前你阿嫲每一餐都煮係食酒雞,雞飯,薑,食個幾兩個月,食到唔想食。

大宅

DHA勳章 畀面勳章

非常感謝您地嘅解答

大宅

DHA勳章 畀面勳章

我聽老人家講,雞酒日日食,食到滿月

男爵府

其實平時可唔可以整黎食?補一補呢

侯爵府

回覆:hinabb23 的帖子

我媽咪得閒會煮,可能偶爾一兩餐,唔覺得點補

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

首頁

尾頁

跳至