母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

以為陀住bb可以食的藥,餵人奶都可以食,點知原來唔可以。。。但我已經餵左5個月,呢一刻,好擔心,好無助。 好擔心bb食左呢5個月的奶會有咩事。 另要我突然唔餵,我又好唔捨得,因我本身打算餵到1歲。

成個人都down晒。。。

子爵府

呢D情況問醫生穩陣D
不過如果 BB 發展良好
重量, 高度, 認知, 肌肉等等都正常
咁你都唔使太擔心

就算唔食人奶都冇問題呀
健康, 夠營養咪得囉
反正都可以加固
BB 始終會越食越少奶
唔使唔開心

別墅

回覆:carol0521 的帖子

餵到5個月已經好叻,最緊要係妳同BB都健康嘛!

大宅

回覆:carol0521 的帖子

點會食藥前無問清楚醫生架咩?

大宅

carol0521 發表於 15-8-28 15:42
以為陀住bb可以食的藥,餵人奶都可以食,點知原來唔可以。。。但我已經餵左5個月,呢一刻,好擔心,好無助 ...
最新情況如何呀?我可能遲D也要吃肝藥呀
不能餵母乳很可惜

大宅

引用:Quote:carol0521 發表於 15-8-28 15:42 以

原帖由 bearmrsyee 於 15-10-01 發表
最新情況如何呀?我可能遲D也要吃肝藥呀
不能餵母乳很可惜
我問左兒科專科,佢話可以呀!所以而家又餵番。但食藥3個鐘內盡量唔好餵。

大宅

carol0521 發表於 15-10-2 13:37
我問左兒科專科,佢話可以呀!所以而家又餵番。但食藥3個鐘內盡量唔好餵。

...
好消息呀請問你吃的藥名是什麼?

大宅

carol0521 發表於 15-10-2 13:37

...
Hi,我食左約4 weeks 肝薬,bb早產出世了,現在在icu, qm doctor不建議餵人奶,qe nurse不斷遊説叫我母乳.説母乳含藥量不多....我吾知点決擇呀,想問下您bb食母乳後一切發展安好嗎?

大宅

回覆:因為食肝藥,唔可以餵人奶

我食tenofovir,醫生話可以喎!我問過4-5個醫生!

大宅

回覆:bearmrsyee 的帖子

您食邊隻呀?醫生同我講有1%至2%去左人奶度,但可以餵喎!

大宅

jennyp 發表於 16-2-15 05:37
我食tenofovir,醫生話可以喎!我問過4-5個醫生!
我都系食tenifovir呀但開薬給我的醫生不建議母乳
請问你問過4至5個醫生是來自肝科,兒科定系家庭醫玍?
可否pm doctor imformation比我?
您bb已吃母乳?現在多大?
發 展正常嗎?
吾好介意,比較多問題,謝謝回覆

大宅

引用:Quote:carol0521 發表於 15-10-2 13:37 我

原帖由 bearmrsyee 於 16-02-14 發表
Hi,我食左約4 weeks 肝薬,bb早產出世了,現在在icu, qm doctor不建議餵人奶,qe nurse不斷遊説叫我母乳.説母 ...
係架,啲藥會有好少落左人奶,我女而家10個月,so far 身體健康,精靈活潑

大宅

引用:Quote:jennyp 發表於 16-2-15 05:37 我食te

原帖由 bearmrsyee 於 16-02-15 發表
我都系食tenifovir呀但開薬給我的醫生不建議母乳
請问你問過4至5個醫生是來自肝科,兒科定系家庭醫玍?
可 ...
我都係食呢隻,我問果個係兒科專科,亦係母乳顧問。 佢係喺我面前揭書,指俾我睇我隻藥屬於咩category,寫住係餵得。既然書寫係餵得,我就好放心,但都盡量餵夜晚餵完即刻食藥,咁去到第日早再餵可以隔耐啲,安心啲。

男爵府

回覆:因為食肝藥,唔可以餵人奶

我岩岩都要食呢隻藥呀 呀 好唔開心我想請問你地既肝酵素高嗎?

大宅

回覆:dordorcat 的帖子

我16xx

大宅

回覆:dordorcat 的帖子

生B之前245,一生完150, 點知坐月期間6xx->9xx->14xx->16xx,9xx開始食藥,食左半個月左右,休息多啲呀!不要氣餒!

男爵府

引用:生B之前245,一生完150, 點知坐月期間6xx-

原帖由 jennyp 於 16-02-27 發表
生B之前245,一生完150, 點知坐月期間6xx->9xx->14xx->16xx,9xx開始食藥,食左半個月左右,休息多啲呀! ...
好高啊 我個時最高都是7xx e生已經叫我要食藥 (上年7月) 有keep住每3個月睇e院專科 有次下降到31 ,今次再覆診去到77 我見你係千幾 真係嚇死人啊 不過佢叫我唔好唔食藥 食藥來控制 尋日食左第一日

不過我31個時 日日都有飲羅漢果焗水飲 今次77前3個月 我懶 冇焗 唔知有冇關係

別墅

大家媽媽大家好,我都係乙肝帶菌,睇既係那打肝科醫生,現在32w第1日食viread 即是你們上面提及t字頭的肝藥,是fda b 類藥物,我反而是因為病毒量高而第2次覆肝科時醫生建議,說是對媽媽。bb都安全,網上資料很小,差不多找不到只因病毒量高但肝酵素正常既準媽媽有吃肝藥既分享,藥要自費我昨天已配因肝醫生說安全同我病毒量高(有10既8或9次方)他說如減至10既4或5次方加埋一出世旦白球針再將個傳比bb既機會率希望推至3,4%什至0%,我係懷孕前幾個月先知自己乙肝帶菌,亦打算生bb才做檢查得知,知道後查了很多資料,唔想bb好似我咁2,30歲要擔心自己有個慢性病,好似有個計時炸彈咁,我知我32w先食己經係指引28至32w吃藥指標最後合適時期,但都好擔心影響b b, 自己又怕本身肝相安無事變有事,又怕停唔到藥,(醫生說產後3個月停藥只吃1段短時期),我係準媽媽,我1定想自己孩子身體健康,雖然今午藥已吃但心仍很不安。。。

別墅

carol0521 發表於 15-8-28 15:42
以為陀住bb可以食的藥,餵人奶都可以食,點知原來唔可以。。。但我已經餵左5個月,呢一刻,好擔心,好無助 ...

见到呢個post知道大家已經生左,bb健康,我真係放心好多,我決定左唔餵人奶,我唔想take risk,始終呢隻藥有2個缺點或叫副作用是骨質疏鬆同腎毒性,但醫生是沒有說,醫生說可以餵母乳,但我不放心,寧可吃奶粉因為自己都飲奶粉大,只要鍛煉良好生活規律相信可以比吃母乳小朋友沒好習慣的健康得多,而醫生有說過考慮母乳會唔會因乳頭有傷口而寶寶直接埋身餵而口有傷口而感染。
我較保守但板主餵了數月都沒法子,醫生真的說可以餵,但聽藥藥都有少部份由乳汁給寶寶,為了寶寶健康不可惜呀。

另我因昨天沒有做足功課而漏了問醫生要需時多久才把菌量可以壓下,唔知道大家有無呢方面資料,畢竟我32w才開始吃而且我是宮頸短準媽媽,已經訓床12週了,仍在訓床中。吃了藥當然希望寶寶能有足夠保護,否則我承受的風險好像發揮不了最大的作用。多謝大家如果能夠解答我,大家1起努力,希望大家也能身體健康,照顧寶寶休息時間小是乙肝媽媽1個挑戰因為大家要有足夠休息呀

大宅

回覆:lalaming 的帖子

我係7log 三星期左右跌到3log

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊