論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

jessiemingming 發表於 19-2-15 22:38
想問下,張藍色合約係咪要自己搵打字機打上去?

手寫都可以

子爵府

LC116 發表於 19-2-16 11:49
請問fb 那個group請工人?

你要喺 fb search key wording.. 呢道唔方便咁講... 又或你google , 依家都有好多 apps 可以用

子爵府

smartbbg 發表於 19-3-6 19:54
請問樓主可否加我入fb group, 謝謝(emoji)!

其實你係講緊邊個fb group ?

大宅

請問樓主, 我有兩個問題, 想請教一下, 可以麻煩你嗎?

1. 一般來說, 假設 3 月 21 日 入文件去菲律賓領事館, 哪一天能拿到已公證的合約?

2. 以下情況, 有冇方法叫菲律賓領事早d 比我地入文件

- 請左個本地完約菲, 4 月17 日完約, 現僱主3 月 30 日 release 工人, 亦買了即日走的機票, 放完假先番新工

- 我地等人用, 想4 月中有工人用

- 工人原本PASSPORT 因在今年1 月到期, 故當時VISA 只批到1 月尾, 工人在1 月尾已續PASSPORT , 入境處亦EXTEND 她VISA, 但入境處為左比工人多兩星期找工, EXTEND VISA 到 4 月 30 日

- 問題黎啦, 3 月 10 日上菲律賓領事入文件, 佢地話 VISA 4 月 30 日只能 3 月 21 日入文件, 咁樣, 我唸4 月 中就一定工人上唔到工. 原本以為 領事計 LAST DAY 3 月 30 日, 咁3 月10 日去入表都有可能趕得切3 月30 日前拎VISA

有冇方法叫領事快D 比我地入表? 謝謝賜教

子爵府

angelkitty83 發表於 19-3-13 16:01

1. 一般來說, 假設 3 月 21 日 入文件去菲律賓領事 ...

1. embassy 一般要1 week 左右, 最後 depends 實際多唔多申請, 可能多一兩日都唔定

2. 以我所知, embassy 都幾按本旨辦事, 佢哋係睇工人visa 入面嘅 end date 去計算邊日去接受申請. 我諗或者你同工人傾下. 叫佢比錢改機票, 始終份工係佢, 有時都要付出一下架喎

子爵府

angelkitty83 發表於 19-3-13 16:01

1. 一般來說, 假設 3 月 21 日 入文件去菲律賓領事 ...

1. embassy 一般要1 week 左右, 最後 depends 實際多唔多申請, 可能多一兩日都唔定

2. 以我所知, embassy 都幾按本旨辦事, 佢哋係睇工人visa 入面嘅 end date 去計算邊日去接受申請. 我諗或者你同工人傾下. 叫佢比錢改機票, 始終份工係佢, 有時都要付出一下架喎

大宅

AndrewMami 發表於 19-3-13 16:49
提交文件入領事果日會話比我地聽幾時拿? 因為入境處ONLINE 非常FULL, 而家好似訂IPHONE 咁全天候監察住, 而家都唔知訂果日得唔得......

2. 以我所知, embassy ...

唉, 工人話CHECK 過僱主, 改機票仲貴過佢自己訂另一張新........非常有趣, 咁點解僱主唔叫工人先訂, 然後再比錢.....

大宅

AndrewMami 發表於 19-3-13 16:49

2. 以我所知, embassy ...

通常本地完約, 入境處要搞多少日? 網上寫就寫4 至 6 星期........如果寫加快信, 會不會早D ?

子爵府

angelkitty83 發表於 19-3-13 17:17
唉, 工人話CHECK 過僱主, 改機票仲貴過佢自己訂另一張新........非常有趣, 咁點解僱主唔叫工人先訂, 然後 ...

似僱主想佢走得越快越好

子爵府

angelkitty83 發表於 19-3-13 17:17
唉, 工人話CHECK 過僱主, 改機票仲貴過佢自己訂另一張新........非常有趣, 咁點解僱主唔叫工人先訂, 然後 ...

似僱主想佢走得越快越好

子爵府

angelkitty83 發表於 19-3-13 17:19
通常本地完約, 入境處要搞多少日? 網上寫就寫4 至 6 星期........如果寫加快信, 會不會早D ?
...

immi 一樣都係要睇工人實際 visa end date 嚟做, 最快見過兩個星期, 但 .. 都係 immi 做決定

大宅

AndrewMami 發表於 19-3-13 17:23
似僱主想佢走得越快越好

但係我SEND EMAIL 比僱主, 佢又讚到她好好, 咪嚇我啦..........

佢同一個僱主做了4 年, 話僱主覺得細路大了, 所以不用工人喎........

子爵府

回覆樓主:

同埋個個僱主都加快信, 你覺得佢點做好 ..

大宅

AndrewMami 發表於 19-3-13 17:26
同埋個個僱主都加快信, 你覺得佢點做好 ..

唯有你有你寫, 佢有佢就做唔多理加快信..........

子爵府

angelkitty83 發表於 19-3-13 17:26
但係我SEND EMAIL 比僱主, 佢又讚到她好好, 咪嚇我啦..........

佢同一個僱主做了4 年, 話僱主覺得細路大 ...

咁你有無問佢點解係即日機票 ?

子爵府

angelkitty83 發表於 19-3-13 17:26

佢同一個僱主做了4 年, 話僱主覺得細路大 ...

大宅

AndrewMami 發表於 19-3-13 17:33

咁又冇喎.........哩野都奇, 點解舊僱主唔問下工人幾時走先BOOK?

雖然佢知工人一月中已經找到我哩個新僱主, 但都不應ASSUME 3 月 30 日一定出到VISA 掛

子爵府

angelkitty83 發表於 19-3-13 17:38
咁又冇喎.........哩野都奇, 點解舊僱主唔問下工人幾時走先BOOK?

雖然佢知工人一月中已經找到我哩個新僱 ...

that's the point !!
仲要係做咗4年喎, 讚到咁, 應該有商有量先啱
同埋工人唔係做到last visa date, 根本就有 14 日留港, 係咪怪先

子爵府

回覆樓主:

其實都唔係想嚇你, 只係想 point out 一d 可能性 ..
又咁講, 其實自己請同搵 agent 都一樣要博, 爭在cost 多與少, 有幾值得去博 !!
唔排除係有傻僱主 + 蠢工人..咁咪變咗依家咁囉 ..

大宅

AndrewMami 發表於 19-3-13 17:45
其實都唔係想嚇你, 只係想 point out 一d 可能性 ..
又咁講, 其實自己請同搵 agent 都一樣要博, 爭在cost ...

唉, 都試過問AGENT , AGENT 比果D , 完全唔合我要求......... 要佢比28 至38 歲, 就比過 40 我

要佢比有照顧初生嬰兒經驗我, 佢就比照顧 3 , 4 歲什至比照顧老人家的姐姐我

點樣見哩D 工人呢...........唉

咁我問下佢點解唔續約先........同埋可唔可改下機票............雖然個僱主無責任講實情比我地知

首頁

尾頁

跳至