嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

Re: 黑蔗糖沖涼真係掂!

咕怪媽媽,

唔知o的糖水可唔可以抹埋面仔呢??
thanks in advance!!

akira
[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]

男爵府

照計應該得掛~~~

唔知o的糖水可唔可以抹埋面仔呢??

男爵府

請問下用黑庶糖沖涼,怎樣整法?? 我個女特別敏感,經常睇醫生,個個醫生都話佢患左濕疹,又食藥,又搽藥膏,又用oil bath,都係睇唔好,醫生話起碼要到佢5years old才較為改善,特別近來天氣熱,又經常出汗,以致佢周不時抓,弄到全身一塊塊紅,搞到我鬼死咁心痛! 想問下這良方是否真的有作用呢!?

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

Rita,

想問下妳在惠康買果隻係咪太古-甘香蔗糖片(Taikoo - raw slab sugar)? 顏色是深啡色的,我尋日都係惠康買左,我見呢間賣的太古蔗糖分兩種,另外果隻唔係一片片,而係一包粉狀,包裝袋上講明呢隻係黑蔗糖,唔係好大包,但賣成八個幾,比片裝貴幾蚊呢!

InMaMa

逃避 -- 不一定躲的過    面對 -- 不一定最難受
孤單 -- 不一定不快樂    得到 -- 不一定能長久
失去 -- 不一定不再有    轉身 -- 不一定是軟弱

王國長老

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 王國長老

咕怪媽媽,
我想問下, 我發覺我個仔皮膚"鞋", 成日R.. 咁用呢隻黑庶糖沖涼得唔得.. 係未正係for濕疹咋..
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛。

男爵府

我都想問下,如果唔係濕疹,只係皮膚好痕,又"r"到紅哂,係咪用黑庶糖沖涼都得?

男爵府

我諗應該無妨o既,黑蔗糖沖涼都係幫助皮膚潤 d 唧,何況天然的野,應該冇乜副作用掛。

我之前都聽人講過,話有個出晒名皮膚靚的女明星都係用片糖沖涼,有 d 老人家天氣乾燥的時候,亦都會用片糖沖涼。

我囡囡用到而家,真係覺得佢 d 皮膚越來越潤澤。

p.s. 我響百x 買個隻,叫 "華寶"牌,用膠袋裝住,一包七片,@$6。

水晶宮

2024年龍年勳章

InMaMa 寫道:
Rita,

想問下妳在惠康買果隻係咪太古-甘香蔗糖片(Taikoo - raw slab sugar)? 顏色是深啡色的,我尋日都係惠康買左,我見呢間賣的太古蔗糖分兩種,另外果隻唔係一片片,而係一包粉狀,包裝袋上講明呢隻係黑蔗糖,唔係好大包,但賣成八個幾,比片裝貴幾蚊呢!

InMaMa

係呀 ! 粉狀果隻我唔知係未一次用一包, 所以都係買番片裝囉 !
下次我去百佳搵下咕怪媽咪買果隻先得 !
從天空到大地, 心臟在持續著令人眩暈的擺動, 那是初戀

水晶宮

2024年龍年勳章

qqwong,

你review一下個topic就明 0架啦 !! 天然方法, 試下無妨bor !! 我打算用2 weeks 來試驗下, 到時報告一下成績, 各位試緊或打算試的媽媽, 不妨都入來報告一下啦 !! 正所謂好 0野唔怕比人知 ! Hehe...

水晶宮

2024年龍年勳章

我有好消息 !!!

沖左4日 (1日2次, 因天氣甚熱), 仔仔條頸背位的?疹(黑色一撻撻好似老泥咁的)已經冇哂, then 前面頸摺位的濕疹亦冇哂 ! 摸上去滑滑淨。

手肘內側, 手背的疹亦明顯少左, 仔仔塊面有汗班, 我都有用片糖水同佢抹面, 撻班表面滑了很多冇再鞋十十, 至於會否退色就仲未知。

我會繼續再試 !!! 多謝咕怪媽媽教我。

男爵府

各位媽咪,

黑蔗糖的而且確很好的良葯......我仔仔之前都有"風疹"(足足睇左半年醫生,仲入埋醫院)......都是經bk 的媽咪教路用蔗糖沖凉......現在仔仔無o麥事啦.......不過......據我媽咪講......蔗糖是有散毒,滋潤的功效........所以如果bb 皮膚好番就唔好用.......以免皮膚習慣了........再有需要時就沒效 :-P :-P我還覺得"俄羅立英"都是很效的良葯(對我仔仔)........毎當發現仔仔有少少"風疹"出現......我便立即搽.......很快便消失........大家不防參考下呀

男爵府

唔使多謝我 (真的令我很慚愧呢 )

要多謝,應該多謝所有無私咁分享她們的經驗的bk媽咪。
我都係響佢地度學返來。

多謝 bk 網同網上的媽咪。

..... 多謝咕怪媽媽教我。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

我搵左好多間百佳都無黑蔗糖賣.包括:新元朗中心,灣仔集成,同嘉湖銀座.請問邊度可以買到?灣仔區,元朗區...

男爵府

我響偉恒昌果間百佳買的,我知出面有 d 雜貨舖,甚至藥材舖都有。

男爵府

Long Long_ma,

"風疹" 是不是等於"風難"呢? 因我的女兒最近經常出"風難", 要吃敏感藥,但一停藥又再出,我又不想她吃那麼多西藥, 如用黑蔗糖沖涼係可行的話,我亦會一試。

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

咕怪媽媽:偉恒昌係邊架??我吾敢去雜貨店買野架..驚有問題呀..今日會落元朗..但吾知邊度有得買??

男爵府

偉恒昌響土瓜灣九龍城碼頭旁邊~~~
元朗好遠呀,我唔識架!對唔住!
不過我覺得黑片糖應該係 d 好普遍的野來咋喎!
問多幾間啦,藥材舖啦,唔駛太刻意要買返百 x 果隻的!

如果有需要,pm 個地址比我,我寄比你啦!

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

咕怪媽媽 :

今朝卒之在我家附近間百佳買到妳介紹的蔗糖片,牌子係龍寶,$6包,D顔色比我早幾日在惠康買的太古蔗糖片仲要深色,原來不是間間百佳都有得賣,最初我在TKO新都城中心二期果間算係呢區最大的百佳買唔到,反而行遠少少在景林村入面細細間的百佳就買到,我一口氣買左六包呀!

InMaMa
逃避 -- 不一定躲的過    面對 -- 不一定最難受
孤單 -- 不一定不快樂    得到 -- 不一定能長久
失去 -- 不一定不再有    轉身 -- 不一定是軟弱

男爵府

yes, 係"龍寶"唔係"華寶"。Sorry 我之前大頭蝦比錯料 :cry:

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至