單親天地

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係ftm,老公因小三掉低我地幾年,帶住幾個年幼細路唯有用積蓄過活,後來申請咗綜援。而家幾個仔陸續上小學,我唔想再攞綜援啦,想出返來做嘢,請問各jm,如我薪金一萬左右,有三個子女,可轉取低收入嗎?(當然想揾多D,連低收入都唔洗攞啦)

有無在職 jm可分享吓,你地點跟進子女學業呢?

(真心求意見,希望唔鍾意人攞政府錢嘅jm不喜勿插,謝謝)

伯爵府

ce3021 發表於 15-7-24 00:59
我係ftm,老公因小三掉低我地幾年,帶住幾個年幼細路唯有用積蓄過活,後來申請咗綜援。而家幾個仔陸續上小 ...

服咗您!

一大三細, 政府比嘅生活費都有一萬掛; 但你情願去返工自食其力!

有關 "低收入綜援", 以前有個社署職員講過, 係冇呢樣嘢架; 但睇好多留言又有喎; 所以, 你最好都係問一下負責你個案嘅職員. 順便聽下佢有乜意見都好吖.

至於做人同學業, 個人覺得, 首先睇佢地嘅本質, 再睇你點管教喇. 有啲管教得好嚴, 小朋友坐上寫字枱, 就要心無雜念; 小朋友

只要出現啲啲嚴重性格問題(例如無理發癲打人, 掃晒主任枱面啲嘢落地), 都一定要根治. 有啲家長就主張溝通, 愛心, 包容, 尊重. 睇你 buy 邊套啦.

咁你就中計喇, 係應該睇你個小朋友 buy 邊度, 咁至教到佢做一個 "人" !

吖, 仲有古代都好多教育小朋友嘅故仔, 例如 : 孟母斷機杼, 係講有個癲婆, 以暴力方法教導孟子成材嘅. 得閒慢慢搵.

用咩方法都好, 做得成一個 "人", 要讀好書或者其它嘅, 唔駛講到咁明啦, 支飲筒有咁粗得咁粗, 啲薯條有咁熱氣得咁熱氣......

Sorry! 感覺文不對題嘅, 當我冇講過.

緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!
老朽若偶有行善, 只為受人恩惠太多, 嘻嘻 !

恕本人設定為不接受任何PM

男爵府

回覆:酸棗仁 的帖子

多謝伯伯您嘅回覆呀,

跟開我Case個職員都建議我繼續攞,仲話我失眠不如同我轉介埋精神科,每月可以攞多少少咁喎。

但自己覺得有手有腳、D仔又先得幾歲,難度要靠政府養十幾年?所以我諗,如果自己搞得掟就唔想再攞。

另外,我唔係要D仔讀到好叻,讀書唔係唯一出路,我覺得品格緊要D。

我會再揾跟我Case嘅職員問吓。

伯伯(容許我再咁稱呼你),我好鍾意睇你嘅回覆嫁~不過,可能我蠢蠢地有時睇唔明,anyway祝你身體健康!

大宅

引用:多謝伯伯您嘅回覆呀,跟開我Case個職員都建

原帖由 ce3021 於 15-07-24 發表
多謝伯伯您嘅回覆呀,

跟開我Case個職員都建議我繼續攞,仲話我失眠不如同我轉介埋精神科,每月可以攞多少 ...
你先裝備好自己
又或者學一門手藝
為將來工作舖路
一個教三個
已經好忙
明白你的想法
但現階段
你不如先教好小朋友
最緊要係身教
有怎樣嘅媽咪
就有怎樣嘅仔女
做好榜樣
做人都不外乎有同理心,有責任感同唔怕蝕底

作為一個有一個小朋友嘅媽咪
真係好佩服你一湊三
繼續加油呀!☺☺

男爵府

月餅勳章

回覆 ce3021 的帖子

實在很不簡單,辛苦妳了。

我不否認我成日鬧攞政府錢既人(因為我工作所見好多攞綜援既動機都係濫用或者諗住攞到錢後去玩去買貴野),但真心想自食其力既媽媽,絕對值得支持,因為這是好的身教一部份。

所謂低收入綜援係視乎妳到時工作的收入,社署會在妳應得的綜援金作扣減,有特定公式,妳可詢問負責個案的職員。

或者妳現在可以趁小朋友返學時,開始裝備自己或者從事一些兼職工作作起步......或者會否考慮一些可以在家亦可從事的工作﹖

至於仔女管教,最重要不要將所有教導責任推給學校,身教及盡量自己妥善照顧很重要。

好的品行比成績更重要。

妳要加油!

公爵府

畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

唔識答, 不過真心覺得樓主低贊
悲歡離合總無情
一任階前點滴到天明

男爵府

回覆:低收入

多謝上面咁多位回覆,

睇咗你哋嘅意見,我諗停攞政府錢依個想法,要暫時放埋一邊先,都係先增值自己,學門手藝都係個好建議。

其實,我都想身教D小朋友,等佢地知無不勞而獲,做人要積極…

今朝睇到你哋嘅回覆,好滾動呀,仲有D感觸 大家都加油!

(有D亂,寫到一舊舊

侯爵府

認同你自食其力的精神.

其實一帶三都花掉不少時間精神咯.如你想善用小朋友返咗學的時間,可考慮增埴自己.或者做part time.
收入..頭$800全歸你
801-4200 扣你一半.
4201起,全歸社署.

別墅

欣賞妳。加油。。。。。

子爵府

回覆:jw4343 的帖子

不想不勞而獲已是最好的身教!
給一個大大的讚你!

複式洋房

首先你吾好覺得你欠左政府,
因為你係真係有需要攞綜緩。
其次,你努力照顧好仔仔女女,
等佢地做個有用ge人,甘樣你
對自己同社會已經係最好的回報。
最後,我祝福仔女生性,令你引以為傲。
可以照顧你。

大宅

你好!你是一個很令人敬佩的媽媽,一個人湊三個想必有苦自已知。綜援的本意係政府提供給市民的福利,幫助社會上有需要的人。不必太過介懷社會上對綜援的誤解,的確有人存心厄綜援。但你就正正是社會上有需要的人仕呀,你3個小朋友咁細,如果搵得1萬真係食都不夠呀。你目前應該以好好照顧3個小朋友為目標,將來做個正直善良的人,來回饋社會也不遲。

大宅

回覆:ce3021 的帖子

小朋友仲係小學仲要三個,咁功課點算,要比錢請人幫嗎?不如繼續攞住先,搵兼職做下。
當你搵12000 扣埋強積金,放學又要搵人湊,功課又跟唔到,放工買餸煮飯真係會崩潰。

我都是在職單媽,捱到兒子升中現只需主力照顧k3細女,但都覺好吃力,何況你三個。

酸棗仁    發表於 15-7-25 23:22

男爵府

回覆:wawa001035 的帖子

真係有苦自己知,有時情緒低落,會等D仔女瞓咗就大喊一場,喊完洗個面發洩左就無事。

同埋我自問心地善良,對人唔差,其實都好唔甘心。但諗深一層,依幾年我都有所得著,覺得自己而家天不怕地不怕,亦學懂珍惜同感恩,希望將來自己有能力時可幫到其他人。

伯爵府

ce3021 發表於 15-7-25 23:15
真係有苦自己知,有時情緒低落,會等D仔女瞓咗就大喊一場,喊完洗個面發洩左就無事。

同埋我自問心地善良 ...

過多十年八年, 你咪領悟到咩叫人生, 經歷有咩用囉.

大把機會你用呢啲經驗去幫人!
緊急求助熱線 / 中西醫藥網址 / 單親或情緒支援網址 請按我的頭像進入!

伯爵府

haydenden1023 發表於 15-7-24 08:26
你先裝備好自己
又或者學一門手藝
為將來工作舖路

認同!

而且, 重投社會, 不妨由兼職開始.

"高築牆 廣積糧 緩稱王", 可以解做 : 保護好自己一家, 儲定多啲子彈, 慢慢至實現理想.

男爵府

回覆:酸棗仁 的帖子

係嘅,收到~ 伯伯

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

樓主,實在佩服,加油

公爵府

醒目開學勳章

唔識,但好想講加油吖

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3824718&extra=page%3D1

大宅

回覆:ce3021 的帖子

你不如等小朋友大個的先出返來做野la.. 其實條數差不多,可以好的照顧小朋友?

首頁

尾頁

跳至