懷孕前後

跳至

首頁
12345...8

尾頁

洋房

懷孕了,沒有想像中既幸福!
隨著晨吐加劇,同枕邊人既抱怨,我真係撐唔住!

而家7WK,日日都噁!
食咩都覺得唔舒服
自己又辛苦,屋企人亦唔體諒∼
試過好幾次噁到個廁所好污漕,每每噁完想休息下,老公就話我用大肚做借口噁完等佢清潔開始為呢件事嘈過好多次!佢話我得個幾個禮拜都未見肚就扮晒野擺款!
我覺得佢誤會我唔體諒我我好委屈,好似我有心刁難佢錦!

佢日日比說話我聽,問我到底想食乜,食乜先唔噁唔會再要佢執手尾,我真係覺得難受囉!
又例如坐車我坐得好唔舒服,佢又話忍下啦,但真係忍唔到,坐小巴或者的士太快又會想噁想噁,坐巴士坐得太搖晃又會想噁,好啦,地鐵又逼又無得坐我個心凝住凝住唔舒服會無啦啦喊!
我真係好辛苦!
99話我持住大肚響度詐驕,佢話未見個一個大肚婆肚都未大就錦大駕子!
我幾晚訓得唔好好唔想要個bb,或者我既身體狀況未適合陀b

大宅

回覆:懷孕了,並唔開心!

會唔會暫時返娘家到住一排先呀?

你既孕吐好常見,
但感覺你同夫家既關係好似唔係太好。

洋房

雙親不在了

洋房

我係食乜噁乜,個肚係咁濟住濟住,比火燒錦

複式洋房

去睇醫生拎啲止嘔藥啦!然後家務嗰啲睇下可唔可以請個鐘點幫下手。
坐車嗰啲真係無辦法,香港地,我返工搭地鐵盡量搭頭尾車廂好少少。
我好彩無任何孕吐不適,但企得耐都會唔舒服。

洋房

我反工要長期站立,至於噁我真係無晒辦法,餐餐噁,食乜噁乜,個肚火燒咁,總之個喉嚨長期覺得有野頂住,

大宅

我開始都係嘔得好犀利,不過嘔完自己洗埋個廁所! 可能冇你反應咁劇烈,我都有拖地咁,後來個肚開始大先推曬俾C9做!

唔係同99住,不過99都有叫C9做家務,叫我唔好搞,同埋佢主動過黎屋企做家務,不過我唔好意思,好似要佢老人家做工人咁!

複式洋房

同你老公和奶奶講,你地唔使煩了,為證明我唔係持住大肚,我準備落左佢,大家咪唔使煩囉,以後我都唔會再生了。

呢D衰人要嚇下佢至得,你越忍佢越你寸進尺,唔見棺材唔流淚。

卓玲BB    發表於 15-7-16 18:45
sakura050283    發表於 15-7-13 13:43
小李的媽媽    發表於 15-7-13 03:36

洋房

呢種說話我唔敢講,我怕反唔到轉頭!
但老實說我真係想要bb,好辛苦!
呢幾日個肚比火燒咁,有晚發夢夢見bb由我個肚爬出唻,嚇到喊!

男爵府

開心吸收勳章

引用:我係食乜噁乜,個肚係咁濟住濟住,比火燒錦

原帖由 Emilychen005 於 15-07-12 發表
我係食乜噁乜,個肚係咁濟住濟住,比火燒錦
冇辦法,不如買d話梅/檸檬姜含住,睇吓好唔好d?

複式洋房

真係去睇下醫生啦!再唔係中醫都可以教下你有咩食物令你舒服啲!
唔舒服心情一定差,但係你最清楚自己家人性格,最怕講咗生活更難受。自己開解下自己,寶寶感受到媽媽偉大,將來佢會為你帶來歡樂。加油!

洋房

話梅,酸糖完全無用!
99叫我食米粉加d醋,但係都唔得,肚依然火燒錦,一反胃就噁!
醫生話噁係正常
真心希望各位懷孕媽媽可指教下我點改善飲食!
我連飲奶都噁,99煲既湯可能有d油,但我怕佢嬲,死頂飲晒佢!

子爵府

畀面勳章

jm係第一胎?唔好唔開心,九成男人對於懷孕同湊仔都冇同理心,而且永遠都唔明白,不要強求,佢地甚至嫌煩,但呢d係天性,無得勉強,99亦因為已經過左好多年而忘記曬所有佢或者曾經歷過嘅痛苦,只會望到眼前佢個仔做多左野

所以,jm要自己堅強,亦務必睇開d, 唔好放上心,有乜唔開心上bk呻下就好d ga la,每日諗少少方法令自己好過d

有冇梳打餅?我陀b都差唔多廿四小時反胃,亦唔知想食乜,身邊常備梳打餅,寶礦力,會有少少幫助
仲有少食多餐,不能餓,一餓又會反胃,過飽也不能,一樣會嘔
避開所有香料,洋蔥,蒜,薄荷,西芹,菇之類氣味濃或複雜嘅食物

盡量瞓多d,頭3個月因身體未適應到多一個b,會好易攰,一攰又可能會反胃作嘔,所以要抖多d

不過,好多人包括我到左12週就突然冇曬反胃作嘔,成個人括然開朗咁,jm你都快望到家鄉啦,而且好多人話反胃作嘔勁,代表BB抓得實你嘅子宮,咁樣睇,會唔會心裡好一點?

工作方面,你交左懷孕証明未?可否問問公司體恤一下,比你企少d,企下又坐下?

jm加油呀!

monlee313    發表於 15-7-15 10:32

侯爵府

你老公係咪有病.....
你想咁GE咩????BB佢無份?
俾我一定會鬧番佢.叫佢自已上網睇,再唔係下次見醫生捉埋佢去俾醫生閙下

子爵府

畀面勳章

引用:話梅,酸糖完全無用!99叫我食米粉加d醋,

原帖由 Emilychen005 於 15-07-12 發表
話梅,酸糖完全無用!
99叫我食米粉加d醋,但係都唔得,肚依然火燒錦,一反胃就噁!
醫生話噁係正常
牛奶,芝士,雞蛋,魚我都唔得

不如你自己去買野食,唔駛99煮你仲自在

頭3個月,重點係避免反胃作嘔,唔係補,3個月後,你身體適應左d高水平荷爾蒙,知道你有個B啦,果時先至適合開始食有豐富營養嘅野

我以前個陪月教,頭3個月,若有不適,可焗下南棗水飲,不過,各人體質不同,你可以去睇下中醫,問清楚

大宅

我覺得你c6好有問題,比我一定罵爆佢。
果日我無好似你咁嘔得咁勁,但袋一定帶定嘔吐袋,水,紙巾,係街嘔都無咁論盡

子爵府

畀面勳章

仲有,下次產檢幾時?一定要帶埋老公去,將你寫下嘅不適,同你老公99嘅回應講曬出來,問下醫生姑娘你有咩方法可以舒服d,等醫生姑娘\'教育\'下你老公

洋房

回覆:a!b@c# 的帖子

懷孕證明?我只攞左封母嬰健康院既信。
多謝錦多位!我是意外懷孕,所以同老公都未有心理準備!
因為之前肥左食左幾個月減肥藥,然後又特然懷孕,都未收拾心情,就覺得諸多不適!
開頭以為係心理作用,但隨著噁心次數越來越密,就開始諸事不順

老公份人無咩耐性又衝動,郁d發我脾氣,99又覺得我耍大牌擺駕子所以好憎我又針對我,我自己個肚又唔爭氣食乜噁乜,試過含話梅酸糖一個反胃又連胃液一併噁出唻
,就算坐響道扎住個肚又會作噁,打個司益或者喊路又想噁,老公成日鬧我咪心理作用自己搞到自己噁,我都唔想架但個肚唔舒服,我連工都唔想反!

大宅

嘔係好正常
食咩都無用
我嘔左十星期
你老公咁衰既
我會唔番屋企
唔想見佢地囉
你父母都不在
但有其他地方落腳嗎
我唔覺得嘔係詐嬌囉
我都嘔到嘔白泡架
係超辛苦呢

洋房

回覆:jimjimjim 的帖子

真係噁得好辛苦,個喉嚨好乾好痛!
老公話我唔好死日「噁」一聲作噁就唔會噁出唻,佢話食唔到野就飲水唔好郁d噁郁d噁,但我真係忍唔到,個肚好似胃氣漲比火燒錦!
其實我都好慘既,噁既姿味唔好受,個口鼻都好酸臭,越飲水越漱口越噁得西利

首頁
12345...8

尾頁

跳至