自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

引用:我想知有幾濕?倒瀉水咁多?我一向開25度,

原帖由 irischowys 於 15-08-18 發表
我想知有幾濕?倒瀉水咁多?我一向開25度,阿仔睡覺時會向上吹,死啦,我驚弄濕人哋屋企

...
佢話積水,浸壞他的電器,我相信佢有d誇張。

大宅

引用:其實人地都好惨....唯有冷氣開細d

原帖由 MATTMIA 於 15-08-18 發表
其實人地都好惨....唯有冷氣開細d
我明白,我可以做的都做了,我已經開到唔係好凍,我開左冷氣仲要開風扇,你話有幾凍者,真的很無奈。

大宅

引用:JM 放鬆D,我試過要求樓下將冷氣口向番下,就

原帖由 caca8j 於 15-08-18 發表

JM 放鬆D,
明白,他也是找管理管跟我説,但也寫了一封信入我信箱。我的風口是平吹没有向下,因為若風口向下我們在客廳會吹到頭暈。

男爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 LedTV 於 15-08-18 發表告你

原帖由 Muimuipoon 於 15-08-18 發表
我都知告得入的機會好微,否則佢真係告左我,近排佢間中在家裏好像鑿地咁,發出一些嘈音,有試過夜晚一、兩 ...
我樓上和樓主樓上的情況一模一樣 ,所以搞到每次開冷氣都好有壓力。

昨日又俾樓上找管理員投訴, 我比管理員入埋我家看, 其實我們已經在冷氣機出風位上面加了塊板, 出風位又打平向下少少,溫度係low cool 5-6度, 盡了人事做齊了樓上都投訴我都冇辦法了。

而管理員告知我們樓上係吾開冷氣的,係溫室問題,加上吾用抽濕機的,所以都好難搞……
總之地下一濕就即刻走來投訴,管理員話佢都係打份工,都好無奈。

珍珠宮

樓上唔開冷氣,溫差大,真係好難搞

伯爵府

回覆:有没有人試過在自已屋企開冷氣比樓上投訴

都唔明 d人一口咬定人地個冷氣向上吹, 咁唔係而你地個地板又濕咁係咪叫人唔比開冷氣呀? 其實大家考慮下木地板

男爵府

我都知溫差大實有呢個問題,我房都係成日地板有水氣,試過同樓下講叫風口吾好吹正向上,冷氣吾好調咁凍,但講左都係咁,我樓下仲要開足全日,我知天氣熱開冷氣無問題,但都顧下其他人,而家都吾再講,自己搵布放地下吸水氣,地下插電拖板都要搵野long高,真係驚走電架

男爵府

想問下係咩屋苑有D咁既問題... 係咪天花板太薄先會咁樣出水...

伯爵府

冷氣機外面板個風扇頁推向下, 再伸手入去內個風扇頁都一樣推向下才可

唔明可去賣冷氣機舖問店員你的機型如何把內外的風扇頁推下都可
只要堅持相信神 是愛我,為我捨己
《麥田裏的守望者》為世界貢獻了一個詞語:守望。教育不是管,也不是不管。在管與不管之間,有一個詞語叫“守望“。

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Muimuipoon+於+15-08-18+發表

原帖由 晴朗ma 於 15-08-18 發表
我樓上和樓主樓上的情況一模一樣 ,所以搞到每次開冷氣都好有壓力。

昨日又俾樓上找管理員投訴 ...
介紹個地產經紀俾佢。叫佢搬!

侯爵府

引用:想問下係咩屋苑有D咁既問題...+係咪天花板

原帖由 kptsui 於 15-08-18 發表
想問下係咩屋苑有D咁既問題... 係咪天花板太薄先會咁樣出水...
同問 因我住兩個地方冷氣機葉都向上
但係上左bk先第一次見呢個情況

珍珠宮

Muimuipoon 發表於 15-8-18 08:56
咁我夏天要開冷氣怎麼辦?
風口NG好向天花板

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我樓上投訴因為我屋企開冷氣把他家裏的地板

我樓上投訴因為我屋企開冷氣把他家裏的地板、傢俬及電器弄濕了,要我處理,否則要告我及要求賠償。我真的抓 ...
年年bk都有講樓下點開冷氣,但我咁耐,都未試過濕到壞電器?

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

回覆 Muimuipoon 的帖子

風口向下同唔好開得太大

伯爵府

C.Humphrey 發表於 15-8-18 08:59
你個冷氣風口調左向上吹?打平吹就唔會咁
地板濕左會煽親老人小孩,得罪樓上亦無好處,互相忍讓下啦

...
溫差太大都會。我冇風口向上架

翡翠宮

好媽媽勳章 畀面勳章

由得佢告

水晶宮

引用:我樓上投訴因為我屋企開冷氣把他家裏的地板

我樓上投訴因為我屋企開冷氣把他家裏的地板、傢俬及電器弄濕了,要我處理,否則要告我及要求賠償。我真的抓 ...
你樓上是儍的嗎?

水晶宮

引用:本來好少事,+同樓下講+轉下個冷氣風口出風

原帖由 shannnb 於 15-08-18 發表
本來好少事, 同樓下講 轉下個冷氣風口出風方向就得
告告告, 我等睇佢表演ar! 唔告正衰仔! ...
Agree x 100000

侯爵府

kptsui 發表於 15-8-18 10:52

有這個問題係因為:
1. 一邊有開冷氣、一邊無開冷氣,加上濕度高,無開冷氣個一邊 (氣溫高那一邊) 會出水。
2. 氣溫高那一邊的地板又用了材料傳熱快的質地,如地磚咁,地板溫度低過空氣中的熱氣,地板就會出水。

我住親的樓都係木地板,無出過水亦無被人投訴過。

珍珠宮

長智識

萬物皆空,因果不空

首頁

尾頁

跳至