家事百科

跳至

首頁

尾頁

別墅

諗緊德國寶新產品, 鴛鴦爐頭, 又可保留舊有器具, 唔知有冇人用緊? 或推薦另一些牌子?

別墅

複式洋房

我將換成套廚櫃,之前用明火,黎緊會用單頭電磁+單頭明火爐

男爵府

德國寶啲產品同售後服務都麻麻地……

子爵府

回覆:myli2104 的帖子

我都想知

別墅

回覆 三十歲男人 的帖子

太平洋會唔會好些?有冇聽過Garwoods? 佢都有出2合1爐頭

別墅

回覆 catng118 的帖子

因為做開放式廚房, 不能用明火...

子爵府

回覆:myli2104 的帖子

但聽講電陶面好熱,好容易燙手

男爵府

myli2104 發表於 15-8-2 18:04

太平洋會唔會好些?有冇聽過Garwoods? 佢都有出2合1爐頭
我宜家用緊Garwoods電陶電磁爐!我本來想買另一牌子,不過我個櫃洞大得濟,結果得呢個牌子有model 啱放落去!So far 不過不失!係强化玻璃電陶嗰邊容易花啲!

男爵府

如果你係嵌入式的話,記住要度清楚洞嘅size,再問sales 邊隻牌子嵌得入!電陶嗰邊會比電磁嗰邊用電多啲,因為電陶好似發熱線咁發熱,關爐後爐面都好高溫,我嗰部有閃燈會提示爐面仲係高溫勿接觸!我用電磁爐嗰邊多啲!又慳電又爐面好快降溫!記住電磁爐有風扇幫助散熱,所以柜入面最好有通風百葉俾爐具抽風散熱,咁部電磁爐就襟用好多!

別墅

請問你用緊的Garwoods, 係咪EC-2288?佢既電陶爐有分內外環嗎?
我睇佢既spec, 最高功率係2000W, 夠唔夠用/熱? 最低又係幾多W呢? (網上的資料不太詳盡...)
http://www.garwoods.com.hk/product06_ec2288.html
謝謝

男爵府

係呀!我部係呢個model. 你話內外環係指乜?單一邊著的話就最大2000w, 兩邊一齊著就2800w 共用!即係一邊開1800w時,另一邊最大係1000w. 剩2000w 都好夠火!最細火係300w. 電陶嗰邊有唔好處,個煲離開個火時係會一路著,有危機!電磁嗰邊個煲一離火就會自動熄爐,安全好多!下次我再買的話會要兩邊都係電磁爐!

男爵府

張相係電陶爐著左嘅情況!

別墅

謝謝你, 很清楚! 我見德國寶個款電陶爐個邊係雙環, 可按器皿大小選擇, 冇咁危險.電陶爐可以用唔同的廚具, 呢點好吸引...但似乎缺點都唔少...惆悵啊...

大宅

我都唸緊電磁電陶爐,因為我會用康寧煲,所以電陶似乎適合我多啲。但聽你地講又好似危險,點算呢

男爵府

電陶爐面真的很熱,有小朋友要小心!
發覺只有離開幸福, 才能看清幸福, 但代價總不低, 但是,沒有錯過, 又何嘗會知道什麼是對的.

別墅

我最後買左德國寶電磁電陶,都唔錯

大宅

我都考慮由明火轉電陶電磁,請問如果要黎炆野,會否有經常自動關火的問題,因為刨文見電磁爐最大問題就係呢樣

禁止訪問

男爵府

我用緊, 好用
(其實我個人怕用明火)

首頁

尾頁

跳至