論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

fungeunice 發表於 17-11-3 16:19
之前傾左一陣,明天見面如果啱嘅就即刻填表。我有個3yrs 遲D仲有newborn, 仲有婆婆在家,都好難搵
...

你叫佢今日Whatsapp 左證件,visa page, contract 俾你睇左先啦

子爵府

AndrewMami 發表於 17-11-2 10:48
係.. 如果係咁, 就直接問吓 IMMI 有無得搞, 無就算吧, next !!因為如果太多 unknown, 你自己都會估估吓, 唔 ...

Update 下先,今日8:30去到IMMI拎即日籌,9點去到菲館拎返contract,之後再去返IMMI搞visa,10點半完成。

當中有以下重點:
(1) 如非employer or employee 本人,菲館要有授權信,要正本。
(2) 菲館check authorise letter 好嚴,對工人簽名with blue cobtract,佢問我are you sure the authorise letter signed by the helper?
之後又打電話俾工人,嚇死寶寶,好彩最終都拎到。
(3) 去到IMMI當日即日籌已派晒,所以如果要拎即日籌,要去左IMMI先。
(4) 去到IMMI counter,officer 問我有無employer authorise letter,我得工人authorise letter copy,都ok。
(5) 我自動投案話無release letter,佢照做,但工人親身拎working visa 當天要provide release letter with employer’s signature (MUST)。

多謝各位jm幫助。

子爵府

AndrewMami 發表於 17-11-9 14:52
工人肯定個簽名亂撩, 求其是但, 唔係 embassy 都唔會咁問法
呢排 immi 個籌都唔算太難攞, 好多人都一朝去排 ...

其實我覺得個簽名都算似樣,可能因為我少見蛇仔文好彩有驚無險,多謝你andrewMami

子爵府

cattz288 發表於 17-11-9 13:41
佢封信簽得好唔似樣咩? 好彩工人有聽電話, 唔係都幾煩~睇黎呢期immi都唔算多人喎, 可能暑假係peak! 咁早已 ...

其實我覺得尚算似樣,最尾工人係無聽電話的,嚇C我,唔該晒你。

子爵府

AndrewMami 發表於 15-7-23 17:07
有用資料 # 1 / #689 / #836 / #1027 / #1822

AndrewMami, 請問係咪入境處批左working visa, 姐姐就入得屋工作?OEC係乜野?要另外申請嗎?

子爵府

AndrewMami 發表於 17-12-12 23:26
immi 批出visa, 咁當然係代表已接受呢個工人申請. 但講幾時入屋, 就要睇佢批出嘅日期而定

OEC 係工人要返 ...

我拎visa 當日,officer 話開得工了,咁即係OEC我暫時無影響,除非工人姐姐返菲放假。
明白晒,唔該andrewMami

子爵府

回覆樓主

AndrewMami, 我工人姐姐係本地完約,我上年自行聘請,無用agent。當天工人一完前僱主合約,就入屋開始我份contract ,當時IMMI 批一年working visa,一年後需出境。
工人姐姐的working visa expiry date 是2018年11月尾,我唔想佢放假返菲,我想佢完成2年合約後,才一次過放假返菲。請問宜家仲可唔可以去澳門即口來回續working visa? 如果可以,請問手續係點樣。謝謝。

子爵府

AndrewMami 發表於 18-8-31 08:00
只要11月前, 帶 id, passport, contract, 去澳門, 當入返 hk 境, immi 就會 extend 多一年 working period ...

Thx AndrewMami

子爵府

AndrewMami 發表於 15-7-23 17:07
有用資料 # 1 / #689 / #836 / #1027 / #1822

Andrewmami, 請問自己同公司續約。我見#1
** 續約 - 攞 form 可以去港九新界, 除中環辦事處, 做手續就邊一間都可以, 最早係 8 weeks **

即係去任何一間入境處攞form同做手續就得 ?咁菲律賓領事館係咪都要去?

即係先拎入境處form, 上網download 菲領事館form,去菲領事館做embassy,一星期後拎返embassy,之後就去任何一間入境處交3份已做embassy 的contract?

子爵府

AndrewMami 發表於 19-9-12 08:21
係, 任何一間immi 都攞到form (正常

Thank you andrewmami ,兩年前就係睇哩個post,自己請工人,今日就準備幫同一工人續約了。多謝andrewmami

子爵府

AndrewMami 發表於 19-9-12 08:30

非常好, 恭喜你呀..

恭喜您,好多人話姐姐踏入第二張約就開始壞同出古惑。你姐姐簽到第3張約,好叻有個好姐姐真係差別好大。

子爵府

AndrewMami 發表於 19-9-12 09:31
暫時都無咩特別, 好似我細囡要減肥, 佢都肯每日煮健康餐送去學校, 佢自己又減埋一份
總之你搞掂 ...

我小朋友剛剛入N班,我家庭輸蝕在有長老(emoji)實,工人姐姐會覺得無咁free,不過佢要識諗落,小朋友咁細,又百厭,無長老幫手,佢真係痾尿都無時間

子爵府

AndrewMami, 我填緊OFW recontract form 同 IMMI form,有d野唔識填,你可以幫我睇下嗎?

1) IMMI form 問工人姐姐visa會extend 到幾時,我工人本身Visa 12月4日到期,會續約先,之後至放返14日假,會12月19日上機,咁個日子應該點填?

2) OFW form P1 綠圈內資料係填工人contact information ?

3) OFW form P2 contract particulars 的job details 係填工人or僱主資料? legal beneficiaries係必須填?填工人的家人?

唔該晒

首頁

尾頁

跳至