興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

初小的小朋友,有咩繪本書可以推介一下?

謝謝

複式洋房

回覆:wcpcelia 的帖子

這fb page有不錯的繪本推介

https://m.facebook.com/SimplyReadPlayLove

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

willshek 發表於 15-9-5 15:17
這fb page有不錯的繪本推介

https://m.facebook.com/SimplyReadPlayLove
thx for sharing

別墅

英文繪本推薦Julia Donaldson系列。大人細路都鍾意。

雲母殿

littlecheche 發表於 15-9-5 19:07
英文繪本推薦Julia Donaldson系列。大人細路都鍾意。
thanks...請問商務/三聯果D書局, 是否有這個系列出售呢?

洋房

初小幾年級呢?有冇特別的喜愛角色?喜歡什麼類型的主題呢?

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:初小的小朋友,有咩繪本書可以推介一下

我小朋友都剛升上小一,都週圍揾適合佢繪本,太多純文字未必喜歡!

大宅

Lucy Cousins 繪本系列

https://hk.f1.page.auctions.yaho ... 998476?actsrch=srp3

洋房

回覆:py84ko 的帖子

這種程度ok嗎?

雲母殿

berlioz 發表於 15-9-6 11:45
這種程度ok嗎?
請問係咩書?都OK呀, THX

雲母殿

berlioz 發表於 15-9-5 21:43
初小幾年級呢?有冇特別的喜愛角色?喜歡什麼類型的主題呢?
中意多啦A夢, 或者DISNEY的角色: 反斗車王...之類有冇推介, 謝謝你呀

洋房

係 ladybird 出版嘅read it yourself, level 2 嘅書.

圖書館有得借,如果想買,可以睇下呢條link.

http://facebook.com/kiddybookstore

洋房

Disney 嘅書應該好易搵,商務、三聯都有得賣,不過商務、三聯D書通常都唔係最平。

呢本都唔錯,有學習主題,以年齡分程度,中英對照,仲有CD添。

雲母殿

berlioz 發表於 15-9-6 22:38
Disney 嘅書應該好易搵,商務、三聯都有得賣,不過商務、三聯D書通常都唔係最平。

呢本都唔錯,有學習主題 ...

謝謝, 如果七至九歲, 有冇呢?
邊度買平D? 或者多D選擇, THX

雲母殿

berlioz 發表於 15-9-6 22:20
係 ladybird 出版嘅read it yourself, level 2 嘅書.

謝,去望下先

雲母殿

berlioz 發表於 15-9-6 22:20

另外, 有冇一D可以中英對照的繪本書可以推介一下...
再一次謝謝你

洋房

7-9歲中英對照的繪本,

建議diary of wimpy kid 遜咖日記,呢本書全球銷量過百萬本, New York Times best seller no. 1. 內容有趣而且很生活化,能學到很多關於日常生活的生字和一些美國的文化。

另外,captain underpants 也非常受小朋友歡迎,我的姪仔睇到笑唔停,中文版叫內褲超人,但我唔知有冇中英對照版本。

如果想睇故事內容豐富D嘅,可以睇老鼠記者,同樣有中英文版。

雲母殿

berlioz 發表於 15-9-7 10:44
7-9歲中英對照的繪本,

建議diary of wimpy kid 遜咖日記,呢本書全球銷量過百萬本, New York Times best ...

唔該晒, 想問下邊間書局, 或者網店, 會齊D?

都好有興趣買呀

別墅

回覆 wcpcelia 的帖子

The princess and the wizard / Julia Donaldson ; illustrated by Lydia Monks.
https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item?id=chamo:2831055&theme=WEB
Tabby McTat / by Julia Donaldson ; illustrated by Axel Scheffler.
https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item?id=chamo:3006523&theme=WEB
Room on the broom / by Julia Donaldson ; illustrated by Axel Scheffler.
https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item?id=chamo:3072372&theme=WEB

The Gruffalo / Julia Donaldson ; illustrated by Axel Scheffler.
https://webcat.hkpl.gov.hk/lib/item?id=chamo:2940169&theme=WEB

公共圖書館好齊全,你可借回家看。

wcpcelia    發表於 15-9-7 17:06

洋房

那些都是𣈱銷書,各大書店,均有發售。

wcpcelia    發表於 15-9-8 13:30

首頁

尾頁

跳至