烹飪搵食

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

大廚勳章

回覆 小時了了 的帖子

至於 "lock 住開唔到" 嘅問題 , 處理方法 以 說明書嘅指引 , 及 查詢代理 為準.
我未用過 silit , 我只能分享一吓個人使用 fissler 嘅類似情況 ......

能否 安全 打開 煲蓋 , 最關鍵嘅地方係 : 氣壓閥 是否 已經 自然地 從 煲蓋 上面 , 跌回 煲蓋 下面。

fissler 嘅 主要 氣壓閥 係設置於煲蓋 近手柄嘅位置 .
由於 這個 氣壓閥 被手柄 掩蓋著 , 因此只能從 手柄 的側面(蒸氣冒出的氣口)去 窺視 氣壓閥 是否 已經 返回 煲蓋 下面 .
而隱藏著 氣壓閥 的位置亦頗陰暗 , 需要搵枝電筒 去照吓 , 才能容易見得到個 氣壓閥 .

(留意 : 煲蓋/煲身 的溫度很高 , 好易造成燙傷 !因此 , 檢查時 , 應 先將整個 壓力煲 置於 sink 盤內 , 以 水喉水/冷水 沖一吓 , 或長浸在凍水中 , 將溫度降低一些.)

重點係 安全至上 , 必須要 確定 咗 氣壓閥 已經 返回 煲蓋 下面 , 才可以放心打開煲蓋 .

如果 手柄 仍然 不能 撥開 , 那就只有兩個可能 :
1/ 手柄 壞咗 (我個 fissler 手柄 就係出現咗呢個問題)
2/ 鍋內 有 食物 或 "食物器皿" 伸得太高 , 高到 觸碰 或 "kick 著" 煲蓋嘅機械裝置 (例如 : 氣壓閥) , 擋住 煲蓋轉唔郁 .

智慧用思考照明宇宙 invite all people to the moment of εὕρηκα !

Walk like a bird / Sleep like a dog / Sit like a turtle ~
人生 gridlock ... mix & match ~
ご馳走様
bella, ciao! Hasta la vista, baby ~
暗物質= entropy@>光速度@<-273℃

侯爵府

maggiepyau 發表於 15-8-22 10:31
高速煲能 煲湯,炆,煮,蒸,燉。真是方便節能省時又快又好。
因要預留1/3空間加壓用。是故要買大D會好用D ...
您好,請問一煲三味層層疊,是否下面煲湯,加蒸架蒸二個餸,但蒸餸是要用密封的碟蒸?

大宅

不需用密封容器蒸,除了燉湯才要密封。

多汁炆菜式 或 煲湯 / 粥 放鍋內底層,上兩層自組合:可肉/魚/瓜菜

蒸飯都得。

去參考展銷示範,好多菜式。

美亞開倉,問下高速煲。

複式洋房

首頁

尾頁

跳至