跳至

首頁

尾頁

別墅

有無人住這裏?好住嗎?Chaper Hill or Cary 學校好D?

別墅

回覆:North Carolina

Hi,我住NC Charlotte. 離Chapel Hill 3個小時 driving。工作需要去Chapel Hill嗎?

大宅

我有朋友話NC係全美最好住嘅地方

別墅

我都喺北卡一個偏僻小市,生活係唔錯,就係悶啲

子爵府

請問住NC 的JM, NC 有沒有什麼天災的呢?用作退休的地方可以嗎?

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:我有朋友話NC係全美最好住嘅地方

原帖由 hikiko999 於 15-08-05 發表
我有朋友話NC係全美最好住嘅地方
係咪好多黑人?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

別墅

回覆:kkyyn 的帖子

北卡Charlotte比較幸運,上次hurricane都只係同香港一般落雨差不多,連黃雨都未算,但隔離南卡就水浸成層樓咁高。Charlotte冇地震,冇乜龍卷風,只係會好似香港咁打風,近10年touchwood 未見有大天災

別墅

引用:Quote:原帖由+hikiko999+於+15-08-05+發表

原帖由 auntie_big 於 15-10-27 發表
係咪好多黑人?
我去過其他城市如三藩市、LA、NY、芝加哥、DC、Atlanta等,覺得Charlotte黑人唔算多,反而印度人比較多,所以學校成績特別好,印度人出名勤力,呢邊很多top school都係印度人名列前茅

子爵府

回覆 雙妹媽 的帖子

是的, 月睇NC月好, 用來退休就最好不過,係吾中意NC咁潮濕啫
不過,NC已經好正ga la, 吾算太凍,吾算太熱

子爵府

回覆 雙妹媽 的帖子

請問你會用何種方法由NC 去NY 較方便呢?

別墅

回覆:kkyyn 的帖子

NC上NY用咩方法,要視乎很多因素,坐內陸機會舒服D但貴D兼寄倉行李要收額外費用;坐長途巴士最平,每位幾十蚊有交易;自己揸車就累D兼去到NY要揾位泊車,但有小朋友就方便D,可隨車帶日用品。邊款啱你D?

子爵府

我吾中意搭飛機的, 所以搭長途車較合我心意

子爵府

Hi, 雙妹媽 , NC有一處叫Greensboro/Raleigh D樓好平的, 你有無聽過好不好住呢?

別墅

引用:Hi,+雙妹媽+,+NC有一處叫Greensboro/Raleig

原帖由 kkyyn 於 15-10-30 發表
Hi, 雙妹媽 , NC有一處叫Greensboro/Raleigh D樓好平的, 你有無聽過好不好住呢?
Raleigh係NC首府,有三間top universities 在附近,形成了類似silicon valley嘅research triangle,所以滙聚了比較多科研人員居住,那裡有個區叫Cary,比較多中國大陸人住,我上網見樓價應該比較Charlotte貴。至於Greensboro,我唔太了解。

大宅

Hi, 雙妹媽, 三藩市、LA、NY 請問邊到好住?

子爵府

回覆 雙妹媽 的帖子

Hi, 雙妹媽, 仲想問下:
NC的潮濕有沒有HK咁犀利,
你都知啦, 香港的春天, 若無抽濕機, D衫係無可能乾的,
仲有D牆仲會自己出水tim ga ma,
NC的潮濕像不像HK 呢?

別墅

根據我這邊的親戚所説,來了這裡只有水果放到過期才會發酶,衣服從來都冇發酶問題,亦很少放防蟲餅在衣櫃,衣服掛在廁所一晚就乾曬,我反而覺得這裡比較乾要搽多D cream

大宅

引用:根據我這邊的親戚所説,來了這裡只有水果放

原帖由 雙妹媽 於 15-11-05 發表
根據我這邊的親戚所説,來了這裡只有水果放到過期才會發酶,衣服從來都冇發酶問題,亦很少放防蟲餅在衣櫃, ...
Hi 雙妹媽,我先生有機會要relocate去南卡工作兩年,妳知唔知那邊生活環境如何?

珍珠宮

畀面勳章 大廚勳章

引用:根據我這邊的親戚所説,來了這裡只有水果放

原帖由 雙妹媽 於 15-11-05 發表
根據我這邊的親戚所説,來了這裡只有水果放到過期才會發酶,衣服從來都冇發酶問題,亦很少放防蟲餅在衣櫃, ...
hi, 雙妹媽, 知道Elizabeth City 生活如何嗎?

女人是很脆弱, 但媽媽卻很堅強:)

別墅

引用:Quote:原帖由+雙妹媽+於+15-11-05+發表根據

原帖由 aa831 於 15-11-06 發表
Hi 雙妹媽,我先生有機會要relocate去南卡工作兩年,妳知唔知那邊生活環境如何?

...
我地住得近南卡,成日去南卡入油,因為平D。進入南卡很明顯比較鄉土氣色重D,道路維修比較北卡舊D,唔知係咪州政府窮D。
你先生是在中資集團工作嗎?南卡最近引入了一些內地企業在南卡設廠,多左一些需要識中文的就業機會。

首頁

尾頁

跳至