自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

由細佬出世以來, 呢半年大女成日會搣人, 包括屋企人同工人姐姐, 宜家搣埋細佬, 講左好多次, 又試過罰企, 都會搣, 請問可以點做呢?
我地係屋企一見到搣人就會好重語氣叫佢停手, 但我地一番工, 佢繼續搣人, 工人姐姐都投訴, 好在工人姐姐算好心, 佢話擔心佢搣細佬多D, 我很不好意思, 不知如何是好

之前有D 文章話唔好用以牙還牙的方法, 罵她也只會讓她有樣學樣同埋增加關注, 講道理有唔明, 搣我地仲可以慢慢教, 唔想佢搣工人, 你地明啦... 請教方法

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

大宅

我會搣返佢,等佢知道有幾痛, 再話如果我有接到任何投訴有關你搣人,或見到你搣人, 每一次我搣返你10下... 我知我教法唔合時,但我忍唔住.

我係會體罰的人.

樂希媽媽    發表於 15-8-20 22:48
cnynicole    發表於 15-8-20 13:28
ilovemytwins    發表於 15-8-20 13:17
Chirley    發表於 15-8-20 11:57
fanny3315    發表於 15-8-20 11:36
JackJoe    發表於 15-8-20 10:34
emma_kapo    發表於 15-8-20 10:16

琥珀宮

你哋喺咪專注力去哂細佬度忽略咗家姐,所以佢搣人嚟引你哋注意?

珍珠宮

減齡達人勳章

回覆:兩歲半小朋友搣人

似呷醋喎!細佬出世後,你地係咪忽略咗佢,係咪去邊都帶埋細佬?有冇只有家姐和爸爸媽媽時間?

大宅

大女幾多歲?

先了解她是否模仿身邊人的行為
?她有否被人欺負搣佢,所以她“以牙還牙“來發洩?

再耐心教導她改正不當的行為。例如:可找一些教育小朋友品德的圖書給她閱讀。

如果她已習慣成自然去搣人,就不要急,給她一些時慢慢改過。

珍珠宮

佢係邊度學識搣人GA?

大宅

Sorry! 原來是兩歲半囡囡!

ho-liday    發表於 15-8-20 10:26

伯爵府

適當力度搣返佢,等佢知道己所不欲勿施於人

ho-liday    發表於 15-8-20 10:31
優悠在澳洲

公爵府

開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章

己所不欲勿施於人

頭幾次, 可能都會教佢, 叫佢諗下俾佢MEET果個人其實都痛0既, 再話唔聽我就會MEET番佢, 等佢感受下。

ho-liday    發表於 15-8-20 10:31
.........................................

珍珠宮

我囡2歲都係咁, 滅人打人.
話極都係咁,我都無氣.

我係街要一眼關7,佢成日打d 35識7小朋友,
之後我要say sorry.

遇著好d 家長, 會體諒,
遇著好緊張d 家長,真係鬧我都似.

TMC3012    發表於 15-8-20 10:49

子爵府

ni_ni 發表於 15-8-20 09:49
我會搣返佢,等佢知道有幾痛, 再話如果我有接到任何投訴有關你搣人,或見到你搣人, 每一次我搣返你10下... 我 ...
其實我有時嬲起上泥, 真係想搣番佢, 之前有試過搣番佢, 但佢好似好得意咁, 好好玩咁, 我係黑起塊面, 唔采佢, 最擔心係, 我唔係 FTM, 番左工, 佢照搣人...

吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

子爵府

tansyneko 發表於 15-8-20 10:00
你哋喺咪專注力去哂細佬度忽略咗家姐,所以佢搣人嚟引你哋注意?
我地都有咁諗, 而且爸爸抽好多時間同佢玩, 我就麻煩D, 又要番工, 又要顧家, 夜晚湊B, 我有時會特登請假陪大女單獨去玩, 只係感到多多時間阿女都覺得唔夠, 想獨霸媽媽... 同爸爸

子爵府

FennieMan 發表於 15-8-20 10:05
似呷醋喎!細佬出世後,你地係咪忽略咗佢,係咪去邊都帶埋細佬?有冇只有家姐和爸爸媽媽時間?

...
反而我地成日同大女出街(其實唔算多, 因為得假日才可以出街)反而細佬成日係屋企
不過, 細佬易湊D, 無咁痴身, 可以抖下氣, 大女超痴身, 湊佢真係好攰, 又正直跳跳紮的時間... 所以爸爸陪佢多D

大宅

聽過“trouble two”嗎?
即小朋友2歲反叛期。
可上網找些資料參考一下。

加上細佬出世,她又爭寵。

男爵府

引用:佢係邊度學識搣人GA?

原帖由 Angel_Rose 於 15-08-20 發表
佢係邊度學識搣人GA?
唔洗學ga bor, 其實我bb 2 歲都識發脾氣時meet 落我度 ,但我地從來無人會meet 人的 (我bb無樓主咁樣成日met 人,係發好大脾氣先忍唔住)
我覺得只有parents 鬧他唔可以做無用, 因為你地返工,他就識得去洽姐姐和小B, 工人姐姐唔可以默默受met唔出聲, 咁小朋友就會覺得無問題ga 啦

子爵府

chutt03 發表於 15-8-20 10:10
大女幾多歲?

先了解她是否模仿身邊人的行為
謝謝你鼓勵, 希望有出路...
暫時我地唔知道佢係邊度學識搣人, 上 pg 前老師都有發現, 大家都覺得似係因為細佬出世, 心入面有唔開心而發洩出來, 我唔知點可以疏導佢的情緒

子爵府

Angel_Rose 發表於 15-8-20 10:13
佢係邊度學識搣人GA?

暫時我地唔知道佢係邊度學識搣人, 上 pg 前老師都有發現, 大家都覺得似係因為細佬出世, 心入面有唔開心而發洩出來, 佢脾氣真係好似大左(我唔咁肯定) 我唔知點可以疏導佢的情緒

子爵府

BIGPAT 發表於 15-8-20 10:17
我囡2歲都係咁, 滅人打人.
話極都係咁,我都無氣.
係呀, 神經緊張....

大宅

其實,你要令到個小朋友覺得痛,要罰企,話比佢知係唔啱行為,如果佢以為係玩,只会变本加勵而個行為,罰無落行玩,一定要嚴,遲D返学你仲大獲,比老師投拆

子爵府

chutt03 發表於 15-8-20 10:25
聽過“trouble two”嗎?
即小朋友2歲反叛期。
可上網找些資料參考一下。

有呀, 好擔心呀, 仲有terrible 3, 而家2歳半未過渡到有泥3歲... 有時覺得唔知為乜生小朋友 ((灰爆

首頁

尾頁

跳至