夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+koko2000+於+15-08-06+發表我

原帖由 藍藍mami 於 15-08-06 發表
起碼佢都願意去傾
而家情況係男仔個面完全唔需要商量
亦唔打算比咩計劃 只係拒絕結婚
咁似我前男友嘅?我地拍拖7年(同居)次次問佢幾時娶我,佢都話遲D遲D⋯後尾我地旅行我出左意外佢驚我要坐輪椅過一世兼生唔到小朋友飛咗我⋯當時我28歲!多得呢次意外讓我撇甩左個賤男人找到新生活⋯

大宅

畀面勳章

回覆:逼婚失敗?

結婚係兩個都同意係時候既事, timing, 就算結得成,之後生活唔開心你地會怨對方一世, 相信緣分,係你就係你,唔好俾自己既年齡去影響自己

複式洋房

個男仔根本冇誠意,拖字訣

子爵府

回覆:cher0620 的帖子

不結只有一個原因就是不夠愛

男爵府

引用:話視大家為結婚對象+拍左5年先傾結婚+拖到

原帖由 catlee324 於 15-08-06 發表
話視大家為結婚對象 拍左5年先傾結婚 拖到咁多年 自己覺得年紀大先正視問題 一下子又咁急要迫婚.....男方可 ...
我男友又係自己諗,唔會同我講!

我記得拍左拖2年時,問佢有無計劃結婚?佢答我唔知!我又唔係要即刻結婚,結婚都要有planning架,計劃2年後或3年後結婚,起碼都有個schedule呀!到期時儲唔夠錢咪delay一年囉,咁樣對女人真係好無安全感!

宜家起碼買左樓先,啱啱同居,又係繼續唔知幾時先結婚!同佢差唔多已經4年了,仲要拍多幾多年先會結?

大宅

係愛你就會結婚,俾佢遇上個愛嘅,冇樓冇經濟能力都會結。係唔夠愛,點迫都得個吉。合久必分呀,唔一定合久必婚𠺢!

大宅

我剛同我老公拍拖三個月時,我同佢講你有沒有打算同我結婚,因為我唔細唔好浪費我時間! 他問我,我打算幾時結婚,我話一年後。 (我當年31,佢28) 之後三個月後同我求婚。 但他之前同佢個ex拍了5年,佢個ex迫婚成敗。一年後識咗我。現在我們已差不多三個年頭了。我們現在成日笑,當初我點解可以咁 而他又肯
所以男人有心想和你結婚,设有那麼多藉口
姊姊加油,不要為男人浪費青春!

男爵府

開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我同ex拍左2年後,想試下左,於是問佢有冇結婚打算,他又係拖字訣,又甘又甘的藉口,我見佢甘,都知迫係冇意思,而且佢係呢段關係冇誠意之餘仲想搵我笨,於是講唔同佢夾份買樓(落左訂,但我比首期、落2個人名)、唔比佢搬入黎我當時層樓⋯甘佢開始露出真面目,後來分手2個月後認識了依家老公,4個月後正式拍拖,2年後求婚,第三年就結婚啦~所以真係timing 問題,同有時決絕些,放棄一段唔再值得的關係,重新開始。

男爵府

個男人應該係想騎牛找馬,未必想娶個女,俾我就會分手重新開始。

男爵府

引用:多謝大家意見+如無意外應該會分手了+相信總

原帖由 藍藍mami 於 15-08-07 發表
多謝大家意見 如無意外應該會分手了
相信總會有女方提出要求結婚成功嘅例子
但今次應該唔應用係我朋友身上 ...
就算真係咁,都無得唔甘心架,因為唔分手,都未必會同你結婚,只可以話有緣無份。

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 catlee324 於 15-08-06 發表

原帖由 朱古力妹妹 於 15-08-09 發表
我男友又係自己諗,唔會同我講!

我記得拍左拖2年時,問佢有無計劃結婚?佢答我唔知!我又唔係要即刻結婚 ...
咁你仲同佢同居??

同左居更加唔使結~

男爵府

引用:Quote:原帖由+朱古力妹妹+於+15-08-09+發表

原帖由 小manman 於 15-08-09 發表
咁你仲同佢同居??

同左居更加唔使結~
之前無意中,上佢屋企食飯時,聽到佢同佢阿媽對話,我先知道佢有份基金係用黎for結婚用,我知佢有供基金,但之前我唔知個用途!所以,我覺得好似唔應該逼佢,佢應該儲緊錢!但幾時結,我仍然未知!

另外,層樓只係得我名,但其實首期我唔係夾好多,同埋係一齊供的,所以對自己都算係有個保障!

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 小manman 於 15-08-09 發表咁

原帖由 朱古力妹妹 於 15-08-10 發表
之前無意中,上佢屋企食飯時,聽到佢同佢阿媽對話,我先知道佢有份基金係用黎for結婚用,我知佢有供基金, ...
咁都好過乜都無既~

不過,除非冇結構的計劃,否則我唔會同居~

翡翠宮

引用:Quote:原帖由 朱古力妹妹 於 15-08-10 發表

原帖由 小manman 於 15-08-10 發表
咁都好過乜都無既~

冇結構=有結婚

男爵府

引用:Quote:原帖由+朱古力妹妹+於+15-08-10+發表

原帖由 小manman 於 15-08-10 發表
咁都好過乜都無既~

我無得揀呀,因為我之前中左白居二,有時限買的,唔買就唔知幾時先上到車!

同埋佢認為一定要有樓先可以結婚!

大宅

引用:Quote:原帖由 luvkaka 於 15-08-06 發表回

原帖由 藍藍mami 於 15-08-06 發表
件事唔係發生係我身上
男方話呢個情況下會揀分手
我唔明白係 如果大家都是視大家為結婚對象
如果個男人揀分手都唔結婚, 都已經講到好白啦... 咩大家視對方為結婚對象.. 似係個女仔單方面視對方為結婚對象多D...

mother904    發表於 15-8-10 11:07

男爵府

回覆:朱古力妹妹 的帖子

如果已經買樓一起住 咁可以搵個合適時間問埋結婚計劃啦🙆🙆佢地有時候怕煩 踢一踢先郁

加油呀

翡翠宮

畀面勳章

藍藍mami 發表於 15-8-6 12:22
件事唔係發生係我身上
男方話呢個情況下會揀分手
我唔明白係 如果大家都是視大家為結婚對象
如果大家有穩定感情基礎,女方迫婚既話,好多男人都會半推半就結左就算。但男方而家講得出寧願揀分手都唔結婚,勸你朋友面對現實,呢個男人係唔會同佢結婚的。

俾我會止蝕
日日是好日

首頁

尾頁

跳至