婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

小歪仔 發表於 15-8-26 16:45
你覺得作為新抱係完全唔需要理會99, 完全唔需要tum 99咩??
咁你係咪覺得你c6完全唔理你家人都係應份??:unk ...

係呀, 我都唔要求C6去entertain我父母, 假日我帶BB番去探呀婆, 我都講明C6唔出席都冇咩所謂, C6如約朋友食飯通常都會就我番娘家食飯果日. 我C6同我媽關係都唔錯的, 但佢地係零交流, 我媽連C6 ge電話都冇. 同埋我都唔會要求c6 join我娘家果邊ge活動, 莫講話旅行.

兩個人結婚, 根本就係三個家庭ge事 (我同c6各自的原生家庭+我地新組成的核心家庭), 三個家庭本身各自culture同rules都唔同, 點解唔可以分清楚d? 係都要拉埋話做一家人, 明知各知ge value systems, cultures, 生活習慣都唔同, 分得唔清唔楚只會產生誤會. 依一點西方社會ge家庭就唔會分得唔清唔楚.

99冇養我育我之恩, 我冇欠過佢, 點解我有責任去tum佢 係要保持敬畏同尊重ge態度去相處, 但冇tum佢ge責任囉. 要tum都首先應由62 tum, 其次就係佢仔c6去tum. 同埋婚後我幫佢照顧好個仔ge起居飲食, 我冇欠佢d咩, 大家頂多以禮相待.

男爵府

小歪仔 發表於 15-8-26 16:45
你覺得作為新抱係完全唔需要理會99, 完全唔需要tum 99咩??
咁你係咪覺得你c6完全唔理你家人都係應份??:unk ...

問多句, 你c6會唔會主動去tum佢外父先? 定會選擇保持距離? 距離就是美, 男家外家我都咁話. 婚後成家立室後就係自成一家了, 唔應該再過份依賴原生家庭.

外家有咩事要傾, 就應由較熟識外家各人脾性ge jm去傾. 同樣男家有咩事, 6299有咩不满, 都應該由較熟識男家各人脾性ge C6去傾. 正確的配對能有效感少因誤解產生的conflicts, 加上同番自己原生家庭ge成員去溝通, 講野可以直接d.

珍珠宮

kisani 發表於 15-8-26 17:13
問多句, 你c6會唔會主動去tum佢外父先? 定會選擇保持距離? 距離就是美, 男家外家我都咁話. 婚後成家立室後 ...
如果完全對原生家庭無求, 咪可以做到好似你咁LOR.
但樓主99幫手湊BB WOR, 立場已經輸左一半先LA.

成件事上面, 樓主只要做多少少, 就會佢同佢99都舒服, 點解一定要撐到"行", 搞到雙方都唔高興呢.

P.S.鬼佬都唔係結婚後完全疏離父母GA, 佢地都會相聚GA, 到時新抱咪一樣要應酬99, C6要應酬外父外母. 你估鬼佬無婆媳問題咩.

男爵府

育兒性格勳章

TiffChan 發表於 15-8-24 10:39
會咁樣架。識做d, 讚下佢,你就少d麻煩。我奶奶又咁,乜野都要讚佢叻。煮野好好食,煲湯一流。 D 女婿讚佢 ...

男爵府

小歪仔 發表於 15-8-26 17:25
如果完全對原生家庭無求, 咪可以做到好似你咁LOR.
但樓主99幫手湊BB WOR, 立場已經輸左一半先LA.

外國家庭至少唔會強迫個仔婚後要跟6299住啦, 同埋我諗十個有九個外國99都唔會主力幫手湊孫, 而係對自己退休已有一定計劃, 邊會好似中國99咁恨湊孫, 根本就係件吃力不討好ge事. 更重要ge係, 外國長老覺得兩公婆生左小朋友後, 教養問題都理應由兩公婆獨自面對. 相反中國長老好多都希望d仔囡生個孫比佢地打發時間, 點教點湊佢地都想比意見因佢地自問好有經驗. 咩都想幫d仔囡計劃好晒唔識得去放手, 依個係中國人ge "權威性人格"下所產生ge缺點.

我唔係話婚後就要完全疏離父母, 我自己就每個weekend都會轉三程車都番去探我呀媽. 但我唔會迫老公每次都要出席, 如佢有飯局出席唔到都冇所謂, 唔會怪佢令佢有壓力. 佢唔係度我媽可能更輕鬆自在添. 相反, 好多6299都想個仔同新抱成日番去探佢地, 見新抱唔係度多數唔高興會諗好多野. 其實好多jm都唔介意c6番去探6299, 只係好多c6見老婆唔番, 情願自己都唔番好過番到去比6299審問令自己難造姐. 6299見個仔唔番, 就會話係個新抱"叫個老公唔好番去探兩老", or唔比個老公番去 etc... 咁依d c6識做極有限.

過時過節當然都要定時相聚, 但邊個做主力去溝通就要分清楚囉. 好多時d 99呷醋, 話冇人tum佢讚佢關心佢, 其實都係個c6做仔ge唔識做, 咁都要入埋新抱數? 我做新抱ge同時亦都係自己呀媽個囡, 我都有呀媽等緊我去tum去關心. 如果連99我都有責任去關心, 咁我邊有精神同心力去關心咁多個人?? 呀c6就可以兩邊都唔關心? (99/ 外母) 我諗, 如果d c6作為仔ge識做d, 好仔兩頭瞞, 同時tum到自己老婆亦唔會忽略左自己呀媽, 咁就天下太平啦.

我睇文章見到一句說話好深刻: 「世上根本不存在婆媳問題, 只存在母子問題.」

珍珠宮

kisani 發表於 15-8-26 17:35
外國家庭至少唔會強迫個仔婚後要跟6299住啦, 同埋我諗十個有九個外國99都唔會主力幫手湊孫, 而係對自己退 ...
其實哩個POST係樓主呻佢99.
我明你想講乜, 但係你果套唔適用在樓主身上, 只係講緊分開住而又少見面既婆媳.
樓主要99幫手湊BB, 成日見面, 唔通乜都靠C6去溝通咩, C6又唔係分分秒秒都在家.

我覺得著眼點應該係點樣幫樓主LOR.
例如99誤會佢洗衫, 只要樓主扮下野講句"99我費事你太辛苦, 所以洗左D衫先LA", 一句美化既說話, 大家都好過, 唔通同99講, "你問你個仔"咁AR??

公爵府

回覆:kayikayi293 的帖子

冇唸咁多,有小朋友係會多問題嘅,不過冇在意咁多,唔係你會好辛苦嘅

男爵府

小歪仔 發表於 15-8-26 17:49
其實哩個POST係樓主呻佢99.
我明你想講乜, 但係你果套唔適用在樓主身上, 只係講緊分開住而又少見面既婆媳.
...

講番樓主case, 其實佢轉做ftm, 咁就可一手一腳自己湊番bb啦, 又唔同住添, 根本就唔洗成日見. 只要見面時c6一定在場, 咁就有咩都可以c6擋晒同主力tum 99啦. 果個係c6呀媽, 做仔ge tum呀媽係應份, 至怕佢唔肯tum要個老婆代佢tum咋

珍珠宮

kisani 發表於 15-8-26 17:54
講番樓主case, 其實佢轉做ftm, 咁就可一手一腳自己湊番bb啦, 又唔同住添, 根本就唔洗成日見. 只要見面時c6 ...
好似係同住GA WOR............

如果99無啦啦發脾氣果D, 梗係由C6 TUM LA, 但係樓主個情況唔係MA.
唔好理一個老人家有冇返過工, 人老左真係會性格變GA, 會變返似小朋友.

伯爵府

第日一定要教自己個仔識反錫和服侍自己2老,
雖然係男仔,但照顧親生父母絕對係親生子女既責任,
點可以要求別人子女去承擔呢???
話哂仔女係自己養大,當然要有互動關係,
女婿新抱都有父母生和照顧,點可以迫人分離。

總之女婿新抱對自己好係花紅,非必然。

大宅

回覆:從來未做過野既奶奶係咪難相處d

thx大家俾咁多意見我,我都知一隻手板拍唔響,多多少少出現係我溝通方面...其實未生之前都ok,但生左後真係多好多問題,奶奶會覺得個仔有老婆冇阿媽,再加上始終奶奶年紀大,其實真係唔記得點湊b,我地都係一星期3-4日返工靠佢夠鐘餵奶同換片暗訓,不過開奶分量果d佢唔識,總之我地ready好一切野俾佢照做...但bb會大,唔會淨係訓同飲奶,所以佢開始投訴我仔難湊唔訓教,再唔可以機械式咁湊...另外坐月期間因為始終我係home,所以全部湊仔野都係我揸主意(冇計,咁我奶奶唔記得晒d野,加上而家年代唔同,同以前果套有分別,最大分別就係而家要掃風)因為咁,佢當我老公面話湊仔得我話晒事,我老公又當堂應左句我先係bb媽媽,話事好正常,事後大家開始都唔多喜歡對方,健康院重安排我見產後抑鬱姑娘..講真,如果初初我堅持唔一齊住(老爺要求,話等bb大d先走,好等我坐月有人照顧,但原來我奶奶唔識坐月,我果段期間都係食外賣,我媽聽完嬲爆,日日煲湯比我老公拎過黎俾我飲)..之後奶奶話好想湊,佢以前一湊二,而家點會湊唔掂一個b,咁我就俾佢湊,專心考升級試...而家奶奶話腳痛同埋要去旅行,我一定要自己接手,咁岩bb身體有事,所以我決定做ftm算了,都準備緊搬出去,希望第日關係可改善...有sis問點解我唔哄我奶奶,原因係一哄佢佢就會更惡,覺得自己更加岩所以你地係做錯果方,完全得寸進尺...有時忍到嬲嬲地好想嘈佢,腳痛唔係大晒,我勸你唔好日日飲可樂免得過重,而家自己重得制腳痛就要全家受你脾氣搞錯

大宅

其實我相信好多婆媳都清楚問題所在,但唔知點解一見到對方就會控制唔到eq我會好好反省下...咩原因都好,我會提醒自己佢係長輩

男爵府

我99都係無出嚟做過野,
佢個世界就好似得佢一個咁,
無啦啦就會對你黑口黑面,
又唔願意接受新事物,解釋完又唔聽,
呢排佢猛咁話我點解出年9月先讀k1,
叫我3月就好去搵學校入學,俾佢吹到啤啤聲。

首頁

尾頁

跳至