在職全職

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

引用:到。Ftm左2年半,湊2個,有工人,有長老wee

原帖由 Kate111 於 15-08-20 發表
到。Ftm左2年半,湊2個,有工人,有長老weekend 幫手玩下孫俾我出去食餐飯。因為小朋友太細,所以平日超級 ...
未生之前想像唔到湊仔原來可以咁忙,而家日日都好累,冇覺好瞓,呀仔尋晚2點幾醒一次,五點幾醒一次,之後瞓下郁下,最後7點就起身。我好似岩岩瞓著又要醒

別墅

引用:我B也是8個月啊 +

原帖由 milky_peko12 於 15-08-20 發表
我B也是8個月啊
E段時間仲難湊過岩岩出世

別墅

引用:唔做野仲有請工人,咁本身都屋企唔憂or老公

原帖由 b@by 於 15-08-20 發表
唔做野仲有請工人,咁本身都屋企唔憂or老公搵好多
同奶奶住冇供樓負擔ja,同埋奶奶返工

別墅

回覆:有冇大學畢業的ftm

ftm已三年幾,冇請人,病到做唔到時都會有長老幫手睇吓囡囡,但好少,因唔想佢哋辛苦,朋友堆中,好少有細路,工作上個個都好似有自己的成就及滿足感,開頭都會覺得同佢哋有距離,但現在改變想法了,朋友是一齐分享,所以我都可以開懷分享ftm的事吧! 最紧要開心!

男爵府

引用:Quote:原帖由+Kate111+於+15-08-20+發表到

原帖由 老犬 於 15-08-21 發表
未生之前想像唔到湊仔原來可以咁忙,而家日日都好累,冇覺好瞓,呀仔尋晚2點幾醒一次,五點幾醒一次,之後 ...
好明白呢個感受。bb上左1歲會好d,通常2歲就好少發夢半夜醒來。加油

大宅

報到! 之前教書,到現在FTM, 間中補下習。 未生之前覺得自己好頹,校長話我浪費納稅人既錢話我讀咁多書走去湊仔。我好唔認同,我就係見到太多只顧錢既父母,忽略自己既小朋友,同時亦有感只教別人既小朋友,而自己既無時間教,所以決心做FTM, 將來唔排除再執教鞭,至少我很開心見到仔仔成長。

大宅

引用:我身邊朋友個個都問我會唔會做番野,我話暫

原帖由 ccmshsh 於 15-08-09 發表
我身邊朋友個個都問我會唔會做番野,我話暫時唔會,好似我係蛀米大蟲咁......

...
哈哈 對,言下之意我們浪費了學歷

但是現在孩子高小及升中學,每次問他們要不要媽媽回去全職,他們不願意

以前孩子們小時候我們晚餐都分三次6.30pm 7.30pm 和8.30pm,他們現在已經習慣和我一起坐下來吃晚餐,放學回來見到媽媽在家了。

大宅

引用:報到! 之前教書,到現在FTM, 間中補下習。

原帖由 littletutor 於 15-08-21 發表
報到! 之前教書,到現在FTM, 間中補下習。 未生之前覺得自己好頹,校長話我浪費納稅人既錢話我讀 ...
same here! 我之前都係教書既,我都唔想只係教到人地個仔,自己個仔又教唔到,所以做ftm。可以睇住自己BB成長係好幸福既事!

男爵府

引用:報到!+之前教書,到現在FTM,+間中補下習。+

報到! 之前教書,到現在FTM, 間中補下習。 未生之前覺得自己好頹,校長話我浪費納稅人既錢話我讀 ...
我之前都係教書,做咗Ftm 5年,有幫中小學生補習,暑假有教暑期班。

我覺得我的生活過得十分充實,閒時同囝囝遊山玩水,同佢做手工,煮嘢食,做下不同活動。一啲都唔覺浪費自己的學歷!

大宅

引用:Quote:原帖由 littletutor 於 15-08-21 發

原帖由 lalahk 於 15-08-22 發表
same here! 我之前都係教書既,我都唔想只係教到人地個仔,自己個仔又教唔到,所以做ftm。可以睇住自己BB ...
Good!!

大宅

BK Milk勳章

回覆:有冇大學畢業的ftm?

呢個年頭,大學生周街都係啦~

大宅

我諗住唔做野自己湊一年半載,但係老公個邊好似覺得我唔做野好懶咁

男爵府

del.

複式洋房

引用:我湊1個4個月大,自結婚前到而家已經年半無

原帖由 ccmshsh 於 15-08-09 發表
我湊1個4個月大,自結婚前到而家已經年半無做野,無請任何工人鐘點因為我唔慣有外人係屋企岀入。
我媽得閒 ...
自己搞掂

大宅

引用:英國大學畢業... HKU postgrad...停工3yrs.

原帖由 Dear-Valerie 於 15-08-23 發表

英國大學畢業... HKU postgrad...
老公ok咪得lor, 不過我老公好勉強

民房

引用:報到!+之前教書,到現在FTM,+間中補下習。+

Me too!
我一直一腳踢, 病左都要頂硬上個種
小朋友到不同階段有好多事要教, 我慶幸依家有空間和精神去幫佢。

男爵府

del.

複式洋房

引用:Quote:原帖由+ccmshsh+於+15-08-09+發表我

原帖由 lamlamkaka 於 15-08-23 發表
自己搞掂
我開始有點頂唔順(厭奶+夜奶),由頭髮到腳趾尾都覺得好攰好辛苦......

珍珠宮

我無做嘢6年了

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Kate111 於 15-08-20 發表到

原帖由 老犬 於 15-08-21 發表
未生之前想像唔到湊仔原來可以咁忙,而家日日都好累,冇覺好瞓,呀仔尋晚2點幾醒一次,五點幾醒一次,之後 ...
加油呀,我小朋友5歲同7歲,好輕鬆,太攰時開disney channel畀佢哋我就去瞓幾個字。當然啦,考試默書,做閱讀報告音樂會報告就無咁得閒

首頁
12345...9

尾頁

跳至