懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

個個都話廣華生仔好,我就有啲保留,13年11月尾7週見紅,照到心跳正常趕我出院,話作小產無咩事,轉頭8週又見紅再照已經話個胎無心跳自己跌落黎,即晚就自己排出黎,咁就當自然淘汰。
一直再試都無好消息,過了6個月黃金期,開始搵方法,計日子用左prexxxx 2個月,終於有好消息,預產期22/6,登記廣華產檢,一切都正常,
17/6晏就聽到好高位置pop一聲,以為穿水,但無人地講好多水咁流出黎,只係少少咁濕,等到夜晚咪亂估都係入院睇睇,照左話無穿水,觀察左一日,18/6黃昏出院,點知夜晚無啦啦發燒,食左藥退左,到19/6中午又發過燒,諗住入院生啦,入到院又無燒,隔離觀察6個鐘到,準備轉我去產前房,點知我又發燒,醫生就話要同我催生,心諗快啲啦,好緊張, 等左15分鐘,姑娘入黎話醫生唔同我催生住要同我驗血先,睇下唔記得係咪白血球有無影響bb,無就唔好催bb出黎喎,俾左退燒藥我食,成晚聽住bb心跳,無訓過
, 第二朝就轉去產前房, 無人講驗血結果,唔知係端午節假期未驗定無事,住到21/6都無再發燒就趕我出院,心諗聽日產檢又係預產期都仲趕我走,醫生就寫紙約29/6入院30/6催生。

複式洋房

回覆:真的得來不易.......(超長篇)

經過2次入院都未生得,2次都行一段路搵15-20分鐘先有的士, 真係睇定啲先敢再入院。27/6朝早有陣痛見紅,食少少野準備入院,痛到行唔到,今次叫白車,救護員話送去明愛,但明愛無產科,要再轉去瑪嘉烈,老公就問佢去到明愛我地自己搭的士去廣華得唔得,佢話唔得,因為去到明愛會有姑娘跟車去瑪嘉烈,去到明愛急症室醫生檢查話我穿左水同發燒,但我自己唔知,轉去到瑪嘉烈,開頭姑娘檢查話穿左水但一度都未開,話無咁快生得叫我老公走先,到醫生黎睇就話我每次陣痛bb心跳唔穩定,要同我開刀,即刻叫返老公返黎簽紙做手術,原本半身麻醉,醫生見我血壓有啲高,決定全身麻醉,完全唔知發生咩事,到我醒既時候上產後房,都唔見bb,又無得見老公,等到夜晚探病時間先見到,一問先知好嚴重,話我子宮發炎,bb吸左胎糞, 有感染,急救過2分鐘,入左nicu要插喉,吊葡萄糖水,要打抗生素,體溫低要照暖燈,嚇到我半死。第二日bb轉左去新生嬰兒護理房,穩定返只係要照暖燈同繼續打抗生素。而我因子宮發炎令我keep住發燒,我都要打抗生素,一直未落得床,等左3日先可以去見bb,真係心急死。住左5日出院,bb住左6日出院,好感恩我同bb得到適當治療,錯有錯著去左瑪嘉烈生,醫生話啲羊水得返好少,我估我係穿左一段時間令到bb唔夠羊水而吸返自己啲胎糞,如果再入廣華,真係唔知會唔會咁快決定要開刀,算我唔好彩,我對廣華啲醫生真係有保留。bb 真的得來不易。

大宅

hofeifei0118 發表於 15-8-3 05:44
經過2次入院都未生得,2次都行一段路搵15-20分鐘先有的士, 真係睇定啲先敢再入院。27/6朝早有陣痛見紅,食 ...
恭喜你順利生咗bb,有驚無險!最憎醫院咁樣,我有個朋友同你情況好似,又係高位穿水,羊水慢慢滲漏,但醫院話唔係羊水,叫佢返屋企,結果穿水太耐bb感染要入nicu,好彩最終平安出院。咁啱又係廣華。連有冇穿水咁基本都唔check清楚就耍人走,講唔通!

大宅

回覆:真的得來不易.......(超長篇)

我唔太識咩叫高位穿水,但我第一胎都係穿左水,但好少。我都係瑪嘉烈,一個好後生男醫生開始講,冇穿水哦。不過都幫我做左測試,結果真係穿左。後尾轉班,一個女醫生同我講宜家穿水,你想等自己做動定催生,如等,最多等到聽日同一時間。我開始係唔想催生,就話等自己做動。好彩既係,又等左一陣,有個高級顧問醫生來巡房,聽了我情況,就直接建議我,穿水後羊水容易污染,最後馬上催生,不要等。聽了他的意見,我決定催生,人手穿水後發現,羊水真係已經污濁,阿b生出來要即刻有兒科醫生來檢查。我比較好彩係,返工時間去醫院,又磨下磨下,等到有顧問醫生來,如果唔係阿b情況都會好危險。

大宅

所以都要keep住睇私家醫生,佢地照會睇到你胎水少左,叫佢入院!

首頁

尾頁

跳至