自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

為求想我個女返學係麥事都無,好想我幫佢揸類固醇,其實只係長期某D位紅同痕,咁學校唔會幫佢揸架嘛,佢Kl又唔會自己正經揸,只會攞支膏玩,咁紅同痕好難免。
個仔味精敏感出風癩又覺得好出奇,退左9成又唔痕,都要話点解唔休息多日先返學。

我知學校責任大

大宅

回覆:依家幼稚園教師對敏感、濕疹、風癩知識好貧乏

唔明你表達咩
咁你係諗住學校miss 幫你個女搽?

大宅

咩料?

子爵府

子爵府

其實你可以返學前幫你個女搽藥膏,老師唔一定要幫你,幫你係人情,唔幫係道理,至於味精敏感,我覺得一定要完全好番先返學,敏感可大可小架,萬一有咩事,老師都好大責任架!

珊瑚宮

引用:為求想我個女返學係麥事都無,好想我幫佢揸

原帖由 SWtwins 於 15-07-15 發表
為求想我個女返學係麥事都無,好想我幫佢揸類固醇,其實只係長期某D位紅同痕,咁學校唔會幫佢揸架嘛,佢Kl ...
想全程跟返學監控?點解唔係屋企休息?

幼稚園唔係強制敎育嚟,精神放鬆都有助改善過敏病情。

男爵府

點解唔好番先返學, 幼稚園課程應該不係咁急, 如果在看管小朋友上有問題, 應該同老師商量吓 ! 講真, 現在為人師表好大壓力, 家長應合作同體諒吓 !!

子爵府

tsuikw1004 發表於 15-7-15 09:03
唔明你表達咩
咁你係諗住學校miss 幫你個女搽?
你誤會了,我意思指老師好多 唔識濕疹風癩係麥,總之最應該係一D事都無先返學,但係依家HK其實好多敏感症同濕疹,佢哋唔識要我解釋好多次,解釋完又皺哂眉,好唔想比佢哋返學咁!

伯爵府

老師唔係私人護士

jpangel    發表於 15-7-15 16:43

子爵府

Joancyf 發表於 15-7-15 09:24
點解唔好番先返學, 幼稚園課程應該不係咁急, 如果在看管小朋友上有問題, 應該同老師商量吓 ! 講真, 現在為 ...
風癩出左就無,濕i疹係長期病,我唔係要學校睇,只係如果濕疹唔應該返學,或者要揸類固醇等佢皮光肉滑先返學,咁唯有長期揸類固醇

男爵府

你可以叫醫生寫紙証明唔會傳染.

另外, 老師都要同其他家長交代, 唔係個個家長都會安心, 將心比己,

珍珠宮

虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 睛靈勳章

引用:Quote:tsuikw1004+發表於+15-7-15+09:03+唔

你誤會了,我意思指老師好多 唔識濕疹風癩係麥,總之最應該係一D事都無先返學,但係依家HK其實好多敏感症同 ...
如果小朋友皮膚一撻撻,其他家長見到都會擔心係咪皮膚病架,學校要同其他家長交代架,著緊d都要既

milktealai    發表於 15-7-15 10:37

伯爵府

環保接龍勳章

唔係老師唔識,係其他家長唔識。唔通出張通告話xx班xxx小朋友只係濕疹,唔皮膚病,特此公告?

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

香港地做教育都真係好慘

有小朋友病照俾你返學, 其他家長會嘈
小心D叫你不如休息夠先返學, 又俾本身家長投訴

咁幼稚園老師真係未必知道你小朋友咩事架麻....
佢地都係小心為上o者
一係下次睇醫生, 叫醫生開証明話唔會傳染
我自己都有濕疹, 講真有時只係就咁紅左一堆,
唔係醫護人員憑肉眼又點分到你係敏感? 風癩? 濕疹?

oncidium-y    發表於 15-7-15 12:23

侯爵府

玩具勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

會唔會老師都唔明你講乜呀?

子爵府

登!登!登! 發表於 15-7-15 09:25
老師唔係私人護士
你誤會了,我一早知學校唔餵藥揸膏,咁濕疹要兩三個中揸一次,返左學揸唔倒,咁會紅同痕一定會,但老師就成日問点解,有咩方法改善之類,解釋左又唔明,好似未聽過。

子爵府

wing514 發表於 15-7-15 09:39
香港地做教育都真係好慘

有小朋友病照俾你返學, 其他家長會嘈
我唔係嘈佢,只係解釋過好多次呀女係濕疹,但佢哋唔濕疹係麥,不斷奇怪我唔照顧好個女

翡翠宮

引用:Quote:登!登!登! 發表於 15-7-15 09:25 老

你誤會了,我一早知學校唔餵藥揸膏,咁濕疹要兩三個中揸一次,返左學揸唔倒,咁會紅同痕一定會,但老師就成 ...
好嚴重嗎?

子爵府

膝後面長期紅

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

望見你小朋友皮膚一堆堆紅色,其他家長會有所擔心係難免,亦會追問老師的。我仔小一,有段時間係手腳有敏感,紅色一堆堆,醫生寫左證明不會傳染,我亦自行同學校商量要求讓小朋友穿薄長褲番學,亦減低其他家長猜疑。作為家長,每位都緊張自己仔女,與其求望他人要體諒,何不自己先唸下有無其他辦法可以先解決這個情況。
從不同角度唸下,作為老師也不是只照顧你小朋友,家長議論紛紛,你又無唸過老師都有壓力?

首頁
12345...6

尾頁

跳至