論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請問您們的姐姐是自己決定買咩餸,定您們寫好菜單叫她買?

大宅

引用:請問您們的姐姐是自己決定買咩餸,定您們寫

原帖由 SH125 於 15-07-13 發表
請問您們的姐姐是自己決定買咩餸,定您們寫好菜單叫她買?
我自己買,總覺得佢買得貴過自己去街士買。。。

大宅

佢......鬼識買乜

現在都係我寫好佢去買...但通常都係星期一 (因星期日佢放假,我2公婆都係出去食..所以唔買定for星期一)先叫佢去買.....平時多數都係我放工去taste 買 for第2日煮...因佢次次去街市買好貴(唔知佢打釜頭定街市佬呃佢) 佢買2條苦瓜可以$11.5..我去taste買2條都係$5.9....就算初初有叫佢寫單, 有鬼用咩...d街市佬亂咁寫(不可信)

大宅

回覆 7媽 的帖子

絕對認同

成日都唔知佢俾人呃, 定佢打釜頭

珍珠宮

2023年兔年勳章 畀面勳章 DHA勳章

佢決定, 佢交帶得落, 知我地一定人胃口及份量.
主 賜 平 安

大宅

見佢OK,比佢決定買咩同自己買

大宅

回覆:loverofpapa 的帖子

same

伯爵府

Miloeva 發表於 15-7-13 18:26
same

我自己買·

大宅

引用:佢......鬼識買乜現在都係我寫好佢去買...

原帖由 熱杏霜 於 15-07-13 發表
佢......鬼識買乜
我姐姐黎左兩個月多d, 頭一個月就我收工自己買既,之後因為生完坐月唔出得街咁咪寫紙叫佢買,寫字比佢買都唸到頭爆,佢買任何野都有囉單比我睇,價錢都冇問題,有一天我坐完月我同佢出街買菜,亞姐收我$18/斤,佢就次次張單都寫$20, 根住佢即刻她驚話點解antie收妳$18,但收我$20, 咁真係唔知邊個呃我囉😂😂😂

但最近最嬲就係個款餸煮左好多次仲要問,次次都問,午餐又問,晚餐又問, 明明碗飯都食完放係檯度仲要問我「finish」,點解自己唔用眼睇下

唔識廣東話真係差d,有時真係比佢棟左都唔知😤😤

大宅

引用:Quote:原帖由+SH125+於+15-07-13+發表請問

原帖由 7媽 於 15-07-13 發表
我自己買,總覺得佢買得貴過自己去街士買。。。
我覺得係寫左佢都未必識買先慘

大宅

引用:+本帖最後由+ecling+於+15-7-13+17:34+編輯

原帖由 ecling 於 15-07-13 發表

佢決定, 佢交帶得落, 知我地一定人胃口及份量. ...
我都想佢知我地係咩胃口,但係佢連d餸都唔知係咩名,配咩調味都唔知,我坐月期間揍b已經辛苦,仲要理埋佢問呢樣個樣,敎完又教,真係仲辛苦返工囉

水晶宮

回覆:晚餐

我enjoy 自己買,不過我帶佢幫手拎

大宅

回覆 SH125 的帖子

唉....文化差異真係好大問題

我禽晚先丙完我個姐姐...佢成日黑我面

我問佢...原來佢好話我早上同佢講以後唔好去佢之前去開個間買菜, 我叫佢去第2間, 因我見到平d...

佢覺得我好似話佢呃我錢....我好想死, 放工回家已經好累同個囝玩仲要...解釋俾佢聽....你想多了!.....我只想慳d$

我lastnight 忍無可忍..同佢講" dont long face to me again....if u still want to work here"

當時我真係好想一腳申佢返菲律賓

首頁

尾頁

跳至