自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

育兒性格勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

SWtwins 發表於 15-7-15 09:44
我唔係嘈佢,只係解釋過好多次呀女係濕疹,但佢哋唔濕疹係麥,不斷奇怪我唔照顧好個女 ...

幼稚園老師只係做教育, 醫護方面佢地唔識都無辦法
下次或者叫醫生寫封信証明咁係濕疹既正常現象 ? 等佢地唔好咁驚
有濕疹我好明白有幾煩, 希望你女女快d好返

1bear1dream    發表於 15-7-15 11:53

子爵府

chingcging 發表於 15-7-15 09:35
唔係老師唔識,係其他家長唔識。唔通出張通告話xx班xxx小朋友只係濕疹,唔皮膚病,特此公告?

...
係老師唔識,因為我解釋好多次,佢地依然唔明,如果佢地要同其他家長交代,佢地會同我講,因為之前手足口病都有解釋

大宅

回覆:依家幼稚園教師對敏感、濕疹、風癩知識好貧乏

其實老師真係老師黎架咋,唔係醫生護士,你既情況最好搵醫生出張醫生證明小朋友係無傳染性疾病可以返學,咁咪唔使煩同解釋咁多野囉

子爵府

wing514 發表於 15-7-15 09:49
幼稚園老師只係做教育, 醫護方面佢地唔識都無辦法
下次或者叫醫生寫封信証明咁係濕疹既正常現象 ? 等佢地 ...
多謝!我唔係對教師有咩要求,係不斷解釋好氣餒

子爵府

Angelice-BeBe 發表於 15-7-15 09:47
望見你小朋友皮膚一堆堆紅色,其他家長會有所擔心係難免,亦會追問老師的。我仔小一,有段時間係手腳有敏感 ...
係老師唔明,覺得點解會紅同痕,唔了解濕疹係麥

禁止訪問

侯爵府

畀面勳章

我細仔都有濕疹,唔算嚴重,但佢K1一開學時,我係佢手冊既特別事項一欄有寫清楚俾老師知道,佢有濕疹,如果係學校時發現佢因為痕癢不停R時請老師幫手搽放係書包既「潤膚膏」,有時阿仔會話我聽老師有幫佢搽膏止痕

我諗,如清楚話俾老師聽咩情況下要幫佢搽潤膚膏,老師應該係樂意去做,但妳真係要好正式明確咁話俾老師知,又或者附加埋醫生証明只係濕疹而唔係其他具傳染性既皮膚病啦

侯爵府

好媽媽勳章

SWtwins 發表於 15-7-15 09:41
你誤會了,我一早知學校唔餵藥揸膏,咁濕疹要兩三個中揸一次,返左學揸唔倒,咁會紅同痕一定會,但老師就成 ...
唔好意思,我唔明,點解要搽得甘密?我女都有濕疹,又係長期手肘後、膝頭後,都係勁紅,要間中搽類固純,但我淨係返學前搽1次,夜晚臨訓再搽1次咋喎!

利申:我女老師都有問過佢點解皮膚甘(有陣勁到會流血+有水,我就會搽完藥膏再貼膠布,防止佢再R),我解釋左一次就無人再問我

大宅

咁其實你係想表達d咩呢,你唔滿意幼稚園老師見到小朋友皮膚又紅又痕但區別唔到係咩嚟?

你希望老師識區別敏感,濕疹同風癩,以及各徵狀嘅處理方法?

得確幼師課程係無教呢d, 而我唔知校方有無特別比指引給予教師去區分及處理。

不如你同校長反映叫佢旗下嘅教師全部去學多個醫護課程,先好返嚟教導學生,會唔會更好,對你小朋友更得益。

所以而家千錯萬錯都係老師錯,因為老師連敏感,濕疹同風癩都唔識分,老師們記得學好醫學常識先好返工呀。

子爵府

KT0603 發表於 15-7-15 09:53
幼稚園老師,唔係保母,上到小學,同學更要學會自理。
你誤會了,係老師唔明,我每個老師都解釋幾次,都唔明

子爵府

colormama 發表於 15-7-15 09:58
咁其實你係想表達d咩呢,你唔滿意幼稚園老師見到小朋友皮膚又紅又痕但區別唔到係咩嚟?

你希望老師識區別敏 ...
我其實解釋過好多次,佢哋唔明,唔了解,好氣餒

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

引用:Quote:Angelice-BeBe+發表於+15-7-15+09:47

原帖由 SWtwins 於 15-07-15 發表
係老師唔明,覺得點解會紅同痕,唔了解濕疹係麥
老師唔明,咪直接叫醫生出張證明比學校。無必要長篇大論解釋,唔好再執著老師是否應該要認識這類知識。老師亦可能被其他家長比壓力,而將個問題掟番比你。

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

嗯......
如果小朋友係有某些長期問題, 例如濕疹, 蚊虫敏感, 食物敏感, 一開學前應該有張表俾家長填寫列明.......
始終老師唔係醫生, 好難就咁睇表面.....
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

引用:Quote:tsuikw1004 發表於 15-7-15 09:03 唔

你誤會了,我意思指老師好多 唔識濕疹風癩係麥,總之最應該係一D事都無先返學,但係依家HK其實好多敏感症同 ...
你可以叫医生寫證明你囡無事交俾学校

水晶宮

你可以俾醫生證明老師睇,BB只係濕疹唔係傳染性的皮膚,
學校的老師面對好大的壓力,唔知情的家長保護自己的小朋友又
會比壓力老師,唯有多溝通和包容吧。

琥珀宮

侯爵府

引用:Quote:tsuikw1004+發表於+15-7-15+09:03+唔

你誤會了,我意思指老師好多 唔識濕疹風癩係麥,總之最應該係一D事都無先返學,但係依家HK其實好多敏感症同 ...
本身無呢個病既人,係唔會明亦唔了解,學校老師受訓係點教小朋友,而唔係知道各種病情,你有點強人所難。

我女有哮喘,都唔會要求老師幫小朋友聞氣,我夠識人有呢個問題,香港污染嚴重,都唔少人哮喘架,但老師唔識,無問題喎。

禁止訪問

開心吸收勳章

大宅

我覺得家校合作好重要,既然你話解釋左咁多次老師都係唔明,不如去醫生度拎張證明直接搵校長傾下解決方法,好過你不停咁解釋

禁止訪問

引用:Quote:KT0603 發表於 15-7-15 09:53 幼稚園

首頁
12345...6

尾頁

跳至