論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

大宅

子爵府

angelkitty83 發表於 19-3-13 17:57
其實我都覺得有個可能, 係個工人揀工搞到出事, 佢曾經同我講過, 佢朋友1 日拎到NEW VISA, 但佢一定唔記得 ...

子爵府

angelkitty83 發表於 19-3-13 19:07
試過最爆我永遠記得,有個agent 介紹過一個在文萊皇宮照顧6 歲王子的工人姐姐。每日工作只係幫一個王子梳 ...

呢d 絕對唔會請

大宅

AndrewMami 發表於 19-3-13 19:25
呢d 絕對唔會請

視像都費事見,waste time

複式洋房

請問成個過程係唔係只可以工人或者顧主去攪,唔可以授權第三者?多謝解答!

男爵府

AndrewMami 發表於 15-7-23 17:07
有用資料 # 1 / #689 / #836 / #1027 / #1822

我試過唔經agent自己請工人 係慳返agent fee 但係工人諗住你唔知佢菲律賓底細 有恃無恐 最後偷野走佬 真是得不償失

子爵府

ccue188 發表於 19-3-19 02:19
請問成個過程係唔係只可以工人或者顧主去攪,唔可以授權第三者?多謝解答! ...

當然唔係... 但要雙方授權書, 等於.agent, 佢咪係第3者囉, 佢一樣叫僱主同工人簽授權書俾佢, 佢咪一樣收你錢攞去做

子爵府

ericter 發表於 19-3-19 06:37
我試過唔經agent自己請工人 係慳返agent fee 但係工人諗住你唔知佢菲律賓底細 有恃無恐 最後偷野走佬 真是 ...

係架, agent 請, 自己請都一樣有風險.. 一樣有偷野打小朋友... agent 一樣唔知工人底細, 就算知都扮唔知, 真係理你都傻, 搵錢最緊要啦 !!

但只係自求多福, 希望好運d, 用最少嘅錢去博, 損失少d, 就係咁 !!

複式洋房

回覆 AndrewMami 的帖子

即係菲律賓領事館同香港入境處都可以搵第三者攪?謝謝你的答覆!

子爵府

ccue188 發表於 19-3-19 08:45
回覆 AndrewMami 的帖子

即係菲律賓領事館同香港入境處都可以搵第三者攪?謝謝你的答覆! ...

可以, 只係工人到攞visa 嗰陣要出現

男爵府

AndrewMami 發表於 19-3-19 07:03

係架, agent 請, 自己請都一樣有風險.. 一樣有偷野打小 ...

我係諗緊 會唔會agent請 佢地當地有落地公司 工人都會投鼠忌器 唔會衰到咁 因為我經agent請的都未試過走佬 自己請走左2個

子爵府

ericter 發表於 19-3-19 09:26
我係諗緊 會唔會agent請 佢地當地有落地公司 工人都會投鼠忌器 唔會衰到咁 因為我經agent請的都未試過走佬 ...

只可以講 .. 你好彩 !! 我自己亦都好好彩, touch wood 兩樣都未試過出事 .. but ... agent 都係賤嘅 !!! 我唔會叫人博囉 !!

大宅

我今次係自己請本地菲傭完約姐姐,已經去左菲律賓領事館,今日去埋香港入境處,但入境處又比左張紙姐姐,話約5月INTERVIWE,呢個係正常程序?我見上面POST都冇提及,有冇人可以解答下

複式洋房

我工人是菲,一向都冇心照顧我個小朋友,都唔講,工人每日只會Fb,whatapp,Online睇片等,我叫佢唔好成日用電話,佢都不彩我。原全冇心照顧我細仔(幼稚院),大個個12歳原全不用理,平時主要做家務及照顧我細仔,教佢煮飯又冇心學,結果我自己每天煮飯,煮完佢同我講(菲)唔食!成日都係甘,真係激死,工人來港後幾個月就話唔做1個月通知我喎!佢甘工作態度,仲要佢炒我,佢來港都唔係賺錢是來旅遊的嗎?吖⋯我真係想死吖,結果我叫工人做多2個月,等我請到新工人先啦,結果工人話0k,但惡夢開始,家務又不做,每日只在房玩手機,最慘我仔無人睇住,我只有忍⋯忍⋯又要出糧比佢,半年內比兩次agent 費用,希望新來的工人會好啦!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Suet1120 發表於 19-4-25 18:08
我今次係自己請本地菲傭完約姐姐,已經去左菲律賓領事館,今日去埋香港入境處,但入境處又比左張紙姐姐,話約5 ...

係咪約佢拎visa咋?
封信有無圈住$190??

大宅

cattz288 發表於 19-4-29 18:49

係咪約佢拎visa咋?

入境處比左張list要交資料,唔似係拎visa

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Suet1120 發表於 19-4-30 11:56
入境處比左張list要交資料,唔似係拎visa

因為欠太多文件! 要齊文件先可以出visa!
話時話, 原來visa加左價

男爵府

嘩~~ 岩岩發現到呢個post, 要煲幾日先煲得哂!! thank you so much!!

洋房

請教大家時間問題
鄰居因移民 6月20日左右走
工人唔要喇 咁啱我又想請
我知要ID522 先可以Direct Hire
但只係time line
但依家上網預約入境已經一個月後。。。
咁佢要拎ID522 interview 又話一個月
咁拎到ID522再上領事館 又去左一個星期
之後又要去返入境 交文件 出visa

但入境又話係termination 前 4星期內先可以搞
條timeline都唔啱嘅 咁即係點都做唔切。。。?
謝謝

首頁

尾頁

跳至