婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Allchu 發表於 19-1-17 21:31
唔一定惡性就要切晒
真係要睇下去到邊個程度
有啲人非常初期係唔需要全切

要睇邊個程度係咪即係要切出嚟先知?

大宅

RAINQQ 發表於 19-1-17 21:32
要睇邊個程度係咪即係要切出嚟先知?

可以咁講
但有經驗嘅醫生睇報告再加ultrasound片或者scanning大概可以知道情況係點
做手術嘅期間就即刻拎去做冷凍切片confirm
如果情況比佢地想像中嚴重就即刻再割
咁唔使開兩次刀
我嘅理解大概係咁
詳細你可以再問下醫生

別墅

回覆 KatyS 的帖子

朋友剛發現,甲狀腺出問題, 政府醫院照到話要安排抽針, 因政府未知要等幾耐. 醫生見意可去私家診所照. 唔知有無醫生推薦, 因朋友無買保險. 唔知收費大約多少. 唔該曬.

珍珠宮

回覆樓主:

加油,戰勝病魔!

我有個寶貝仔仔,人人都話佢靚仔! 仔仔好奀皮,除了食,睡和返學,日日由早到晚都要玩過不停! 我老公,仔仔和我一家3口,非常幸福!!!

複式洋房

mtlai 發表於 15-11-12 08:51
多謝兩位回覆
醫生話我唔使做放射碘治療,所以我而家剛開始食甲狀腺素補充劑,今日第8日。兩日前睇左醫生, ...
想問下你點解醫生唔使你吃碘?因為QE醫生也說我不用吃,但我個外科醫生叫我吃,我睇多個私家腫瘤科也建議吃,所以我依家唔知點。

複式洋房

catcatma 發表於 15-7-22 13:38
我割埋淋巴,所以條疤痕好長,不過都不緊要了,最緊要有得醫,總算不幸中之大幸,真是要感恩,活過來如再生 ...

請問點解要割埋淋巴?
我都有甲亢 超聲波顯示結節 左右淋巴都比較腫
抽針冇發現
半年後再超聲波觀察 甲狀腺變大左
咁既情況 要做手術嗎?半年內 甲狀腺會不樂觀嗎?麻煩曬!

大宅

Allchu 發表於 19-1-13 12:26
依家無事啦 好似正常人咁
依家仲有左bb
抵抗力差應該係我諗返自己未發現自己病之前有一段時間

請問有食胛丸嗎? 點驗孕? 抽血? 因月經過期了還驗不到...不知是否太早定棒問題

大宅

superkkk156 發表於 19-6-6 08:47
請問有食胛丸嗎? 點驗孕? 抽血? 因月經過期了還驗不到...不知是否太早定棒問題
...

你意思係甲狀腺補充藥?我有食呀

我用驗孕棒驗架 你驗唔到有機會係太早期架 我個時用左幾枝驗 有啲驗到有啲驗唔到

大宅

Allchu 發表於 19-6-6 13:05
你意思係甲狀腺補充藥?我有食呀

我用驗孕棒驗架 你驗唔到有機會係太早期架 我個時用左幾枝驗 有啲驗到有 ...

我平時好準但今次過左一星期都未有m.due day 果日驗未驗到,唔知鉀丸有無影響 test result ...諗緊要否驗血

男爵府

唔好意思想問你地做完手術個傷口幾耐好番?我3個月個傷口都好似仲好紅,唔知係咪有芽發炎呢?

大宅

RAINQQ 發表於 19-6-6 21:58
唔好意思想問你地做完手術個傷口幾耐好番?我3個月個傷口都好似仲好紅,唔知係咪有芽發炎呢?
...

我記得我個時好似無咁耐喎

男爵府

Allchu 發表於 19-6-7 13:29

咁我要睇睇醫生點解仲係紅色

男爵府

畀面勳章

想問下食碘後要休息幾耐先返到工?屋企最細7歲係咪最少隔離2星期?有係平價企理酒店介紹?

別墅

回覆 RWChow 的帖子

我都想知咩情況可以唔洗食碘 我下星期見腫瘤科

大宅

Allchu 發表於 19-6-7 13:29

我剛剛全切,昨天出院,住咗三晩。今朝起身條頸脹得好緊要,即刻出去揾醫生,佢話手術後個二日會腫,好少隔咗咁多日仲腫,佢話有機會要開返個傷口,搵下邊到出血。各位,有冇人試過,我係脹到呼吸有D困難。

複式洋房

catcatma 發表於 15-7-22 13:38
我割埋淋巴,所以條疤痕好長,不過都不緊要了,最緊要有得醫,總算不幸中之大幸,真是要感恩,活過來如再生 ...

請問你地點發現?
我發現促甲狀腺素是超標,是6.99

洋房

catobaby 發表於 19-10-12 18:46
我剛剛全切,昨天出院,住咗三晩。今朝起身條頸脹得好緊要,即刻出去揾醫生,佢話手術後個二日會腫,好少 ...

咁你最後點?
要再開個傷囗嗎?

洋房

lcn2009 發表於 19-1-12 23:51
近日醫生(政府)才告知我兩年前抽針抽到是Follicular lesion(濾泡病變),兩年前無提及是這組織,只是叫 ...
請問你最後有做到手術嗎?
政府醫院做手術做得好嗎, 做完之後傷口痛唔痛呢?

洋房

我一直在政府跟進, 抽針驗到右邊係良性結節, 而左邊結節係非典型細胞, 加上有家族歷史, 醫生建議做手術割走左邊甲狀腺...

我正考慮要不要做手術, 要不要睇多個醫生問意見?

就算做手術, 都唔知選擇在政府做還是私家做好?

呢度有好多同路人分享真係好. 有人可以比下意見我嗎? 我好迷網. 感謝大家.

子爵府

n_i_q_u_e 發表於 20-2-3 03:52
請問你最後有做到手術嗎?
政府醫院做手術做得好嗎, 做完之後傷口痛唔痛呢?

我暫時未做手術,都係keep住每年照超聲波,同一個護士傾開偈, 佢話其實好常見,佢都做咗手術, 但我望佢條頸 ,都唔覺得佢有任何傷口,因為跟住頸紋去落刀

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊