論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

yuyu2012 發表於 18-9-3 21:17
各位我有D問題想問下大家 我的故事有D長....

我個菲姐姐之前PASSPORT到期 佢就去菲領事館整新PASSPORT 啦 ...

不如你寫d 日期出嚟, 我睇到有 d 亂 ..
同埋, 永遠都係跟 visa 到期日, 係唔關簽contract 係咩日子...

大宅

AndrewMami 發表於 18-9-4 17:02
不如你寫d 日期出嚟, 我睇到有 d bu ..
同埋, 永遠都係跟 visa 到期日, 係唔關簽contract 係咩日子...
...

唔該晒AndrewMami先 但我條問題已經唔需要處理啦 因為我發現姐姐搵緊工啦!

大宅

我都要開始搵姐姐工程啦

子爵府

yuyu2012 發表於 18-9-5 11:35
唔該晒AndrewMami先 但我條問題已經唔需要處理啦 因為我發現姐姐搵緊工啦!

...

咁算囉, 早知早決定, 唔駛拖 !!

大宅

AndrewMami 發表於 18-9-5 15:49
咁算囉, 早知早決定, 唔駛拖 !!

嗯嗯

想問如果我朋友可以讓個工人俾我, 叫佢姐姐辭職, 黎種可以自己做文件請佢嗎?

子爵府

yuyu2012 發表於 18-9-5 18:38
嗯嗯

想問如果我朋友可以讓個工人俾我, 叫佢姐姐辭職, 黎種可以自己做文件請佢嗎?

點解朋友要讓, 有咩原因 ? 先可以解答落去 ...

大宅

AndrewMami 發表於 18-9-6 09:23
點解朋友要讓, 有咩原因 ? 先可以解答落去 ...

佢小朋友都大啦 唔要姐姐都可以
見我想搵姐姐 就諗可唔可以讓俾我

子爵府

yuyu2012 發表於 18-9-7 02:54
佢小朋友都大啦 唔要姐姐都可以
見我想搵姐姐 就諗可唔可以讓俾我

如果工人未完約, 就唔要佢, 工人就變斷約, 佢要返鄉, 再申請, 時間都要幾個月, 錢都唔少, 而且亦要睇 immi 批唔批

斷約, 只有 death, relocation, financial problems , 呢d 理由, 仲要有足夠証明俾 embassy + immi, 先會考慮當完約工人, 否則一概理由都唔可以

大宅

請問各位有最UPDATE 既Information Sheet of Change of Employer 嗎? 同埋地址是否灣仔駱克道33號,Mass Mutual Tower 18樓? 辦工時間係乜? THANKS

http://hongkongpcg.dfa.gov.ph/2014-04-28-08-12-46

download 唔到 > <

大宅

請問如果我本身自己家已請了一個工人,可否再幫爸媽屋企請多一個呢?如冇水電煤單,可以申請嗎?
另外,我知道揾人照顧長者都不容易,唔知邊個apps多d工人肯照顧老人家呢? 通常毎月人工要加多幾多先,容易請到工人呢?(因爸爸突然老人病入咗院,想快些請工人,幫手出入医院送飯送湯)

請請解答

男爵府

2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆 丸子mama 的帖子

你去菲律賓領事館個PAGE有得DOWNLOAD, 我尋日朝先親身去完洛克道,一個鍾多D攪掂應該LUNCH TIME 小D 人
Anson 大個仔喇,做哥哥要好好照顧細佬呀!

子爵府

回覆樓主:

凡有任何關於請斷約, 手續, 討論.. 都唔駛再 pm 問我, 亦請唔好喺呢個 post 討論

我唔想有任何人中招, 俾 agent / 工人呃 .. 所以真係無任何嘅討論空間, 我嘅用詞會好強硬, 呢個宗旨係永遠唔會變 !!

只有真正理由, relocation, death, financial problems, 全部有真憑實據, 先可以變為完約

工人斷得人, 亦斷得你, agent 只向錢看, 工人亦有層出不窮嘅藉口, 唔好信自己有呢個 1% 嘅運氣, 博唔過 !!

侯爵府

陪月勳章

回覆樓主

Lm

別墅

AndrewMami 發表於 18-5-7 20:10
你睇 #1 就會見到

請問可否➕我入fb group ? 現在只可以由group 內人加人(emoji)(emoji)

子爵府

bb1221 發表於 18-9-20 22:29
請問可否➕我入fb group ? 現在只可以由group 內人加人(emoji)(emoji)

pm 我 pls

男爵府

AndrewMami 發表於 18-9-12 09:07
凡有任何關於請斷約, 手續, 討論.. 都唔駛再 pm 問我, 亦請唔好喺呢個 post 討論

我唔想有任何人中招, 俾 ...

講得好好,香港人如可守呢個原則唔會俾啲衰工人玩起晒

我都想自己請工人,但個個都好串,又嫌遠又嫌細又嫌要湊細路又要加錢,請問你係邊個site自己搵工人?

大宅

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

AndrewMami 發表於 18-9-4 15:45
祝一切順利

多謝AndrewMami, 我最後順利自己完成申請手續。真的多謝你

子爵府

blackcurrant00 發表於 18-9-25 01:52
講得好好,香港人如可守呢個原則唔會俾啲衰工人玩起晒

我都想自己請工人,但個個都好串,又嫌遠又嫌細又 ...

我3年前喺 fb 道搵, 當時一樣好多都串串地, 有d 佢問你, 多過你問佢, 我咪 ignore 囉, waste my time ...
凡有任何渠道我都會試, 要俾錢嘅, 我會試一兩個月, 睇反應 再決定 .. 無心插柳搵到依家個姐姐

子爵府

chiumama 發表於 18-9-25 21:48
多謝AndrewMami, 我最後順利自己完成申請手續。真的多謝你

恭喜哂你呀, 繼續順順利利

大宅

AndrewMami 發表於 18-9-26 11:10
恭喜哂你呀, 繼續順順利利

首頁

尾頁

跳至