婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆 Serena_cheng 的帖子

係!

男爵府

ac321 發表於 15-8-14 14:07
吾好成日諗個個業主都係衰人啦!
其實香港還有很多好業主架!
好多時,係租客想搬(换區换環境换大細), 你 ...

jm係咪本身你兩公婆/外家/男家有人放緊租?我冇話個個業主都係衰人,但我身邊真係唔少例子係兩至四年因不被續租而要搵地方搬,就算唔驚唔續租,每到租約臨完都擔驚受怕,唔知業主加幾錢租....加租/被加租你都總試過其中一樣啦!正因為唔想面對依種每兩年就驚一驚,都係自己買樓唔租樓穩陣d...而家閒閒地都成一萬蚊月租,遲下就萬幾蚊,唔係唔想租,而家業主嘅所謂市價,真係高稅太過份...一租就儲唔到錢,到老左冇錢交租點算?定要接受養老金每月拎一大舊繼續交租?定指望仔女分擔...唔夠長遠囉

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 15-8-14 14:07 吾好成

原帖由 kisani 於 15-08-14 發表
我係租客,租樓住。
我覺得加租係正常事,只要不高於當時市價就 ok。坦白講,人工物價管理费年年升就合理, 點解加租就係衰業主?!
而且,我發覺只要同業主提出每次預缴一年租,通常都會比個全年租金9折我!

大宅

回覆:99真係好難頂呀!!!!!!!!!!!!!

如果有經濟能力就一定搬走…

別墅

kisani 發表於 15-8-14 23:51
jm係咪本身你兩公婆/外家/男家有人放緊租?我冇話個個業主都係衰人,但我身邊真係唔少例子係兩至四 ...
講得太好了!我覺得無打算要小朋友就無所謂,但有咁既打算既都想有固定居所!好業主固然好多,但停租比你都有好多因素,我媽媽朋友租住個單位十幾廿年,但業主仔女大左生B要收翻間屋自住之類!公屋又無資格申請,為長遠來講想置業都係人之常情/_\ 我地呢一代都吾望養兒防老,上左車老左起碼叫做有個屋頂囉!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

引用:1.+我好樂意分擔家務,我返工所以99負責買

原帖由 Serena_cheng 於 15-08-13 發表
1. 我好樂意分擔家務,我返工所以99負責買餸煮飯,我負責洗碗摺衫無問題,留低D衫等我反尼摺都無問題,但你 ...
租樓住

大宅

回覆:Serena_cheng 的帖子

寄人籬下係咁,忍下啦。但你C6大駛呢個問題好大,你要正視呢個問題先可以解決寄人籬下而產生的問題。

首頁

尾頁

跳至