自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

佢講既公司名我唔識,但佢講得出我既姓,所以我就問點解佢有我資料,對話如下:
佢: X小姐,你之前有係中銀做過貸款,而家我地有個低息優惠,你有冇需要?
我: 點解你會有我資料?
佢: 我之前係中銀做,所以有你既資料
我: 咁我既資料唔係屬於中銀架咩?
佢: 我之前係中銀,但而家轉左去"恆富" (我記得係哩個名,上網亦搵到有哩間貸款公司),我只係抄左你既電話
我: 即使只係電話,我既資料都係屬於銀行既資產,你可以拎走架咩?
佢: (語氣開始差) 而家好多人都係咁架啦
我: 好多人咁做都唔代表咁係合法
佢: 咁你而家可以點丫,我係拎左你好多資料架喇,你叫XXX (我全名),身份證係XXXXXXXX丫嘛,我仲有你好多資料添
我: 我可以去告你拎我個人資料
佢: 告? 你咪告囉,我而家再拎你既資料比其他公司添呀

佢來電係31815622,但查過都只係JUNK CALL
收線之後,仲連續收到8個冇來電顯示電話,我"喂",佢就收線

係咪冇方法可以投訴佢呢?

wcpcelia    發表於 15-8-11 14:51

象牙宮

回覆:尋日收到個Cold Call貸款電話

打去中銀及去報案,佢咁做係犯法的。

greenpea    發表於 15-8-11 14:42

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

打去中銀,叫中銀跟進,再自己去報案,打埋去私隱公處投訴。

公爵府

直情犯法,樓主應通知(投訴)中銀及報警處理

伯爵府

引用:佢講既公司名我唔識,但佢講得出我既姓,所

原帖由 lingling10 於 15-08-11 發表
佢講既公司名我唔識,但佢講得出我既姓,所以我就問點解佢有我資料,對話如下:
佢: X小姐,你之前有係中銀 ...
非常过份,你要follow up呀。

男爵府

畀面勳章

真係無法無知...

大宅

我打左去中銀,但都係預期中既答案,由於冇太多資料,佢地都做唔到啲咩,但會幫我記錄比高層聽

水晶宮

金管局,生果or方向報,BOC

侯爵府

最關心BB問題熱投勳章 BK Milk勳章

如果有時間一定追究到底

大宅

最關心BB問題熱投勳章

嘩,拎左d私人資料仲聲大夾惡!

珍珠宮

回覆:lingling10 的帖子

我都有戶口係中銀scary:

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

這個一定不能夠放過

公爵府

crazy !

子爵府

嘩好憎呢d人,我都試過,不過冇咩個人資料比佢知道,好心搵份正當職業啦

幾時先上到車.....

大宅

SS0303 發表於 15-8-11 14:42
我都有戶口係中銀scary:
我覺得唔關邊間銀行事,銀行有system唔比員工拎資料走,但如果員工有心用紙筆抄低客戶資料都冇辦法

珍珠宮

回覆:lingling10 的帖子

其實如果一間好著重客戶資料保密,佢哋係有記錄那一位員工入過去那一個客戶的檔案。

大宅

lingling10 發表於 15-8-11 14:40
我打左去中銀,但都係預期中既答案,由於冇太多資料,佢地都做唔到啲咩,但會幫我記錄比高層聽 ...
問題係你要知道呢個人嘅全名,唔係點搵佢出嚟告佢?

大宅

睛靈勳章

我最近都收到這個cold call, 個男仔仲好串話我簽左授權書俾他(做按揭)時,所以有我資料!

象牙宮

引用:我打左去中銀,但都係預期中既答案,由於冇

原帖由 lingling10 於 15-08-11 發表
我打左去中銀,但都係預期中既答案,由於冇太多資料,佢地都做唔到啲咩,但會幫我記錄比高層聽 ...
打去個人私隱專員公署

Opening hours of Reception Counter:

Monday to Friday: 8:45 a.m. to 5:40 p.m.

Address:12/F, Sunlight Tower,
248 Queen\'s Road East,
Wanchai,
Hong Kong.Telephone:2827 2827Fax:2877 7026

伯爵府

牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 大廚勳章 陪月勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

我之前都收到一個男人電話.
佢話佢係CITIBANK 做過,
佢話聯絡舊客戶知, 佢轉咗去新公司康 X
個時我諗緊, 我冇 CITIBANK 戶口, 只係信用咭.
張信用咭又係 19 幾世都唔用. 咁佢係乜水.
佢話我依家信貸記錄良好, 佢地公司可以比一個勁低息既貸款我.
佢問我有冇遲還咭數, 我話有呀, 呢兩個月遲還.
佢就問我, 不如貸款一筆清. 問我想借幾錢.
我就答佢唔方便依家答. 叫佢 6 點後打比我.
最後佢都冇打比我.

銀行又話會好好保存客人既個人資料, 都唔係

首頁

尾頁

跳至