論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

好媽媽勳章

回覆:分享一下, 希望搵到個好工人 (自己搞手續搵工人, 信自己)

無錯,要改機票或買新機票,一定要工人等新visa出先比佢離開hk

大宅

好媽媽勳章

回覆:分享一下, 希望搵到個好工人 (自己搞手續搵工人, 信自己)

其實同完約工人deal,第一話佢知屋企咩情況,有冇自己房,住邊區,湊幾個小朋友, 有冇老人家等。

好多一聽呢幾點就知佢肯唔肯做,費時大家浪費時間再傾落去啦。

複式洋房

Sindymanman 發表於 15-8-10 12:02
回覆 Jasnow 的帖子

完約工人先去菲律賓領事館交1式4份contract, 一般7日後可以拎返3份走.
唔好意思,問多一句由佢 submit application 個日計到批 visa ,是否10 個工作天,定係剩計少過10 天?Thx

大宅

好媽媽勳章

星期一申請,下星期五可拎visa. 前後11 working days 先岩

子爵府

引用:星期一申請,下星期五可拎visa. 前後11 wor

原帖由 Sindymanman 於 15-08-10 發表
星期一申請,下星期五可拎visa. 前後11 working days 先岩
你講呢個 11 個 working days係 菲領館嗰邊 ?

複式洋房

Sindymanman 發表於 15-8-10 22:51
Thanks again

複式洋房

AndrewMami 發表於 15-8-10 23:51
你講呢個 11 個 working days係 菲領館嗰邊 ?
Working visa from immigration
Contract application from Consulate only takes 1 week to pick up

子爵府

引用:Quote:AndrewMami 發表於 15-8-10 23:51 你

原帖由 Jasnow 於 15-08-10 發表
咁快嘅 ... 我問佢兩次, 佢都話要起碼4個星期

複式洋房

AndrewMami 發表於 15-8-11 00:17
咁快嘅 ... 我問佢兩次, 佢都話要起碼4個星期
Me too, I guess hotline gave official answers , that's why I need to ask any jm here on their real situation , will be better and more accurate although every case is different

子爵府

分享一下, 話說噚日見咗兩個,已被心儀reject 咗, 今日已經無咩心機
咁又再試吓喺另一個 group 道出ad, 個group 係好多本地姐姐join, 應該係菲同印都有, 不過應該係主要菲
結果直至頭先, 大概都有6,7 個approach我, 傾完之後, 已經約咗4 個陸續今個星期見,個個我都已經講哂自己要求, 大家都ok先interview , so far其中兩個都幾鍾意, 希望今次成功啦

複式洋房

Add oil

複式洋房

大宅

AndrewMami 發表於 15-7-24 11:21
我未炒, 亦唔諗住, 我想和平分手, 一個月通知佢只係剛一年, 所以我仲有時間去揀一下
...
我同你一樣,我嗰個剛做滿一年,我會炒佢,已經搵咗新人,9月尾到,我都唸住一個月通知佢,想問吓你會點樣同佢講,參考吓。
係未會講,你唔適合呢度,咁唔使解釋咁多?因為通常佢實會問,我可以點講會好D?

男爵府

請問如果工人在菲是否都可direct hire? 我之前個工人direct hire要hkd 8000. 嚟咗4個月又走咗佬.我唔想再嘥錢喇! 血汗錢嚟㗎😢

大宅

引用:+本帖最後由+AndrewMami+於+15-7-30+09:49+

原帖由 AndrewMami 於 15-07-23 發表

第一個工人, 同我做 4 年, 雖然係有時太精叻, 不過都同我 ...
你最後搵到未?

大宅

AndrewMami 發表於 15-8-11 00:33
分享一下, 話說噚日見咗兩個,已被心儀reject 咗, 今日已經無咩心機
咁又再試吓喺另一個 group 道出ad, ...
可否PM我, 你係用邊幾個GROUP 嗎?? 謝謝.......

子爵府

引用:Quote:AndrewMami 發表於 15-7-24 11:21 我

原帖由 yan321 於 15-08-11 發表
我同你一樣,我嗰個剛做滿一年,我會炒佢,已經搵咗新人,9月尾到,我都唸住一個月通知佢,想問吓你會點樣 ...
我一定唔會講唔適合, 費事有 argue位
我會同佢講我 home office, 因為佢不嬲都知我有小生意做, 就順理成章吧

子爵府

引用:Quote:AndrewMami 發表於 15-7-24 11:21 我

原帖由 yan321 於 15-08-11 發表
我同你一樣,我嗰個剛做滿一年,我會炒佢,已經搵咗新人,9月尾到,我都唸住一個月通知佢,想問吓你會點樣 ...
我一定唔會講唔適合, 費事有 argue位
我會同佢講我 home office, 因為佢不嬲都知我有小生意做, 就順理成章吧

子爵府

引用:請問如果工人在菲是否都可direct hire

原帖由 mondd 於 15-08-11 發表
請問如果工人在菲是否都可direct hire? 我之前個工人direct hire要hkd 8000. 嚟咗4個月又走咗佬.我唔想再嘥 ...
如果工人唔係hk , 應該係需要揾 agent搞
或者你可以去金鐘海富 16/f , 問問菲嗰邊點做, 唔駛估估吓, 又唔怕 俾agent呃

子爵府

引用:Quote:原帖由 AndrewMami 於 15-07-23 發表

原帖由 mm_ho 於 15-08-11 發表
你最後搵到未?
未, 不過又再有d曙光喇, 約咗4 個, 今個星期見

首頁

尾頁

跳至