自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

applewingyi411 發表於 15-7-15 14:55
你小朋友返全日班?其實如果返半日班既話,你返學前搽一次,3個鐘後放學即刻又搽一次咪得囉,有時教師配合 ...
返whole day

子爵府

feifei_baby 發表於 15-7-15 14:53
我都係咁理解,所以唔明部分人做咩係咁話樓主,我女鼻敏感,果排屋企學校附近都有工程,沙塵滾滾搞到成日流 ...
唔緊要, 大家討論吓姐, 老實講, 之前學校無要求E生紙, 我真係次次都無攞, 下次學精D

大宅

回覆:依家幼稚園教師對敏感、濕疹、風癩知識好貧乏

我諗我明你想表達de乜,不過在於老師角度可能明知咩事都會問多幾次,因為始於怕有咩事佢地又要負責解釋咁,另外你去睇次醫生比個證明學校,等學校都安心比小朋友返學。而小朋友返學前試下搽厚de cream會無咁容易痕,希望你兩位小朋友都快快好返!

男爵府

feifei_baby 發表於 15-7-15 14:53
我都係咁理解,所以唔明部分人做咩係咁話樓主,我女鼻敏感,果排屋企學校附近都有工程,沙塵滾滾搞到成日流 ...

係....見到部份人話樓主既態度
可能貧乏呢兩個字比較敏感

珍珠宮

玩具勳章

引用:Quote:SWtwins 發表於 15-7-15 09:41 你誤

原帖由 黑白豬 於 15-07-15 發表
唔好意思,我唔明,點解要搽得甘密?我女都有濕疹,又係長期手肘後、膝頭後,都係勁紅,要間中搽類固純,但 ...
係囉。同樣疑問。一般都是早晚一次。有需要再一次。

子爵府

kicochunchun 發表於 15-7-15 15:18
係....見到部份人話樓主既態度
可能貧乏呢兩個字比較敏感
誘發我開呢個POST 其中一個原因係因為今日兩位老師對"味精敏感"嘅反應係覺得好出奇, 可能D老師比較年輕, 無聽過

珍珠宮

玩具勳章

引用:Quote:KT0603 發表於 15-7-15 09:53 幼稚園

原帖由 SWtwins 於 15-07-15 發表
你誤會了,係老師唔明,我每個老師都解釋幾次,都唔明
係真唔係呀

珍珠宮

玩具勳章

引用:Quote:原帖由 SWtwins 於 15-07-15 發表為

原帖由 KAMIKASHUN 於 15-07-15 發表
小朋友有濕疹你都唔想,老師如果當佢瘟神就真系好有問題
見你有病叫你休息都好正常呀。又有問題?

珍珠宮

玩具勳章

引用:雖然老師唔係醫護人員,但呢啲都叫普遍常識

原帖由 pakyin1108 於 15-07-15 發表
雖然老師唔係醫護人員,但呢啲都叫普遍常識掛,濕疹同敏感宜家都極為普遍,如果個小朋友經常都發作,老師都 ...
唔好自行定義咩係常識。好多病症狀都好似架wo.

子爵府

chingnc 發表於 15-7-15 15:37
係真唔係呀
你係話我"係真唔係呀", 定話老師呀?我感覺佢地真係唔明, 其他我無多諗, 如果你話我, 咁唔好意思, 令你有疑惑

珍珠宮

玩具勳章

引用:我好明白樓主講咩wor, 講真, 如果係你地個

原帖由 TRUBIMA 於 15-07-15 發表
我好明白樓主講咩wor, 講真, 如果係你地個小朋友有咁樣, 你地就會明, 樓主搵醫生開醫生証明, 同校長講, 同 ...
咩都投訴

珍珠宮

玩具勳章

引用:Quote:TRUBIMA 發表於 15-7-15 12:02 我好

我諗佢哋聽左就算,唔打算去知道濕疹,敏感,風癩其實係麥,我相信係無意 ...
使唔使做research出份report?

珍珠宮

玩具勳章

引用:回覆 TRUBIMA 的帖子問聲點解唔休息多一日

原帖由 abinayams 於 15-07-15 發表
回覆 TRUBIMA 的帖子

問聲點解唔休息多一日,可能老師見小朋友辛苦關心下啫,咁就覺被歧視要投訴,坦白講 ...
同意。

珍珠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 KAMIKASHUN 於 15-07-15 發表

原帖由 chingnc 於 15-07-15 發表
見你有病叫你休息都好正常呀。又有問題?
濕疹長期病 即系長期唔使翻學?又唔會傳染人有乜問題?

男爵府

畀面勳章

我都唔明....你想表達咩??

男爵府

樓主開學前有無喺健康表申報小朋友有濕疹同寫明喺邊個位?
我個小朋友有濕疹喺手背,返n班開學前寫明,學校一直無留難過我哋,就算隻手紅哂都照俾返學。而由於學校要每個學生用酒精搓手,所以我小朋友愈返學情況愈嚴重。我好明白無可能長期每日用類固醇,所以喺一個星期療程好轉後,我就教小朋友要喺學校自己搽補濕,每次洗完手都自己再搽補濕,同時寫咗家長信通知學校小朋友會自備保濕用品同每次洗手或皮膚乾時就會自己搽,學校亦好歡迎呢個做法。
到小朋友升上k1轉去另一間學校,我同樣申報咗有濕疹,但無再講明會自己搽保濕。老師見到我小朋友自己拎嘢出嚟搽,問咗我小朋友搽咩同點解咁做,小朋友答咗因為有濕疹所以洗手後要補濕,咁老師都無唔俾佢搽,仲喺家長日同我講返話小朋友自理好好,識自己拎嘢出嚟搽,搽完自己放好。
或者樓主試吓揾醫生寫信証明係非傳染病,只係濕疹,咁學校可能會放心。其實學校只係想保障其他學生,樓主唔好忟,同學校好好溝通吓啦~

伯爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 pakyin1108 於 15-07-15 發表

原帖由 chingnc 於 15-07-15 發表
唔好自行定義咩係常識。好多病症狀都好似架wo.
我冇自行定義咩叫常識

大宅

回覆:依家幼稚園教師對敏感、濕疹、風癩知識好貧乏

因為真係見識過有家長要出水痘既小朋友返學。宜家唔想估估下,學校既老師又唔係醫生,唔可以專業判斷小朋友係咩病,只可以叫家長提供證據。做老師都唔想一兩家長無公德心,而傳啲病俾全校小朋友囉

珍珠宮

玩具勳章

引用:Quote:原帖由 chingnc 於 15-07-15 發表見

原帖由 KAMIKASHUN 於 15-07-15 發表
濕疹長期病 即系長期唔使翻學?又唔會傳染人有乜問題?
我意思係老師唔知你咩病。見小朋友有異樣梗係叫你休息。老師chow一chow眉,表現梗同理心。自己聽人講病既野,個樣都拿一拿啦。唔通笑咩。甘又要俾人誤解呢就有點兒。。。

珍珠宮

玩具勳章

引用:Quote:chingnc 發表於 15-7-15 15:37 係真

你係話我"係真唔係呀", 定話老師呀?我感覺佢地真係唔明, 其他我無多諗, 如果你話我, 咁唔好意思, 令你有疑 ...
我見d學校耐唔時都會搞濕疹講座。無理由咩都唔知如果解釋左。下次攞醫生紙俾佢地。唔使晒氣。
如果你小朋友仲係紅。應該係要茶藥到唔紅先茶補濕。我個醫生係甘。甘小朋友唔會痕到係甘r

首頁

尾頁

跳至