在職全職

跳至

首頁

尾頁

大宅

viffy 發表於 15-9-2 17:45
都唔算冇長老幫手o既,我唔煮早餐的,朝早成日會同婆婆一齊出去食,可能一三五咁,食完早餐婆婆幫我睇住一 ...
做FTM其實係勁充實的。
你都算好,起碼有婆婆可以幫下眼呀。無長老無工人既FTM,真係忙到乜時間都無..

大宅

引用:Quote:MrsWongJr 發表於 15-9-3 10:15 到細

原帖由 edith1234567 於 15-09-04 發表
有啊,有長老有工人,但大仔是勁百厭,看少一陣就跳上BB床同high chair.

我有感大仔咁多唔同人湊,搞到勁百厭,覺得自己有錯失,好想留係屋企教返好,但要放棄一份鐵飯碗,想小朋友小學時在做返,但係就要由頭黎過(年資,人工,工積金),最重要係唔知返唔返到去本行。

男爵府

回覆 edith1234567 的帖子

你好呀,我做左ftm幾日,有d唔慣,但好充實

別墅

想生BB熱投

回覆:chysanna 的帖子

加油啊~單親媽媽

別墅

想生BB熱投

回覆:viffy 的帖子

媽媽都係好忙

別墅

Push!! 加油

別墅

引用:Quote:原帖由 mrschoy 於 15-08-26 發表我

原帖由 edith1234567 於 15-08-26 發表
支持你!而囝囝第日大個左時,諗返起細個的回憶時總有媽媽,是件好美好的事!

...
支持你

大宅

edith1234567 發表於 15-8-25 11:42
要離開一份人工好,無壓力又準時放工既工,真係百感交雜。未知做ftm既日子係點,有少少惶恐,少左收入,少 ...
same, 我而家份工都無壓力,準時收工,人工唔算高,但至少收入穏定..但係我都打算過埋今年就辭職唔做了..做左working mama之後,發現每日同阿B相處既時間真係好少,每晚雖然準時收工返到屋企,但係餵奶,煲粥仔,洗衫,自己食飯沖涼,已經搞到9點幾10點,下一餐奶又要餵了..之後仲要氹佢訓,實在連自己想坐低休息既時間都無,更何況住同阿B玩既時間呢/...同埋有時阿B半夜喊醒,我同老公都唔夠訓變得好燥,2公婆拗叫亦多左,感情都差左D..自己日抖返工亦都無精神...所以打算袋埋份year end bonus就走人,專心湊仔..我唔想再錯過阿B成長既每一個片段,因為時間失去左就無了,工無左可以再搵.

大宅

回覆:resign做ftm,好需要支持

做了 ftm 11個月,兩個小朋友,一個4.5yr一個2.5yr, 頭7個月有工人,宜家沒有長輩工人幫手,開頭冇工人有 d唔慣,覺得自己變咗工人。
宜家我嘅感受係,情緒反而好咗,因為冇得避,日日對住佢地大聲同惡都唔係辦法(當然都有失控的時間) ,又唔會比工人影響心情,大女情緒好咗,細女 trouble 2 冇得比較。
不過呢,耐唔時就好迷失,我係 home office做自己嘢,宜家冇工人變相少咗時間做嘢,做完家務,佢地瞓咗都淨係想 hea, 日日都攰,日日都要午睡,冇時間發展事業但又好似唔係幾放得底。

複式洋房

chysanna 發表於 15-8-25 12:07
回覆 edith1234567 的帖子

我都好贊同你.. 亦都好佩服你, 我係一個唔可以唔做野嘅單親媽咪, 如果有得揀, ...

me too here. I wish I can stay home to take care of my child also...but single parent have no choice to do that...you cheer up!

子爵府

育兒性格勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

我都辭左職喇,交信前真係掙扎左好耐好耐
我老公好堅持我做FTM,但我係公司係管理層
管慣人,人工又幾好
假期又多,雖然辛苦,但絕對做得得心應手
我老細同事都5想我走家,但冇計
始終家庭要緊

不過我好DD,我大仔已經小學
細女就足3個月啦,2兄妹相差咁多會舒服DD
不過大仔就要睇功課,陪下讀書

我自己好鍾意煮野食,打理屋企
所以我依家心態上都OK接受家
之前係5想冇左份人工
不過又覺得錢可以再搵
但仔女成長錯過左真係冇得番轉頭

複式洋房

回覆樓主:

我也想你們比些見議我:

我也plan緊成為ftm, 真係好爭扎,因為如果我做ftm 要食老本,因只靠c6一個人不足應付開資,而且當中要好慳下,要cut 仔某D興趣班,和我一小部分保險,照比媽咪小小的照顧費,不可亂買嘢,ftm後未必再可去旅行,好彩平時我自己好小買嘢的,我小朋友明年升小,如計畫ftm, 可能只可去到小學4/5年班,我D老本差不多吃完,要再工作,到時一定找不返這工種及人工!

我c6,就見我好有決心也無耐支持,會作出有限支持,因佢人工不高!

別墅

回覆 leung_fatfat 的帖子

我都打算做埋新年唔做了!!
依家BB比阿媽照顧,放工返阿媽到食飯,食完玩一陣就同老公返屋企。
返到去都成10點幾11點,屋企家務冇時間做。周黎周去又好辛苦
所以依幾個月都覺得同老公感情差左
希望做左FTM媽可以好D啦..

大宅

回覆 BB1314520 的帖子

我都試過有一排每朝孭阿B返我屋企俾我媽湊,真係緊攰,孭住佢兩邊走..而家99會黎我屋企睇住阿B就比較好,至少我唔使左撲右撲,可以直接衝返屋企

首頁

尾頁

跳至