跳至

首頁

尾頁

男爵府

我先生是HOLD綠卡的, 打算明年回流美國, 在美搵工再申請我同4歲囝囝去美國.我想請教下各位, 先生係咪在美國要有一份穩定收入或一定銀碼的收入先可以同時申請我同囝囝架?
如果佢人工暫時唔夠高, 係咪需要搵擔保先可以遞表申請架?

麻煩晒各位解答.
mommy loves U  

別墅

回覆:綠卡申請家人需要幾多收入要求?

應該要有穩定收入的人擔保,可以是申請人或第三者,要幾錢才夠就唔清楚

大宅

唔夠可以搵人擔保,但記住係以一個家庭為單位,另您顯示您有超過聯邦貧戶指標125% 以上之收入及/ 或資產

2015年聯邦貧戶指標可參照以下:

你先生擔保你同仔仔,即係3個人,咁如果佢找工作年薪多過$25,112就Okay喇

別墅

回覆:Supersasa 的帖子

申請手續和辦擔保係兩件事,我記得申請時係唔需要有擔保。 你哋應該盡快向美國領事館填表申請排期,但要確定你先生張綠卡仲有冇效?

男爵府

hikiko999 發表於 15-8-26 22:44
唔夠可以搵人擔保,但記住係以一個家庭為單位,另您顯示您有超過聯邦貧戶指標125% 以上之收入及/ 或資產

2 ...
多謝你幫我搵咁多資料HIKIKO999.

年薪US$25K左右就可以? 咁要求又唔高WOO, 我老公應該搵到既.需唔需要我老公在美國做左野幾耐佢要REVIEW佢收到幾耐先可以申請呢?
目前我地一家人在HK做野及生活.

至於資產, 由於新移民第一次入境時有50萬美金的免稅額, 我打算佢申請左我同仔仔, 第時我地LAND時經銀行WIRE過去美國就唔需要俾稅, 不過目前D錢在香港, 咁算唔算係我地既資產? 層樓在HK是UNDER我個名的, 先生冇聯名.

麻煩晒你既解答.

男爵府

Doreayu 發表於 15-8-27 00:15
申請手續和辦擔保係兩件事,我記得申請時係唔需要有擔保。 你哋應該盡快向美國領事館填表申請排期,但要確 ...
我老公既綠卡仲有效的, 不過由於佢一直在HK做野, 佢在美國冇收入(有報稅)都可以依家就遞表申請我同仔仔嗎? 定係要等佢到左美國有收入, 先可以申請架?

男爵府

回覆 雙妹媽 的帖子

唔該晒你

大宅

回覆 Supersasa 的帖子

個年薪係計上年嘅tax return,即係報稅o個個,資產方面計法有啲複雜,唔係話你有層$100美金嘅樓就當你有$100美金嘅資產,佢有公式去計,你可以上網search下呢份I864擔保書,另外有教你點樣填同埋點樣計算
我記得綠卡申請配偶要排期,或者你可以申請左先?經濟擔保個度容後再準備?其實你或先生有冇親戚朋友係美國,如果你先生一個入息唔夠,佢地都可以擔保你地咖

別墅

回覆:Supersasa 的帖子

咁你先生有冇每年定期返美國或已申請回美證? 若長時間冇返或冇回美證,佢可能下次入境有機會喪失綠卡,咁你和仔仔都冇資格攞綠卡。所以最好係你先生再返美國時,確保能入境後才幫你哋申請。

男爵府

hikiko999 發表於 15-8-27 22:42
回覆 Supersasa 的帖子

個年薪係計上年嘅tax return,即係報稅o個個,資產方面計法有啲複雜,唔係話你有層 ...
我老公有好多親戚同家人在美國, 所以即使要搵擔保人, 應該都冇問題的, 只是我唔想麻煩到其他人, 如果自己可以搞掂就唔使欠人地人情.

男爵府

Doreayu 發表於 15-8-28 00:14
咁你先生有冇每年定期返美國或已申請回美證? 若長時間冇返或冇回美證,佢可能下次入境有機會喪失綠卡,咁你 ...
我先生每年都回美國一次, 本來次次都好順利, 點知今年年頭回去時俾人"的"左入去問做咩長時間不在美國, 所以上次我地專登去搞左回美證, 咁明年返去時就唔怕俾人留難, 應該冇問題的.
我地都PLAN左明年年尾先生回美搵野做SETTLE DOWN了, 咁佢去到可即時申請我同仔仔, 大概年半左右我地應該都可以走了.

男爵府

其實最理想的安排是先生現在就在香港申請我同仔仔, 咁2年後我地可以一齊LAND.

不過因為先生一直在香港工作, 之前2年開始在美國都報埋稅, 咁佢唔可以證明自己在美國有足夠收入去SUPPORT家庭, 不過佢在港收入都是US$25K以上的(有超過聯邦貧戶指標125% 以上), 咁既情況佢可以申請我同仔仔嗎? 還是要等佢去左美國有份穩定收入先可以申請啊?

大宅

醒目開學勳章

因你老公是GREEN CARD,正苦有RULES不可離境超過一個日子,好似不可超90日?你要去CHECK下你老公個GREEN CARD仲有無效先,吾係個GC未過期就得架,要有其他正明你老公為何不在日子內回美。

Financial support is easy,, only need 3 years tax report ( your hubby can call IRS to get free copies)

男爵府

回覆 Carrie210 的帖子

GREEN CARD HOLDER好似唔俾出境超過半年咋? 今年4月份我老公返美國時已經申請埋回美證, 出年入境應該冇問題的.

大宅

醒目開學勳章

回美正都不可多過一年麻??

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Supersasa 發表於 15-8-31 19:59

GREEN CARD HOLDER好似唔俾出境超過半年咋? 今年4月份我老公返美國時已經申請埋回 ...
唔一定架,回美証有效期為兩年,入境時要睇過移民局時個工作人員點睇,
而且回美証到期要再申請都有機會唔再批,你先生喺到期前回美穩陣D。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

男爵府

回覆 rose-mag 的帖子

係啊, 回美證有效期是兩年.咁我想問我老公打算明年6月份左右回美國申請我跟囝囝移民, 跟住回港一年, 計劃後年4月左右他就正式去美元定居及搵野做, 我同囝囝批了移民後就可以一家團聚了.

咁樣安排, 我老公後年入境時一般有冇問題呢? 因為回美證明年回美時用左一次, 他後年再次入境時又出境超左半年時間 (未夠一年).

男爵府

係兩年時間啊

大宅

醒目開學勳章

回美紙 is not same as multi-Visa, i think you can use it once, then have to apply again for the next entry.

男爵府

唔知岩唔岩, 我上網SEARCH左以下資料, 話在回美證有效期內, 可以一次或多次入境. 我會盡量安排D時間在一年內入境一次, 希望呢2年順順利利入境, 咁我地就可以移民去美國一家團聚了.

http://www.uslawchina.com/new_content.asp?xw_id=2934

首頁

尾頁

跳至