親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

由於今次SG之旅,好多資料都係BK搵到,所以今次第一次寫返自己既行程比大家reference

人數:兩大人,兩中童(12 & 16歲),兩小童(3歲)

scoot 10:xx到新加坡,約jason拎門票
交收完就搭MRT去carlton city hotel

MRT好方便,而carlton city hotel真係好近MRT站口

day 1: 1點左右去到酒店就有房比,只係未set up到extra bed比我地姐,由於未上房前見對面有超市,我就同一中童+二小童過對面買零食同益力多,行完返黎已經加左床,食左一輪零食,休息左一陣就行去maxwell food centre係雞飯,本來食完飯係去gardens by the bay既,不過其中一個團友唔舒服就返酒店休息,訓到黃昏去老巴剎食串燒

day 2: singapore zoo (我地搞搞下成2點先去到zoo),其實個人覺得有少少悶,係最後餵完長頸鹿諗住同兩個細去騎埋pony就走,先發現個邊有水玩,咁兩中童同兩小童就係水到玩到人地停水先走,記得去zoo呢日帶多套衫去換,小朋友一定會衝入去架
夜晚就咁係ang mo kio個mall度食左少少野就返carlton city拎行李,夜晚過新山
21:00車去新山,22:30前到hotel jen,附近便利店只開到23:00,因為dinner唔係好夠飽,好彩我地買到一堆零食同杯麵先close

day 3: angry bird, 11點左右玩到2點, lunch係返同一個shopping mall度食, 呢個mall有supermarket,可以去買定D飲品同零食
返到酒店係hotel jen swimming pool度玩到6點左右
跟住沖涼休息,8點左右坐的士去天來dinner (但個晚食唔到麥片蝦)

day 4: 兩小童little big club + hello kitty, 10點玩到1點, lunch nearby
2點hotel jen shuttle去legoland (當晚住係legoland)
legoland真係要4點先有房,check in手續搞掂換好衫就去waterpark玩,其實唔係好多野啱3歲玩,玩左少少細路仔野後,我就叫老公同兩個中童去玩長梯,我就陪兩個細係BB池度玩
當日約左5點車去睇螢火蟲
呢日司機安排左我地去天來食,本來我想試新蔡記,但佢話當地人覺得天來好D,於是我地又食多餐,今日食到麥片蝦,真係值得一試
睇完螢火蟲,車左我地去食生果同榴槤先返酒店

day 5: 老公同1位12歲朝早去waterpark玩,我就同16歲+3歲入theme park,大家約好11:30返酒店執埋D行李就check out,然後一齊入legoland玩,就係咁玩到閂門,過去legoland對面食街dinner
21:00車返SG sentosa,唔知係唔係因為星期六晚,都幾塞車,去到sentosa都23:xx

day 6: adventure cove waterpark, 兩個中童約左dolphin discovery, 但今日玩到閂館都玩唔晒,佢地話D長滑梯好多人,又係同之前一樣,大家一齊玩左D大小一齊玩既野先,老公同中童去玩大人野時,我同兩個細去沖浪,佢地係淺水度玩已經好開心
呢日出左vivo city dinner同去左supermarket入貨,買定D飲品第二日帶入USS,仲有早餐,snacks

day 7: 10 - 8 USS, 最後大個D要玩過山車,我就同兩個細再玩下野,由於USS係7點收,7點後已經冇得比我再玩,我就去shopping,而點解我地成8點先走,因為排過山車,佢地係6:30排到7:45先有得玩,仲要lock左個電話,完全contact唔到,我唯有一拖二行下又坐下,呢樣搞下,個樣睇下黎等佢地出黎
不過係冇買express情況下,除左一個過山車冇玩,咩都玩晒,總算完滿結束
呢日都係出vivo city dinner

day 8: 朝早去左beach行下玩下沙,1點前check out
check out左去SEA (本人如果唔係好鐘意睇魚係可以skip,同埋如果去過沖繩水族館,沖繩嗰個好睇D), 去完就過去skyline & luge度玩左3轉,我地4:30前到買飛同開始玩,玩完一轉落返黎就勁多人買飛,上到頂1st ride條龍好長,真係好好彩
玩完出左china town食我地行程最後一餐飯,肉骨茶好好味,但我聽到D人食蟹好貴,如果會去新山,記得去到新山先食,平好多架
食完飯返sentosa拎返行李就搭MRT出機場,23:30前到,01:55機

今次係第一次去SG同埋第一次同埋表哥表姐去(即兩位中童),好驚太熱大家都好燥,好好彩去左8日,係得兩日冇落過雨,日日都有落下雨,唔算太辛苦,今次行程比想像中relax
成個行程只係比原本個plan去少左gardens by the bay,我覺得已經好好架喇

大宅

多謝分享 ,我都計劃緊去新加坡 +新山 ,
想問下 ,
legoland 門票 是到酒店才買嗎 ? 是否 1 day 可以升 2days ?
同埋可以介紹 螢火蟲包車司機嗎 ? 螢火蟲值得去嗎 ?
hotel jen 環境如何 ?
Thanks !!!

侯爵府

引用:多謝分享+,我都計劃緊去新加坡++新山+,想問

原帖由 ava@yu 於 15-08-24 發表
想問下 ,
legoland 門票 是到酒店才買嗎 ? 是否 1 day 可以 ...
Legoland門票 -》check in時會問你買唔買,大人RM 207(2 days combo)

Hotel Jen 環境好,房夠大又乾淨,浴室我覺得好好,因為企缸就係浴缸隔離,游完水我放兩個小朋友入浴缸,我自己企係度沖,睇住佢地

螢火蟲其實悶悶地,搭船睇岸邊螢火蟲,係成棵樹都有既,有時間可以安排下,但時間趕就唔駛特登去

侯爵府

引用:多謝分享+,我都計劃緊去新加坡++新山+,想問

原帖由 ava@yu 於 15-08-24 發表
想問下 ,
legoland 門票 是到酒店才買嗎 ? 是否 1 day 可以 ...
螢火蟲司機係揾Jason book
去到場地自己比錢入場

大宅

songsongyeah 發表於 15-8-24 12:42
螢火蟲司機係揾Jason book
去到場地自己比錢入場
唔該晒 !

珍珠宮

多謝分享

首頁

尾頁

跳至