在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

三月一日向公司請辭了(必須要三個月通知或相等三個月薪金賠償),到四月中公司通知我第二天不用返工了,並將給予我一個月的薪金(公司解決員工只須一個月通知或該員工的一個月薪金),事情就是這樣。

今日見工時,HR嘅經理(唔識的),佢知道我前工作的情況,她叫我快去勞工處追回半個月薪金,因前公司的做法是不合理的。

是真的嗎?是那裡不合理?為什麼她叫我追回半月薪金?因剛好到我面試了,沒機會再問她

我未試過這情況,不知道該怎樣做……妳們知道嗎?

別墅

回覆:有無HR媽媽可以幫幫我教教我嗎?

係咪我表達唔好

大宅

回覆 鍾太太 的帖子

Correct, general speaking, you can claim back the half month salary. However, that has to depend on what terms and conditions you had signed in your employment contract and the acknowledgement letter you signed regarding your last day.

I suggest you call the labour department to further clarify your case (2717 1771).

別墅

引用:回覆 鍾太太 的帖子Correct, general speak

原帖由 jenniferpl 於 15-07-17 發表
回覆 鍾太太 的帖子

Correct, general speaking, you can claim back the half month salary. However, th ...
多謝妳回覆
公司沒有給我簽署協議提前離職的文件
只是放工後收到人事部內線電話通知明早不用回來,薪金和賠償金於七日內過戶
再次多謝,這樣我有信心找勞工處幫忙

子爵府

引用:Quote:原帖由 jenniferpl 於 15-07-17 發表

原帖由 鍾太太 於 15-07-17 發表
多謝妳回覆
公司沒有給我簽署協議提前離職的文件
只是放工後收到人事部內線電話通知明早不用回來 ...
祝快找到好工

別墅

引用:Quote:原帖由 鍾太太 於 15-07-17 發表多謝

原帖由 biloveu 於 15-07-17 發表
祝快找到好工
多謝!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

勞工署追討

別墅

引用:勞工署追討

原帖由 c60300 於 15-07-17 發表
勞工署追討
已經打去了
佢地話,呢啲case要等排期上庭判
係咪要細心諗清楚!

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章

一定要追討

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 c60300 於 15-07-17 發表勞工

原帖由 鍾太太 於 15-07-17 發表
已經打去了
佢地話,呢啲case要等排期上庭判
係咪要細心諗清楚!
去啦 追返d糧同當幫下仲響度做既同事囉

大宅

回覆 鍾太太 的帖子

If you have the time, why not. You can always drop the case anytime by giving them notice. At the meantime, labour department will issue a letter to your ex-employer asking them for more supporting details.

別墅

引用:Quote:原帖由 鍾太太 於 15-07-17 發表已經

原帖由 bkteapot 於 15-07-17 發表
去啦 追返d糧同當幫下仲響度做既同事囉
好!!!多謝支持!

別墅

引用:回覆 鍾太太 的帖子If you have the time,

原帖由 jenniferpl 於 15-07-17 發表
回覆 鍾太太 的帖子

If you have the time, why not. You can always drop the case anytime by giving th ...

別墅

回覆:有無HR媽媽可以幫幫我教教我嗎?

我試過追double pay.....其實好簡單。上庭只不過係一間房,有你同舊公司代表同法宫,宣誓,然後各自講番個case係點,跟住個官就判....
中間個過程亦都冇特別要去點跟進....上過勞工署傾和解一次,但我唔願意,之後就排期....就係咁
如果有得追就追啦....反正唔係好麻煩嘅事,亦都係你應得嘅人工.....我記得當時判係要俾埋追討期間嘅利息嘅

瑪瑙宮

唔好放過剝削您的機構, 爭取您應有的利益. 根本係您應得的錢, 佢唔比/扣咪即係明呃/搶/偷您野.

別墅

引用:我試過追double pay.....其實好簡單。上庭

原帖由 ykarenh 於 15-07-18 發表
我試過追double pay.....其實好簡單。上庭只不過係一間房,有你同舊公司代表同法宫,宣誓,然後各自講番個c ...
多謝妳覆我!我星期一就會去行動

別墅

引用:唔好放過剝削您的機構, 爭取您應有的利益.

原帖由 Nancy20090615 於 15-07-18 發表

唔好放過剝削您的機構, 爭取您應有的利益. 根本係您 ...
係!我行動,亦可以令佢唔得再呃人!

禁止訪問

別墅

引用:間舊公司明知要補個半月人工比你, 都側側髆

原帖由 劉東東 於 15-07-18 發表
間舊公司明知要補個半月人工比你, 都側側髆出一個月就算, 依啲公司早走早著!
記得返去追返半份糧. ...
頭先舊公司回覆,真係想喊……好似我想呃佢錢咁……

佢地係依足合約賠一個月人工俾我走……我發誓我有好聲好氣問(好委屈真係

瑪瑙宮

鍾太太 發表於 15-7-18 20:03
頭先舊公司回覆,真係想喊……好似我想呃佢錢咁……

佢地係依足合約賠一個月人工俾我走……我發誓我有好聲 ...

我個同事走重好笑, 話人地舊年果 d 大假無錢, 痴痴地, 最後咪又係比番人地, 都唔知乜 HR.

首頁

尾頁

跳至