自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我幫家人買,但我不上機不送機,看到電子機票上寫著「登機時要出示上述信用卡,否則持卡人要到國泰票務辦理確認手續」,

請問大家有冇試過呢個情況?是否一定要去確認?因hotline長期無人接,而我也不在香港⋯⋯⋯⋯⋯⋯點確認好

麻煩有經驗的jm指點下,thx

大宅

回覆:cathyio 的帖子

有試過,哥哥幫我買但打左hotline問職員話唔需要!最好打hotline問清楚!

大宅

打唔到hotline 會否有email等聯絡票務部

男爵府

回覆:請問用信用卡幫家人買左國泰機票

Hotline不停打,乜時段都試過,打左成個星期,可能我黑仔,無人接,而且我打是長途電話,電話都打窮我

男爵府

引用:打唔到hotline+會否有email等聯絡票務部 +

原帖由 ankrock 於 15-08-06 發表
打唔到hotline 會否有email等聯絡票務部
好,我試下,感謝

大宅

試過幾次
我先去佢tst ticketing office or airport ticketing counter先verify credit card便可

伯爵府

我有幫人look card買, 吾洗show card, 有電子機票ok架啦, 你其實可以check in 埋, print 埋boarding pass 仲方便, 去到機場直入禁區。

仲有俾錢時俾會問你登機者是否持咭人。

子爵府

引用:Hotline不停打,乜時段都試過,打左成個星

原帖由 cathyio 於 15-08-06 發表
Hotline不停打,乜時段都試過,打左成個星期,可能我黑仔,無人接,而且我打是長途電話,電話都打窮我

...
國泰網 show 曬有好多國家都免費打去hotline 喎.
同埋我前日襯香港零晨3,4 點時間打去, 即刻有人聽. 唔好係香港日光日白時間打去, 真係等成個鐘都冇人接

男爵府

我次次用我張credit 咭幫家人買packages or tickets, 都冇試過要show card架喎!

男爵府

畀面勳章

我媽幫我妹買機票都唔使SHOW CREDIT CARD

大宅

佢係咁寫咋,只會對護照同機票名是否相同,唔會理你邊個比錢買

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

引用:Quote:原帖由 cathyio 於 15-08-06 發表Hot

原帖由 都敏俊C 於 15-08-06 發表
國泰網 show 曬有好多國家都免費打去hotline 喎.
同埋我前日襯香港零晨3,4 點時間打去, 即刻有人聽. 唔好係 ...
零晨3~4點先有人摇唔怪之得CX成日比人鬧。

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:vet 的帖子

摇=接

子爵府

引用:Quote:原帖由 都敏俊C 於 15-08-06 發表國

原帖由 vet 於 15-08-06 發表
零晨3~4點先有人摇唔怪之得CX成日比人鬧。
你日頭打去冇話唔接架. 國語都係有人即接, 廣東話先等1個鐘

大宅

我4月搭cx時試過…去到櫃檯check in 時先同地勤講持卡人臨時有事黎唔到…佢幫我打左個電話、應該係問上頭…之後就俾我們正常寄行李、俾登機證我地入閘了
我記得問過hotline如果持卡人黎唔到有可能要用自己信用卡hold limit做擔保…但當時個地勤無要求我地咁做

大宅

引用:我4月搭cx時試過…去到櫃檯check in 時先同

原帖由 Ginsa1008 於 15-08-07 發表
我4月搭cx時試過…去到櫃檯check in 時先同地勤講持卡人臨時有事黎唔到…佢幫我打左個電話、應該係問上頭… ...
係幫我地check in個地勤主動問持卡人係唔係度的

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我幫工人用信用卡電話訂飛吾駛bor

伯爵府

講係咁講,我買咗張機票比我媽,打去hotline 問話冇問題 ..

公爵府

有寫明要show,但我上次冇check. 我糸自己credit card.

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

複式洋房

我搭國泰港龍都未試過要show card ... 但係搭中華航空就試過2次都要show card ... 長榮都試過1次 ... 不過如果到機場真係要show card 但 card主又唔係度 .. 可以要求地勤void 左張單 .. 搭客可以即時paid credit card or cash .. 同埋好似可以簽份証明文件証明你授權使用信用咭購買e-ticket

首頁

尾頁

跳至