想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

5weeks流血絲睇急症入院留醫一晚。睇到胎囊未有胎,醫生話唔成功機會好大。胎囊太細,抱住有信心既態度、食多d野令佢快點長大,兩星期後再有血絲睇私家,醫生話唔樂觀,雖然有胎,比正常細左一week,叫開維他命葉酸,醫生話要靠bb自己,可以做既都唔多,三日後有血再睇第二個私家,情況一樣唔樂觀,醫生實牙實齒話九成唔得,因為仲未照到心跳,上網不停睇人地既經歷。胎細流血係咪都有機會長大直至出世,隔多兩日出血情況嚴重左再去急症,又係留院一晚,第二日醫生已經斷定個胎唔得,因為無心跳同無大過。問我係咪會出去私家照多次,經歷左兩次私家兩次政府,我知道,你要離開了,我知道我地無機會再走落去,睇多次私家,醫生話出血情況嚴重,連個胎入面都有血,要立即做手術............即日入醫院做刮宮手術,三個星期入面每日都上網問人,究竟我係咪有機會可生個寶寶出黎,係咪可以臥床養肥你,每次出現血絲流血都好擔心,身心受既果種痛苦,唔係其他人可以理解,尋日終於同你say goodbye,果種痛,我唔會忘記,雖然你從未出現過心跳,從未出現過胎動.......不過我唔會忘記你曾經帶比我所有懷孕既感覺,下次記得帶齊野呀Bb

別墅

係, 無呢個經歷係唔會明白呢種痛.
不過BB唔夠健康, 即係佢未準備好黎呢個世界, 他走了, 我地亦要向前行.
唔好傷心, 好好休息, 保重身子, BB好快帶齊野再黎過. 加油!

複式洋房

回覆:未小產過係唔會明白果種痛 (純呻)

去年五月懷孕,滿心歡喜,到七月準備做去做第一次檢查的那天早上開始見紅,立即返屋企卧床休息。下午去見醫生,醫生指佢太細,只有胎囊而沒心跳,九成唔得。醫生話當遲排卵未見到心跳,叫我十日後再覆診。返去後日日卧床,但一起身就已經流血,日日好似m咁多。日日瞓喺度睇baby kingdom, 睇下食乜好就叫老公買,食花膠,飲桑寄生,乜都試。再覆診時,醫生話佢已經流得乾乾淨淨。簡直十萬個傷心!!!
日日以淚洗面... 同事不停同你講,好多人都係咁,邊邊個都試過,唔駛唔開心。連老公都話我太執著。無錯,未試過點會知! 我絕對唔會忘記日日怕上洗手間,怕見到又再多左見紅的那些日子!
但唔開心的日子總要過去,我地要為下一次做好準備。坐小月子養好身體,check住小產後身體情況。我就係可能因為情緒影響,搞到依家有m但係無排卵。現在要睇婦科同食排卵藥。你都要努力振作! 調整心情,重新上路! 好快會有好消息!

別墅

大家要一齊努力呀~ 我1月果時, 7W冇左心跳, 睇政府醫生第一句就叫我食藥流左去。

當時5W我流啡入去, 佢半日SICK LEAVE 都唔比我, 仲話好多人都係咁架啦, 訓床都一樣架咋~~

聽到果時個心幾痛呀!! 到7W, 入醫院做完手術, 我奶奶黎探我, 仲要話我已經識行識走, 即係冇事啦~~ 嘩, 當時我個心幾難受, 唔通我真係對住你喊先叫有事咩~

JM, 我地自己要加油!!! 衣D 唔開心, 得我地經歷過嘅先會明白~

BB 好快會黎搵返我地架!!!

別墅

其實我會安慰自己如果一定要發生早發生已是不幸中之大幸,加上上來看一下就會發覺其實好多人都面對緊唔同問題,而我慶幸小x前後自己身體上一直冇乜痛冇太辛苦,所以我唔開心左陣心情好快就已經冇事了,現在專心調理好身體,盼望下一次健康懷孕. 過去的就不要想太多了,向前看吧,共勉!

大宅

kiki_sky35 發表於 15-8-27 18:01
去年五月懷孕,滿心歡喜,到七月準備做去做第一次檢查的那天早上開始見紅,立即返屋企卧床休息。下午去見醫 ...

Kiki。我地要重新振作再出發

別墅

我都係一個星期前小產了,7wk開始流啡入急症,安排第二日照陰照見到bb 有心跳,當時醫生仲叫我都係瞓床休息下,冇野可以做到,我都好乖咁瞓床,流左兩日啡再出血開始見紅又入急症,我真係擔心到喊,入左院住左晚都仲係見到bb 有心跳,但始終唔知點解自己仲出血,之後出院回家就開始肚痛,我就知不妙了,最後痛左兩日自然排左出黎,個刻我喊到收唔到聲咁入醫院檢查⋯到現在我都唔明白點解會出血令到bb離開我,一想起就哭,又怪過係咪自己唔識照顧bb⋯⋯但我都知要正面咁面對,而家好好調理身體,過兩日返醫院照,我都唔係好想去醫院,但我知要好好照顧自己身體,bb會再健健康康咁返黎我身邊,你都要加油!好好調理自己身體,bb會返黎架!

複式洋房

我小產左兩㳄,一次20w,一次16w,我好明白你感受!!身心既創傷5係一般人可以理解!

民房

我都剛小產,同你地一樣,個胎停左生長,而家等個胎自然排出黎,已經等左幾日,只係不停留啡,仲未有鮮血,搞到個人好心煩,已經唔開心,好難受,但要等,究竟幾時先完結,真的無人會明白自己既心情,因為每個人都覺得好少事,好多女人都係咁,只係話,你個胎都未成型,唔駛咁唔開心,我明白好多既道理,我只係未過度到,而且個胎一直未排,件事就好似一直都未完結,

大宅

係。果種痛即使係最親密既人都唔會感受到,因為係好自身既。

大宅

回覆:pinkpinkchan 的帖子

我完全明白,我7月尾都小產了,8週時見到佢心跳,但size只有6週幾,好努力休息2星期,食好多長胎的食物,10週覆診,bb好努力長大了,size有成差不多9請週大,可惜心跳停了。當醫生口中同我講\'太太你流產了\',我無喊,但成個人呆了,無哂反應,醫生俾了入院信我後,我離開診所,眼淚流到收唔到,企都企唔穩,嚇到老公死死下....之後幾晚訓覺晚晚喊醒,入醫院做刮宮手術,姑娘推我入手術室,我好唔捨得肚入面的bb,除了喊唔知可做咩。
雖然身邊所有人都話bb成長唔到,自然淘汰總好過生了出來才發現有問題,係,佢地講得啱,但我真係接受唔到,點解小產果個係我?事情已發生一個月,雖然表面上我已接受了,心情已平復了,但我仍然周不時諗起bb,我好掛住佢。依種心情,根本連最親既老公都唔會明

別墅

係呀,始終bb真係存在過係我地個肚入面,我老公都唔係好明白我既難過,但佢好安慰我話大家都努力過,bb都努力左,佢知道自己唔健康先會離開,叫我好好調理好身子bb先會再返黎,我明白,但要難過都冇可避免,我都係想喊就喊,喊完再好好調理自己身體,等bb返黎

大宅

我都試過初期無左
老公話都未有心跳駛乜傷心
佢地都唔明
到而家就算生左個囡都會諗番
回果唔係自己唔好
大b 而家會係點呢?係哥哥定姐姐呢。
其實仲會傷心難過。

smallsmallsnow    發表於 15-8-27 21:33

男爵府

係!簡直係切膚之痛!我經歷了兩次!慶幸我第三次懷孕成功了,順利誕下仔仔,食得瞓得,肥肥白白,我相信,個天會揀選過最好的先俾我地

大宅

大家經歷過就會好明白大家,無論身心都須要時去接受同復原,無論幾多人既安慰都唔會可以平伏,其實我老公都好傷心,希望bb唔好放唔低,希望佢快快樂樂去做小天使!我唔會忘記呢位小天使,佢永遠都會佔一席位

複式洋房

見紅嗰十日,完全唔敢同屋企人講,只係自己同老公知,自己驚,自己擔心。到無左一星期先敢同屋企人講,講左一句已經爆喊。阿媽第一句問我,做過d咩?我都想知我做錯d乜!我自己好小心! 佢再問我做乜唔入醫院。其實我唔知應該做乜,只係覺得好驚! 婦科醫生知我見紅(唔係啡,是紅的),但佢完全無講過繼續見紅就要入院! 只係開左粒安胎藥我食就打發左我走! 好冷血,所以我之後轉左睇第二個。
其實係咪見紅就一定要睇急症?? 如果係,點解醫生唔同我講?!

子爵府

我明白,3月頭時,6W1D,朝早起身護墊啡嘅,仲白痴照返工,返到工又多咗,開始似血,像M come咁。我喊住同老闆請假,盼了19個月的BB真的要離開我嗎?一路喊住自己駕車去佐敦睇私家,陰超都照唔到胎long,血越來越多,簡直m come。醫生叫我驗血,驚宮外孕。我直頭懷疑自己係咪其實食詐糊。

翌日,我結婚5周年紀念日,醫生call我話我hcg係有懷孕的,不過我流咁多血應唔係宮外孕。BB真的存在過,但在結婚周年前夕走了。不過,佢唔健康先會走,大家都明白。

休息一星期,血流清了,中西醫都話M一次後可再試。我心諗既然BB冇咗,就認真減肥,日日運動,跟營養師食餐單。仲訂晒機票8月去旅行。可能個人放低咗,個心也冇記掛住BB,只係想減肥。M一次後,竟然真的中咗。西醫都話:「嘩,你好快手。」

而家22周了,oscar同結構都過關。所以JM不要傷心,要接受現實,早日放下,BB會返嚟的。

別墅

終於捱過12週、諗住照完向親戚朋友宣布、點知發現染色體有問題、幾千份之一嘅機會都中左、13週人流了。係好傷心𣎴過已經過左去,生活要繼續。加油哦!

大宅

見紅有好多可能性,我果陣醫生就話我係作小產。咩都無比我食同打針。只叫我出血多左同肚痛就去睇急症。到最後我轉左三個醫生,第三個醫生係幫我做手術果個。佢亦都係令我覺得最好既一個。佢會表現出關心同擔心。我個bb無左。佢個樣都好失望。如之後我再有。都一定會搵返佢幫我照

民房

我而家唔會再同任何講,我既感受,因為無人明之餘,仲要聽埋d佢地以為你安慰自己既說話

我老公都好唔開心,我相信佢同我一樣咁唔開心,所以頭個幾日,佢真係好照顧我,體諒我,但到最後都係發左我脾氣,男人既好似唔係好明,我們女人除左心靈上既傷害,我地仲要面對仲有身體上既相害

首頁

尾頁

跳至