自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

環保接龍勳章 大廚勳章

醫生講一句好過你講百句。
老師出發點冇錯。
你今日backup左未?

子爵府

TRUBIMA 發表於 15-7-15 12:02
我好明白樓主講咩wor, 講真, 如果係你地個小朋友有咁樣, 你地就會明, 樓主搵醫生開醫生証明, 同校長講, 同 ...
我諗佢哋聽左就算,唔打算去知道濕疹,敏感,風癩其實係麥,我相信係無意

男爵府

畀面勳章

SWtwins 發表於 15-7-15 09:28
風癩出左就無,濕i疹係長期病,我唔係要學校睇,只係如果濕疹唔應該返學,或者要揸類固醇等佢皮光肉滑先返 ...
佢哋係教師,又唔係護士、醫生,難道一定要識晒所有嘢先可以做教師??

教師要確保每個學生既安全,所以必要問清楚你小朋友身體上的紅疹,咁做係負責任既表現,若佢無問無理,我反而覺得呢間學校不可信喎~~

你可以叫醫生幫你寫封醫生紙,證明你個女身上既係不會傳染的濕疹,加上你寫既家長信,我相信老師唔會專登留難你及你個女既

至於你個仔,我都覺得你應該等佢好返晒先俾佢返學,俾多2日佢休息下仲好啦~

伯爵府

回覆 TRUBIMA 的帖子

問聲點解唔休息多一日,可能老師見小朋友辛苦關心下啫,咁就覺被歧視要投訴,坦白講呢D係不可理喻,典型怪獸家長的行為

子爵府

眼訓 發表於 15-7-15 12:08
醫生講一句好過你講百句。
老師出發點冇錯。
咁佢哋從來無叫我出示E生紙,只係不斷問点解,下次攞定証明信先

子爵府

abinayams 發表於 15-7-15 12:14

問聲點解唔休息多一日,可能老師見小朋友辛苦關心下啫,咁就覺被歧視要投訴,坦白講 ...
佢唔係咁意思,打個譬喻姐,唔好勞氣,從來唔覺老師歧視

男爵府

回覆:依家幼稚園教師對敏感、濕疹、風癩知識好貧乏

手冊上有兒童健康狀況係要家長填,你寫左,再同老師說明一下就冇問題喇。

水晶宮

引用:Quote:Angelice-BeBe 發表於 15-7-15 09:47

原帖由 SWtwins 於 15-07-15 發表
係老師唔明,覺得點解會紅同痕,唔了解濕疹係麥
老師重複問你,係可能做比其他家長睇,佢有關注小朋友,及直接比班家長聽到其實你小朋友的紅疹不会影響其他同學

伯爵府

abinayams 發表於 15-7-15 12:14

問聲點解唔休息多一日,可能老師見小朋友辛苦關心下啫,咁就覺被歧視要投訴,坦白講 ...

我都坦白講, 比人話典型怪獸家長我都係第一次, 我意思係, 濕疹係不會傳播而手尾亦好長, 唔同傷風病左休息幾日就會好反晒, 要佢好反可以一星期反2日學又會再反發, 咁有可能一年只反一兩個月學,如果比左醫生證明學校, 而老師仲係唔明白( 要好睇老師處理同反應) 如果都係老勸戒佢唔好反學, 令樓主同小朋友有咁既感覺, 係老師問題, 可以作出投訴..我只係唔認同有d jm 既留言咁誤會樓主啫...唔係我要咁自私只維護自小朋友而下下有咩問題就投訴

子爵府

TRUBIMA 發表於 15-7-15 13:28
我都坦白講, 比人話典型怪獸家長我都係第一次, 我意思係, 濕疹係不會傳播而手尾亦好長, 唔同傷風病左休息 ...
多謝你明白, 我知道自已唔係怪獸家長便行, 不會太上心. 感激

子爵府

黑白豬 發表於 15-7-15 09:56
唔好意思,我唔明,點解要搽得甘密?我女都有濕疹,又係長期手肘後、膝頭後,都係勁紅,要間中搽類固純,但 ...
咁佢情況查密D會無咁痕, 無咁乾, E生講架

大宅

其實呢……唔好介意……我中學讀書時有個同學都有濕疹,成隻手紅又爛,我當時都唔知咩來,佢話唔會傳染,但個心都會諗係唔係嫁,到生左b,先知到呢方面知識,所以唔係人人識咩要濕疹。

同埋我之前做過社區中心,有小朋友生疣,隻手一粒粒,係會傳染嫁,所以唔比佢來玩,個媽咪知道左係咁話唔會傳染,仲日日上來係大堂坐同嘈(我地一見到就哄佢返屋企休息),係都要個仔仔有得玩,但其他家長就日日投訴我地中心點解比佢入來坐大堂,個家長仲話自己睇左醫生話唔會傳染,但一直出示唔到醫生信,因為唔係人人都知傳唔傳染嫁,所以出示醫生紙比學校,等佢地都知道咩事又可同其他家長交待,方便人方便自己

子爵府

影月 發表於 15-7-15 13:58
其實呢……唔好介意……我中學讀書時有個同學都有濕疹,成隻手紅又爛,我當時都唔知咩來,佢話唔會傳染,但 ...
下次攞定E生紙先

大宅

可能其他同學仔會同媽媽講,但肯定唔清唔楚,一個講完又下一個,可能老師都接唔少查詢,如果樓主請醫生寫張醫生紙比學校,等學校有得交待,大家都唔駛係呢件事上週旋,唔係幾好? 老師唔會再問,再問你話已交咗醫生證明,大家都好。

侯爵府

好媽媽勳章

SWtwins 發表於 15-7-15 13:50
咁佢情況查密D會無咁痕, 無咁乾, E生講架
甘佢真係好嚴重喎!

btw, 我女試過有次個身出左好多紅色野(1粒粒既),甘我帶左佢去睇醫生,但醫生話未確定到佢係敏感定係水痘,所以叫我先通知學校+停課,醫生開左藥膏俾我女,同埋要佢3日後返去覆診!甘後尾我女覆診後,醫生confirm佢係皮膚敏感(總之唔會傳染),甘醫生出左封信for我拎返去學校,前後我女停課左4日,學校正式收到封醫生信至俾我女返學

子爵府

黑白豬 發表於 15-7-15 14:31
甘佢真係好嚴重喎!

btw, 我女試過有次個身出左好多紅色野(1粒粒既),甘我帶左佢去睇醫生,但醫生話未確定 ...
唔算嚴重, 因為有時只係抓損少少, 係手掌咁大片紅色, 無出水, 無流濃, 我只幫佢查過幾次類固純, 之後無查, 所以要保濕密D

大宅

回覆 SWtwins 的帖子

會唔會其實老師咁問係都覺得小朋友會辛苦, 想睇下有咩方法可以令佢好番?

水晶宮

唔幫係啱嘅,老師唔係醫謢人員,有乜事上嚟點算?

xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

公爵府

引用:其實我明白樓主想講咩喎~樓主小朋友係有濕

原帖由 kicochunchun 於 15-07-15 發表
其實我明白樓主想講咩喎~
樓主小朋友係有濕診或敏感, 但老師就次次問...覺得好返先好返學
但樓主個小朋友果 ...
我都係咁理解,所以唔明部分人做咩係咁話樓主,我女鼻敏感,果排屋企學校附近都有工程,沙塵滾滾搞到成日流鼻水,我都係同老師講佢鼻敏感唔係傷風感冒唔會傳染,老師都好理解,冇成日問住……

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:登!登!登!+發表於+15-7-15+09:25+老

原帖由 SWtwins 於 15-07-15 發表
你誤會了,我一早知學校唔餵藥揸膏,咁濕疹要兩三個中揸一次,返左學揸唔倒,咁會紅同痕一定會,但老師就成 ...
你小朋友返全日班?其實如果返半日班既話,你返學前搽一次,3個鐘後放學即刻又搽一次咪得囉,有時教師配合唔到,唯有自己諗個最好既辦法!

首頁

尾頁

跳至