論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

AndrewMami 發表於 15-7-24 10:43
你講得啱, 真係10個有9個都係咁 ..仲要我每次都唔係叫話, 係只同佢講.. 佢一定話.. e.g. 妹妹佢 ... 妹妹整 ...

Can u pls pm me fb group, thank you

伯爵府

我想問下,已經搵agent 代辦咗請個完約菲,個工人會喺僱主release後約兩星期先上入境處interview和攞visa.

問題係我自己俾哂$,唔記得叫工人出住D先(以確定佢唔會改變主意), 其實係咪佢一日未去入境處,佢都仍可改變主意? 你地通常點減少菲傭變卦機會?

子爵府

Fishbbmama 發表於 18-7-30 13:45
唔該晒你吖
另外問多樣, 入境處預約full左, 我係咪可以walk in去攞籌??
...

係, 但有d centre 要早一晚去攞籌, 有d 就前一日嘅下晝去攞, 你要問問你想去嗰間係點安排

子爵府

milkmilk071213 發表於 18-8-12 13:39
將請菲9月尾完約姐姐, 要去入境處先定菲領事館我代菲去辦文件可以嗎? 謝謝
...

去 embassy 先, 但最好未去就約定 immi 個期
如得你自己去做申請, 就帶埋工人授權信去做就可以

子爵府

Paubobo 發表於 18-8-13 12:15
其實我請咗兩個工人姐姐,都唔見好得去邊!

所以今次想請過我朋友之前用過, 但佢而家喺澳門, 佢想break c ...

點解佢 break contract 你都要請 ?

子爵府

DammiMa 發表於 18-8-13 17:02
請問菲姐舊約於 29/09 到期 : -
1 ) 現在可以自行處理績約手續 ?
2 ) 是否辨妥 Visa 後, 只需出境 China ...

--> 可以

2 ) 是否辨妥 Visa 後, 只需出境 China 便可回返我家 ?
--> yes

3 ) 舊約之大假會在聖誕節才放可以 ?
--> 可以, 你填 form 揀延遲假期就ok

4 ) 新約要再驗身 ?
--> 呢個無規定, 係僱主自己決定

子爵府

Paubobo 發表於 18-8-18 00:31
做野,仲有半年完約

工人係一路喺澳門打工 ? 佢break contract + 唔喺 hk 完約, 已經要搵agent

重申, 絕對反對請斷約 !!

子爵府

yiqiyihui 發表於 18-8-19 11:50
我想問下,已經搵agent 代辦咗請個完約菲,個工人會喺僱主release後約兩星期先上入境處interview和攞visa. ...

即係工人 early release ?

伯爵府

AndrewMami 發表於 18-8-20 14:51
即係工人 early release ?
完約前14日。有關嗎?

子爵府

yiqiyihui 發表於 18-8-20 20:46
完約前14日。有關嗎?

因為你話會喺release 後兩星期先到immi, 所以都要問清楚

子爵府

yiqiyihui 發表於 18-8-19 11:50
我想問下,已經搵agent 代辦咗請個完約菲,個工人會喺僱主release後約兩星期先上入境處interview和攞visa. ...

其實都好難, 一日未出 visa, 一日仲可以變卦

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

回覆樓主

我見OFW information sheet最後一項requirement 係BM Online Registration. 請問有無知這是什麼?

子爵府

回覆樓主

AndrewMami, 我工人姐姐係本地完約,我上年自行聘請,無用agent。當天工人一完前僱主合約,就入屋開始我份contract ,當時IMMI 批一年working visa,一年後需出境。
工人姐姐的working visa expiry date 是2018年11月尾,我唔想佢放假返菲,我想佢完成2年合約後,才一次過放假返菲。請問宜家仲可唔可以去澳門即口來回續working visa? 如果可以,請問手續係點樣。謝謝。

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 親子達人勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

AndrewMami 發表於 18-8-20 14:48

Many thanks

子爵府

chiumama 發表於 18-8-24 18:05
我見OFW information sheet最後一項requirement 係BM Online Registration. 請問有無知這是什麼?
...

如果工人係續約, 工人會做 online booking, 先再去做申請

子爵府

jasonmama888 發表於 18-8-28 23:37
AndrewMami, 我工人姐姐係本地完約,我上年自行聘請,無用agent。當天工人一完前僱主合約,就入屋開始我份c ...

只要11月前, 帶 id, passport, contract, 去澳門, 當入返 hk 境, immi 就會 extend 多一年 working period.

子爵府

AndrewMami 發表於 18-8-31 08:00
只要11月前, 帶 id, passport, contract, 去澳門, 當入返 hk 境, immi 就會 extend 多一年 working period ...

Thx AndrewMami

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

AndrewMami 發表於 18-8-31 07:59
如果工人係續約, 工人會做 online booking, 先再去做申請

Thanks AndrewMami, 二日前已經把contract 送去Philippines Embassy 做verification. 也約了19號到HK immigration, 希望一切順利。自己攪手續成功。

大宅

各位我有D問題想問下大家 我的故事有D長....

我個菲姐姐之前PASSPORT到期 佢就去菲領事館整新PASSPORT 啦. 跟住就話要去灣仔入境處將VISA搬返去新PASSPORT. 佢VISA EXPIRY DATE 係早過我簽佢張約的完約日期的, 於是我就幫佢填咗張extend visa 的FORM. 點知去完灣仔入境處, 發現張新VISA 的發出日同到期日係同一日??!! 姐姐無即時發現, 已過了2星期,而家點算好? 寫電郵俾入境處要求免費再處理返?

另外, 姐姐黎個情況, VISA expiry date係唔係只會去到完約日? 再續約時或轉僱主時, 又再整一張新VISA.

姐姐攞住黎張有問題的VISA, 係唔係搵唔到新工架?

唔該各位

子爵府

chiumama 發表於 18-8-31 17:28
Thanks AndrewMami, 二日前已經把contract 送去Philippines Embassy 做verification. 也約了19號到HK immi ...

祝一切順利

首頁

尾頁

跳至