少年成長

跳至

首頁

尾頁

別墅

我嬲死啦!!!!!!!!!個個都開學大吉!而我就諸事不順!放完長暑假,番學扭計喊我預左!但係由k1開始,阿女係無分季節時辰無論番學或者參加課外活動都!要!喊!天啊!究竟你要喊到幾時呀?我已經放長左雙眼,睇住你喊足5年咖啦!但係家陣你已經成7歲!小二咖啦!唔怕比人笑都怕激死你阿媽啦!最慘係妳一個屈尾十又喺學校玩到超開心,根本唔係唔想番學!妳只係想玩謝老豆老母啫係咪?我經已比你搞到殘左十年咖啦!條眉永世都好似打左結咁!可唔可以放過我?喊埋呢日就收口呀!開口埋口話掛住我,掛住可以用好多方式表達咖?掛住都要番工番學咖?再咁落去,激死左我,你到時掛住我要拜山先見到咖啦!又或者全能嘅bk!求下高手媽媽/爸爸指教,點樣先可以解決呢個問題呀?

別墅

回覆:summer_luk 的帖子

成日喊的確令人心煩,不過係性格嚟,真係好難改。我朋友個囡,今年都三年級啦,佢都係日日喊,少少唔順心(玩遊戲輸..多功課..多默書)就會喊。勁起嚟日日喊3-4次,真係水做架..不過見佢越大越有進步,叫做喊少咗,如果你囡唔係大吵大鬧咁喊或者抑郁,就當佢發洩下

翡翠宮

可能佢比較鐘意撒嬌,如果唔係你湊佢會唔會唔喊呢?

大宅

回覆:小二女番學仲喊

同樓主一樣,小兒k2下午班,我昨日番工後工人就打黎又嘔又叫肚痛,全日無食野,食乜嘔乜,咁都要去睇下醫生,今日都無番學,成個人好似變哂,勁扭計,我都覺同開學有關。見到其他小朋友開心番學,我果件就日睡夜睡,喊,我都問自己,要比佢玩幾耐?!我都勁傷心。

別墅

回覆:球星媽咪 的帖子

你小朋友k2 都叫細個丫!我小朋友小二啦,真係好異相!全校師生家都覺我地好奇怪!

別墅

回覆:wahiuma 的帖子

唔會唔喊,但係佢會喊少d! 但我想湊佢番學呀!

別墅

引用:成日喊的確令人心煩,不過係性格嚟,真係好

原帖由 bubemama 於 15-09-02 發表
成日喊的確令人心煩,不過係性格嚟,真係好難改。我朋友個囡,今年都三年級啦,佢都係日日喊,少少唔順心( ...
唉....真係唔知仲要忍佢幾耐

別墅

引用:成日喊的確令人心煩,不過係性格嚟,真係好

原帖由 bubemama 於 15-09-02 發表
成日喊的確令人心煩,不過係性格嚟,真係好難改。我朋友個囡,今年都三年級啦,佢都係日日喊,少少唔順心( ...
我都係咁諗,由佢喊,始終情緒要宣洩!

大宅

可否由另一位帶上學試試

別墅

引用:可否由另一位帶上學試試

原帖由 choicheukyin 於 15-09-03 發表
可否由另一位帶上學試試
其實不嬲都唔係我帶咖,但不嬲都喊!

大宅

自己以前都會有感既心態,未去前好唔願意,但去到現場又會無野.試吓由朝早至返學途中,講d佢開心既事,唔好等佢有返學(其待)既心態,應該會好d. 講吓天講吓地,噢,入學校囉! 我小朋友呢個方法ok的

子爵府

改由其他人湊返學得唔得?

大宅

樓主…我想告訴你…我當年就是你口中的小二女…我番親學都喊,K1-3可以朝朝早到喊 (開學喊一個月左右)。小學好少少,喊1個星期左右啦。我媽TUM又TUM過、鬧又鬧過…到小二果年可能佢同你一樣沮喪…因為小一都已經絕少同學會喊… 而佢個女就……

佢好掛住你既心情我明白,番左學果一刻我細個真係有覺得有可能會遭遇不測,以後都見唔到父母!!就算果日放學見番都只係我好彩,難保聽日有無意外!! (我都覺自己好有想像力,但當時係深信不疑的!!) 小朋友一諗到呢一度,就忍唔住喊左出來啦…… 嗚嗚嗚…… 但其實學校根本咩危險都無,其他小朋友仲安慰我TIM...

我建議你不如俾D「媽媽信物」(小匙扣西,有媽媽相的物品之類的東)俾佢帶番學,叫佢好掛住你時就同佢講,想喊果時就同「媽媽信物」傾下鼓勵自己,或者自己飲泣一下就算啦…

別墅

引用:樓主…我想告訴你…我當年就是你口中的小二

原帖由 htsims 於 15-09-04 發表
樓主…我想告訴你…我當年就是你口中的小二女…我番親學都喊,K1-3可以朝朝早到喊 (開學喊一個月左右)。小 ...

好多謝你嘅分享,令我知道呢個世界唔係得我女兒咁獨特。其實媽媽信物呢招試過,但老師打比我叫我唔好再比佢,因為佢一見到就再喊!

子爵府

我個女都係咁,小二開學佢都只係眼紅紅,冇喊出黎!!。。。開學前睇新聞有講,有啲小朋友會唔適應返學,有情緒係好正常。。。我就刻意好似發現新大陸咁同佢講,哦!!原來你咁樣係好正常架。。佢又好似知道自己好正常,之後又冇咁抗拒返學!

大宅

我想講我個仔今年k1, 上年讀n喊足一年,但老師話佢上堂好正常好投入,係一踏進學校喊囉。現在k1,上校車又喊,但比保母ee講兩句佢就停,放學搭車番黎超開心。問佢做乜喊,佢唔答,我鼓勵佢希望佢唔洗喊,佢今日仲叫我唔好提,唔知佢個腦諗乜。

大宅

返學真係俾佢地玩殘

大宅

we are not alone...at least!
媽媽們,加油呀!

別墅

引用:我想講我個仔今年k1,+上年讀n喊足一年,但

原帖由 clcsandy 於 15-09-07 發表
我想講我個仔今年k1, 上年讀n喊足一年,但老師話佢上堂好正常好投入,係一踏進學校喊囉。現在k1,上校車又 ...
完全一樣! 分別係我個女大好多囉! 老師話佢有可係分離焦慮症。

別墅

引用:we+are+not+alone...at+least!媽媽們,加油

原帖由 MuimuiBa 於 15-09-09 發表
we are not alone...at least!
媽媽們,加油呀!
多謝你呀! 一齊加油

首頁

尾頁

跳至