在職全職

跳至

首頁
23456...9

尾頁

珍珠宮

引用:Master 畢業,quit 了大學行政工作回家ftm

原帖由 viffy 於 15-08-11 發表
Master 畢業,quit 了大學行政工作回家ftm

湊2個,2歲多同9個月
同行
不過我係officer grade

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章

回覆:有冇大學畢業的ftm?

到,一個湊2個無人幫但有鐘點,無返工7、8年但有freelance 不過成曰心思思想做返野,but我仔勁痴身,我只是提下搵工人湊佢我返工,佢就喊

複式洋房

引用:Quote:原帖由 lamlamkaka 於 15-08-23 發表

原帖由 ccmshsh 於 15-08-24 發表
我開始有點頂唔順(厭奶+夜奶),由頭髮到腳趾尾都覺得好攰好辛苦......

...
你加油

別墅

回覆:ccmshsh 的帖子

加油!有時搵婆婆嫲嫲幫手揍一陣,自己休息一下。

別墅

回覆:b@by 的帖子

我都係咁諗,我老公想我出黎做野搵多d錢,儲下錢買樓。而家唔洗供樓係好輕鬆,第時呀仔大,學費興趣班,雜費都多。點都係出黎做野,生活質素好d

禁止訪問

引用:報到! 之前教書,到現在FTM, 間中補下習。

大宅

之前教書十幾年,大的8歲小的6歲,剛做一年ftm+代課,來年細的小一,打算仍是ftm+代課,但不要工人。回頭再看,越早花多時間給孩子越值得,全心全意的照顧是冇價。

milky_peko12    發表於 15-8-25 22:00

大宅

引用:Quote:原帖由 littletutor 於 15-08-21 發

原帖由 IloveJJ 於 15-08-25 發表
乜你個校長咁衰! 我覺得如果只顧教好人地個仔,而唔教自己嗰個先最可惜! 做老師咁忙,好難兼顧自己家庭,我 ...
原來BK都有唔少同行,而且理念好相近

大宅

回覆:milky_peko12 的帖子

Hi 各位,我做左ftm 5yrs ,兩女有工人,我已經適應左ftm 生活,唔想工作,每天睇住孩子成長其實好開心好值得,其實ftm 都好大挑戰,自己有什麼負面情緒馬上影響孩子。

大宅

報到!做左全職媽媽十個幾月(由仔出世開始做)、無工人,暫時仲好享受一手一腳湊大BB。

原來有咁多高學歷既FTM突然間唔係好覺得自己浪費左個學歷同事業,哈哈

我quit左份專業人士(supervisor grade)既工,呢份工工時太長,放工番到屋企無十點都有九點,就算放左工根本無精神無時間同B相處(阿B都應該訓左),所以一早打算放棄份工、專心湊仔。

時間唔等人,小朋友大得快,見住佢一步一步成長,真係一份難以形容既開心。

暫時都唔係好怕脫節既,依家FTM都好多有學識有見識(淨係呢度都有碩士、博士),我估同佢地傾偈都應該增值到自己

milky_peko12    發表於 15-8-29 01:37

大宅

其實你唔使太放唔低,遲下你會感受到湊大自己小朋友既成就同成功感。

當有人讚「嘩,你自己一個湊?!好叻喎,湊得小朋友幾乖、幾聽話、幾精靈」既時候,包你由心笑出黎,仲邊記得自己學歷、事業、化妝品、靚衫靚手袋

大家一齊加油

withirischen    發表於 16-2-10 15:31

大宅

到!master degree

男爵府

master degree, quit 左大公司福利好的工, 全職差不多2 yrs了, 同囡囡感情好到不得了, 我覺得值得!

男爵府

好媽媽勳章

回覆:有冇大學畢業的ftm

master degree, 湊3個(5,5,3歲), 有一個工人姐姐。我由twins 3歲半先轉做ftm, 之前係99和工人湊。但果3年半發生好多問題, 而我份工又經常ot, 仔女完全唔痴我。

我3大長老都可以幫我湊, 但都係自己湊舒服d, 有時一天半天有事或想抖下氣先送去99湊一陣。其實我媽一直怨我唔去返工, 不過我唔理佢...

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

fwfirstbaby 發表於 15-8-28 01:30
報到!做左全職媽媽十個幾月(由仔出世開始做)、無工人,暫時仲好享受一手一腳湊大BB。

原來有咁多高學歷 ...
好鍾意你呢句:“暫時都唔係好怕脫節既,依家FTM都好多有學識有見識(淨係呢度都有碩士、博士),我估同佢地傾偈都應該增值到自己“

同唔同學歷或背景既人傾計都可以學到野,我好欣賞呢態度,好多人話怕脫節,自我封閉就梗係脫節,有長遠既眼光亦係大學生應該要有既野。

別墅

🙋做咗 ftm9個月
大仔快3歲,已讀咗1年全日N, B女1歲
B女4個月時我因衛生問題炒咗用咗2.5年嘅印印 full time自己湊女

家務勁忙 但開心建立親情!

冇咗份工,我都覺得俾人睇唔起,所以在舊公司陀住阿囡時,就開始伙老公 自己攪私邦生意 雖然唔係淨大錢 但家人朋友舊同事知道後 對我嘅態度/語氣即時唔同晒⋯(唉⋯白鴿眼&狗眼看人低嘅人,周圍都有😔)

我覺得,有學歷無用,要有真正工作經驗&人脈 隨時回歸職場 都可以搵$
而家大學生周街都係 已經唔再值$

老師話:育兒 跟bb建立感情,就只有頭3-5年。做得阿媽,就有責任照顧bb
大仔時 我假手於人 到大仔2歲入N 先知 表達唔好 自理唔到 引發脾氣⋯學校歸咎於我依賴工人照顧
無盡媽媽責任😞

FTM 後,覺得屋企大咗、空氣質素好咗、食物優質咗、家庭活動多咗、歡笑聲多咗、私人度高咗、水電煤費少咗、再冇無原無辜爛衫爛鞋壞家電⋯好處不能盡錄。

milky_peko12    發表於 15-9-10 16:14

大宅

回覆:DicksonBaBa 的帖子

我覺得,有學歷無用,要有真正工作經驗&人脈 隨時回歸職場 都可以搵$
而家大學生周街都係 已經唔再值$

^^ can\'t agree more, 學歷真係通街都係

複式洋房

大宅

同littletutor一樣,我都係教左十幾年書,今年轉ftm.

男爵府

開左学兩日,以前开恒turbo,會吾會突然觉得好清閒,吾知點咁?

首頁
23456...9

尾頁

跳至