論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

子爵府

引用:回覆 AndrewMami 的帖子我新手請工人。朋友

原帖由 arialzsc 於 15-08-06 發表
回覆 AndrewMami 的帖子

我新手請工人。朋友介紹一個印尼姐姐,佢份contract明年5月完。如果佢break contr ...
你要自己做手續, 一定要係完約菲姐姐, 印姐係一定要經 agent

子爵府

回覆:分享一下, 希望搵到個好工人 (自己搞手續搵工人, 信自己)

個fb名係 .. 香港外傭僱主關注組
個group唔係話有工人介紹, 而係俾大家 share經驗, 俾大家知多d , 無咁易中招

複式洋房

I've also hired one from the free sources myself, Filipino . Will pick up contract this week and submit visa application next week. But it seems even finished comtract takes 4-6 weeks to wait for the visa, how about yours? Have you signed anyone and Got the visa yet?

大宅

王國教室勳章

可否PM FB Group name比我?
thx so much~

Stay hungry, stay foolish

大宅

王國教室勳章

AndrewMami 發表於 15-7-24 14:50
我都喺呢個網搵, 我俾咗 $290, 聽日後日都會見2 個姐姐
請問你用那個網站,感覺宛到工人質數如何?請分享一下。我明年初也需要更換工人。謝謝。
另外,我都試過聯絡西貢鬼佬家的泰國工人。開口就是5000蚊起價。人家住2000尺豪宅。。。。嚇死我
Stay hungry, stay foolish

複式洋房

回覆:AndrewMami 的帖子

Please PM me the group thx

複式洋房

Please PM me the group thx

大宅

引用:我已經PM+哂大家,+頭先有+error+..+如果有

原帖由 AndrewMami 於 15-07-30 發表
我已經PM 哂大家, 頭先有 error .. 如果有收唔到就PM 俾我啦
因為驚有JM 誤會, 個FB Group 係討論, 交流吓 ...
可否pm我?謝

男爵府

引用:已經 PM 哂俾你哋喇... 其實個 group 大家

原帖由 AndrewMami 於 15-07-27 發表
已經 PM 哂俾你哋喇...
其實個 group 大家都係講吓邊間 agent 中過招, 有咩工人 blacklist 咁 , 大家可以 ...
明白你話fb 只是討論和分享。
咁完約菲姐自己可以用咁途徑或網站搵呢?
請指教一下。

男爵府

回覆:分享一下, 希望搵到個好工人 (自己搞手續搵工人, 信自己)

大宅

Plz pm me the fb group. Thx

複式洋房

AndrewMami 發表於 15-7-25 22:48
好似我今日見嗰個咁啦, 我喺相關有工人資料嘅網搵啦, 我會專揀完約, 或就嚟完約, 因為入境處個職員都 ...
進度如何?去咗 immigration 未?我都想知由入表後,到出 visa, 係幾耐可回去 pick up?
因為我個個要下星期六先去,不過佢的舊顧主已買咗22號機票比佢(亦都係 last day of work) 佢希望走得切
唔駛比$改日子

侯爵府

有冇詳細既Details?
有冇得搵全新, 而唔係現成?

大宅

好媽媽勳章

回覆 Jasnow 的帖子

完約工人先去菲律賓領事館交1式4份contract, 一般7日後可以拎返3份走.

之後工人再去入境處交申請, 入文件後, 10日有得拎visa. 我新請的工人. 7月尾申請., 10個working days 後拎到visa.
比入境處的表格, 有一格填問僱主打算要工人返菲先start work or 唔返菲直接start work? 我姐姐話如果tick唔返菲, 想直接留hk start work. visa會批得更快. 唔駛等10日.

by the way, 斷約工人係唔可以自己申請visa. 一定要through agent, 而且一定要返菲律賓等. 斷約14日內要離開hk. 返菲起碼等2-3個月. agent fee問過, 由6000-10000不等. 我就唔考慮斷約工人. 見過鬼怕黑.

再分享下, 係website自己搵工人真係唔易. 完約的工人, 大部份要求自己房間, 要privacy喎~~~ 另聽到要照顧2個小朋友, 好多都即係say no. 若有newborn, 就更加唔好諗. 我6月開始搵, 大大話話whatapps左40-50個. 得3, 4個reply有興趣.... 網上亦有好多工人想自己斷約去搵僱主, 佢地會好多藉口, 話僱主唔比佢訓, 話湊newborn辛苦. 呢d真係叫佢早抖啦.

祝各位good luck!

多口講句, 斷約工人咪請.

複式洋房

Sindymanman 發表於 15-8-10 12:02
回覆 Jasnow 的帖子

完約工人先去菲律賓領事館交1式4份contract, 一般7日後可以拎返3份走.

Thanks , that's a good news because we already chose ' defer the leave ' and actually she wants to rush back home for 2 weeks after getting the new working visa
Your case is good guideline for us what to expect, million thanks.

I also hired this finished maid from the internet after texting interview with > 150 helpers because we are picky and they are also more choosy , sigh!

子爵府

部機死咗幾日, 上唔到bk, 我會pm你哋, 不過俾少少時間我

子爵府

不如我喺呢道再講一次, 個fb group係
香港外傭僱主關注組
佢唔係介紹你請人, 而係大家交流, 知多d, 學多d

子爵府

引用:Quote:AndrewMami 發表於 15-7-25 22:48 好

原帖由 Jasnow 於 15-08-09 發表
進度如何?去咗 immigration 未?我都想知由入表後,到出 visa, 係幾耐可回去 pick up?
因為我個個要下星 ...
我噚日見嗰個幾鍾意, 但佢say no, 可能其他employer可以唔駛佢share room, 唔駛照顧兩個小朋友 ... 所以仍在努力

子爵府

回覆:Jasnow 的帖子

我諗就算佢到期上機, 佢可以返菲等visa. 出, 除非會無買返去機票俾佢, 咁hk imm都可以extend佢個visa

複式洋房

AndrewMami 發表於 15-8-10 17:45
我諗就算佢到期上機, 佢可以返菲等visa. 出, 除非會無買返去機票俾佢, 咁hk imm都可以extend佢個visa

...
I've asked immigration , rather change air ticket or give it up . Better get the new working visa first, once she left hk without the new visa, will wait for 2 months like a direct hire.

首頁

尾頁

跳至